组卷网 > 知识点选题 > 人与动植物
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 230 道试题
阅读理解-阅读单选(约360词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇说明文。文章讲述了一个来自城市的生物学家认为城市的生态系统和野外的生态系统一样值得研究,并且期待未来能有更多来自城市环境的生物学家一起创造生态学的未来。

1 . Cities, often seen as ecological wastelands, actually have the potential to produce exceptional biologists. While traditional biologists typically come from rural backgrounds, urban residents possess diverse skill sets that make them better ones.

Take myself as an example. Growing up in Philadelphia provided me with a unique angle to look at urban ecology. The city’s distinct seasons, plentiful squirrels, row homes, and festivals served as my first ecological classroom. It was there that I witnessed wild cats eating birds and rats, people driving bats from their homes, and snakes being killed by lawn mowers (割草机). This was ecology in action, as real as any observation in fields and forests.

The unique environment of urban areas encourages wildlife there to develop distinct feature s and behaviors that set them apart from their rural counterparts: they may be larger in size, be active at different times of the day, move differently, and even display different personalities. Some biologists argue they are even “smarter” because they balance more risks, such as exposure to roads, poisonous chemicals and diseases from domestic animals — with rewards, of course, like inhabitable parks and human-provided food.

As human residents of cities, we too adapt to the risks and challenges of urban living. This adaptation sharpens our intuition (直觉) — we learn which streets to avoid and lock our doors for safety. Our ability to assess threats and our awareness regarding safety influence our behaviors and choices, much as they do for urban wildlife. Shared experiences such as these enable us to better understand and appreciate urban wildlife.

Most of the world’s population now accesses green and blue spaces, as well as wildlife, within urban neighborhoods. Nature is no longer only untouched wilderness; it includes sounds of human laughter, trash trucks and fire alarms. We urban residents are resourceful and imaginative. We need more capacity, more participation, more energy and more innovation in science to create solutions to fight environmental degradation and reduce biodiversity loss. Identifying this talent across cities presents a practical approach.

1. What did growing up in Philadelphia teach the author?
A.Philadelphia is uniquely rich in wildlife.
B.Studying biology at school helps greatly.
C.Urban wild creatures need protection too.
D.Cities are far from ecological wastelands.
2. What does the underlined word “counterparts” in paragraph 3 most likely mean?
A.Similar species.B.Potential enemies.
C.Natural resources.D.Qualified biologists.
3. What experiences help urban residents understand wildlife better?
A.Eco-friendly habits.B.Risk-aware behaviors.
C.Ill-informed choices.D.Fast-paced urban life.
4. What is the best title for this passage?
A.Cities Build Better BiologistsB.What Makes Smarter Residents?
C.Urban Areas Encourage WildlifeD.Who Saves Ecological Wastelands?
昨日更新 | 40次组卷 | 1卷引用:2024届安徽省巢湖市第四中学高三下学期高考适应性训练(一)英语试题
阅读理解-七选五(约250词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇说明文。文章主要介绍了几个吸引孩子参与打理花园的方法。

2 . Studies have shown that gardening and garden-based activities have positive impacts on childhood development, including better eating habits and stress relief.     1     . Here are some tips on how to create a great garden with your kids.

Involve them from the very beginning

Take your kids to the store and give them options to pick from. This will allow them to select plants that they can handle and are appropriate for your home conditions. Then give them tasks suitable to their age. For example, younger kids can be assigned to water plants or just cut yellow and brown leaves.     2     . Although you might want to step in when you see your children feeding a plant with too much water, some of the most lasting lessons come from just trying things out.

Pick the perfect plant

To make sure your garden is a success, assess both your home environment and your kids’ attention span.     3     .

Instead, think about your goal: Growing something tasty? Filling your home with flowers? Then ask your kids to choose plants in their favorite colors.

    4    

Another way to get kids excited about gardening—and to raise lifelong nature lovers in the process—is to adopt eco-friendly methods. Seeds from ripe peppers or tomatoes can be saved and planted. Potato “eyes” can be planted and grow into potato plants.

Reuse household items as planting vessels (容器). Almost anything can be used as planters, from old food containers to kids’ toys.     5     . For example, a plastic bottle in front of a hot window could be damaged by the heat soon.

A.Above all, let them make mistakes
B.Use leftovers to feed hungry plants
C.Make gardens environment-friendly
D.Taking care of the plant is a great way to learn
E.Gardening may even help them become better science students
F.Just make sure that your planters will hold up in the environment
G.Don’t just pick up a plant because you like how it looks or the price is right
昨日更新 | 8次组卷 | 1卷引用:安徽省阜阳市第三中学2023-2024学年高二下学期6月期中英语试题
书面表达-读后续写 | 适中(0.65) |
名校
3 . 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。

The sea was shining across the horizon as my husband, Michael, and I looked out over the rocky cliff(悬崖) of Gleesons Landing in Yorke Peninsula. "Careful Abby doesn't fall down the rocks here," Michael warned as he pulled out his fishing rod(鱼竿). Abby was our two-year-old rescue dog(搜救犬)we'd adopted one year earlier.

Leaving Michael to his fishing, Abby and I wandered off. We'd been walking for a while when we saw a small path that led down the side of the cliff towards the beach. Abby raced off and as I followed, my leg caught on a rock and I fell down the cliff. Landing three meters down, my left leg cracked violently. Shocked, I tried to keep myself calm. I couldn't feel any pain but when I tried to get up, my body just fell back down. "Go and get Daddy," I signaled to Abby as she paced nervously beside me. At first she refused to leave my side. But somehow she realized I needed her and raced off.

Alone and staring out to sea, my world faded to black. Staying awake some time later, I discovered Abby hadn't returned. Suddenly, I heard movement coming from above. "Sue?" Michael called out. Relief flooded through me as I looked up and saw Michael and Abby. "I think I broke my leg," I shouted back. "I'll go get help," he promised. "If I try to reach you myself, they'll be rescuing two of us."

Faint and tired, I held on to consciousness. Abbey came down to me and kept me company until the rescuers arrived. They carried me on a stretcher(担架) to a helicopter, where I was flown to hospital in Adelaide while Michael and Abby drove.

注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。

At the hospital, the pain caused by the fall finally hit me.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

“She led me to the exact spot where you were,” Michael explained.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
7日内更新 | 20次组卷 | 1卷引用:安徽省江南十校2023-2024学年高一下学期5月阶段考试英语试题
完形填空(约220词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇记叙文,主要讲的是在寒冷的冬夜,县野生动物官员Gus Kiebel发现了一对无家可归的比格犬,后来他和他的妻子凯蒂为这对狗狗提供了温暖和庇护。

4 . It was in the cold midwinter, and the homeless couple struggled through the night snow, seeking shelter. The father-to-be ________ the roadside for some place where his struggling ________ might rest safely for the night.

That December night, Gus Kiebel, a county wildlife officer, was driving home from work when he ________ the pair in the flash of his headlights. He parked his truck and ________ the animals. Gus ________ out his hands to the beagles (比格犬), which made no effort to escape. Then, he placed the dogs in his truck. Gus ________ his phone, took a picture of the pair and sent it to his wife, Katie Kiebel before calling Katie.

“You cannot put them ________ in the snow,” she said. “Bring them home.”

The Kiebels prepared a bed for the dogs on their warm home, where the ________ animals lay together. However, already having a dog, the Kiebels couldn’t ________ to keep new ones. The next day, Katie took the dogs to the shelter — on one condition. “I’m not ________ the dogs over to you if you’re going to separate them,” she said. The shelter workers promised to keep the couple together. Soon after Christmas, the beagles were ________— as a ________, to a loving family.

It’s a simple story, but it speaks to the ________ of our nature. And when ________ and love triumph over cruelty and neglect, it can feel like the greatest ________ of all.

1.
A.lookedB.headedC.searchedD.figured
2.
A.companionB.companyC.friendD.effort
3.
A.scaredB.attractedC.appealedD.spotted
4.
A.scaredB.approachedC.attractedD.appealed
5.
A.putB.laidC.madeD.stretched
6.
A.brought upB.took outC.warmed upD.put down
7.
A.downB.upC.backD.aside
8.
A.disappointedB.lovelyC.unparalleledD.exhausted
9.
A.affordB.offendC.intendD.succeed
10.
A.turningB.drivingC.signingD.giving
11.
A.welcomedB.receivedC.adoptedD.presented
12.
A.petB.pairC.familyD.reward
13.
A.bottomB.basisC.fundamentalD.best
14.
A.kindnessB.curiosityC.generosityD.patience
15.
A.achievementB.miracleC.careerD.job
2024-06-03更新 | 58次组卷 | 1卷引用:2024届安徽省合肥市合肥第一中学高三最后一卷(三模)英语试题
智能选题,一键自动生成优质试卷~
阅读理解-阅读单选(约350词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇说明文,主要介绍了纳米比亚西北部沙漠平原上犀牛追踪者的工作。他们监测适应沙漠环境的黑犀牛,尽管面临挑战,但纳米比亚的社区保护模式成功保护了犀牛种群。通过确保当地社区从自然资源中受益,纳米比亚在非洲的保护工作中发挥了重要作用。犀牛追踪者致力于保护这些标志性生物,他们的工作充满意义。

5 . In the vast desert plains of northwest Namibia, rhino (犀牛) trackers start a journey to monitor the desert-adapted black rhinos. These creatures, known for their poor eyesight, walk freely in this remote region.

Led by Sebulon Hoeb, the principal field office r of Save the Rhino Trust Namibia, the tracker carefully approach a grazing rhino named Matty 2. identified by his partner Ebson Mbunguha. Despite the windy conditions working in their favor, they maintain a safe distance, aware of the potential danger of encountering these massive animals.

Every day and night, devoted trackers and local community ranger s patrol (巡逻) the vast expanse of land, totaling 25, 000 square kilometers, where the desert-adapted black rhino thrives. Armed with extensive knowledge of the rhinos’ behaviors and characteristics, they carefully document their observations, contributing to conservation efforts and fighting poaching (偷猎), which remains a constant threat due to the high demand for rhino horns.

Despite challenges, Namibia’s community conservation model has succeeded in protecting the rhino population. By prioritizing the preservation of wildlife and ensuring local communities to benefit from their natural resources, Namibia has become a lighthouse of conservation efforts in Africa. Save the Rhino Trust, established in 1982, has played a vital role in this achievement, witnessing a remarkable recovery in the black rhino population.

The significance of community conservation is stressed by Namibia’s commitment to environmental protection, written in its constitution since gaining independence in 1990. With the establishment of shared conservancies covering over 20% of the country’s territory, Namibia has pioneered a sustainable approach that balances conservation with economic development.

For the rhino rangers who devote their lives to safeguarding these iconic creatures, the job is rewarding. Living under the vast southern sky, they bear weeks of tented living, braving the dangers of tracking rhinos on foot. Despite the challenges, their serious commitment ensures the continued survival of the desert-adapted black rhino, a testament to the power of community-driven conservation efforts in preserving Earth’s oldest mammals.

1. What is the primary role of the rhino trackers?
A.To relocate rhinos to other habitats.
B.To record the exact population of rhinos.
C.To offer rhinos food when necessary.
D.To learn about the current situation of rhinos.
2. What can be learned about the rhinos in Namibia?
A.They favor windy conditions.B.They will go extinct.
C.They are easy to approach.D.They can be violent.
3. Which best describes the conservation efforts in Namibia?
A.Limited.B.Fruitful.C.Inconsistent.D.Unnoticed.
4. What’s the text mainly about?
A.The community-driven rhino conservation efforts.
B.The challenges facing rhino trackers in Namibia.
C.The history of rhino poaching in Africa.
D.The dangerous situation of rhinos.
2024-06-03更新 | 18次组卷 | 1卷引用:安徽省皖北联盟2023-2024学年高二下学期5月月考英语试题
书面表达-读后续写 | 适中(0.65) |
名校
6 . 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。

Alice sat in the car while palm trees seemed to speed by the car window. Eight-year-old Alice began to get nervous, the way she always did in new surroundings. She felt a thin shine of sweat above her lip in spite of the car’s cool air. “The aquarium (水族馆) won’t be crowded, I bet, and people are going to notice me. I hate wearing this prosthesis leg (假肢).” She felt tears coming from behind her eyes. “Not being normal is the worst,” she thought to herself.

Entering the Clearwater Marine Aquarium, around a corner of a tank, she noticed an animal that looked unusual. “Is that a dolphin with a a prosthetic tail instead of a real tail?” she asked an aquarium staff member. He nodded and replied, “Yes, that’s Betty. She’s a very special dolphin.” “What happened to her?” “This girl dolphin was found off the coast of Florida, caught in a crab trap. The ropes from the trap cut off the blood circulation to her tail. So she lost her tail,” Alice caught her breath. “She’s just like me.” “But she struggled to survive. Now she wears a prosthetic tail to help her swim like a dolphin’s supposed to swim,” the staff member continued. “Every day, Betty shows us anything is possible if we believe.”

Alice felt her heart was touched. She waved at Betty. Looking at Alice, Betty raised her flippers(鰭), came to her and lifted her head. “She’s swimming right into my arms,” Alice said tearfully. They made eye contact. She seemed to be speaking to Alice: We’re the same.

Back home, all Alice talked about was Betty. For two weeks, she cried and begged her mother to take her back to Clearwater.

Unfortunately, another blow hit Alice. She fell on the hardwood floor at home and broke her other leg. Alice suffered the pain in her leg. After a through examination, the doctor explained bad news to them that she would need some surgery on her leg. Years of a living hell (地狱) came back to her.

She started fearing surgery again and refused to go to hospital for treatment.

注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。

“How can I persuade Alice to undergo the surgery?” Alice’s mom said to herself.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Encouraged by Betty, Alice changed her mind and did what her mother and doctor had told her to.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
完形填空(约230词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是记叙文。文章主要讲述作者一家人因为要去伦敦而把他们家人都喜欢的澳大利亚斗牛犬Spider托付给了父亲的朋友照顾,但是它却独自离开找他们去了。作者的父亲就带头找了这只狗8个月,最终找到了它。

7 . My family went to London for visiting specialists. The day before we _______ the ship, Father said goodbye gently to his five-year-old “friend”, an Australian cattle dog, Spider, who was loved by us all. Father’s friend Sandy kept him _______ while we were overseas.

Six weeks later, a _______ arrived from Sandy, giving my father the news that Spider had _______ just two weeks after we had sailed. I will always remember my father’s face _______ and his eyes filled with sadness as he read the letter. Sandy has _______ constantly on ABC radio and other local newspapers. _______ , the dog was never found later. Spider seemed to decide to _______ us elsewhere.

Finally, we made a _______. We sailed back and did everything that we could do ________ waiting. Several months passed but there was still no news concerning. My father took the ________ and kept looking for him.

One cold morning eight months after, my father had a call from an old lady who said she was putting food out “for a very old dog”. My father’s eyes were lighted up with ________. That was enough for my father to ________ immediately. When we arrived at the old lady’s house, she showed us the dog. It was Spider! My father did his special whistle (口哨) for Spider. “Woof!” he barked. Spider was capturing (捕捉) the ________ feeling that occurred when he first locked eyes with my father. To Spider, our ________ and love are the inspiration.

1.
A.sailedB.parkedC.boardedD.camped
2.
A.aliveB.awayC.accompaniedD.apart
3.
A.letterB.storyC.serviceD.test
4.
A.fallen illB.got stuckC.lost lifeD.run away
5.
A.confusingB.shockingC.movingD.touching
6.
A.announcedB.advertisedC.postedD.blogged
7.
A.UnfortunatelyB.LuckilyC.HopefullyD.Eventually
8.
A.attend toB.take overC.look aroundD.search for
9.
A.decisionB.discussionC.adviceD.plan
10.
A.as toB.except forC.instead ofD.due to
11.
A.leadB.placeC.riskD.pace
12.
A.silenceB.dissatisfactionC.excitementD.praise
13.
A.pulled upB.drove offC.stepped inD.calmed down
14.
A.specialB.familiarC.painfulD.empty
15.
A.expectationB.creativityC.generosityD.determination
完形填空(约220词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇记叙文。文章主要讲述了Nicole的马陷入泥沼中,经过几个小时的努力,最终被主人和消防员救出来的故事。

8 . Nicole Graham from Melbourne, Australia owns 10 horses. One afternoon, she and her _________ Paris went for a horse ride when the animals suddenly got _________ in mud. Nicole somehow managed to _________ her daughter’s horse, while the other one, Astro, who weighs around 900 pounds, couldn’t get out of the mud.

_________, as she was struggling to help the poor animal, he got stuck even further. All Nicole could do at that point was to stay by Astro’s side to comfort him and made sure that she kept him _________ until help arrived. She stuck to staying by the 17-year-old horse’s side for over three hours. _________, fire fighters arrived and she felt much _________. In order to bring the big animal to _________, they gave him some sedatives (镇静剂) so that they could attach a harness (马具) to him for a car to _________ the horse from the mud. Luckily, the rescue was __________.

Speaking of the __________, Nicole said to a reporter, “It was terrifying. It was also __________ to see my horse struggling. I’ve been riding here for 20 years and never seen any __________ on the road showing the dangers and didn’t realize it was so muddy.

Stacey Sullivan, the vet who __________ Astro, praised Nicole and said, “A lot of horses don’t make it and I think without the __________ the chance of the horse’s survival would have been a lot lower.”

1.
A.daughterB.friendC.vetD.husband
2.
A.absorbedB.trappedC.buriedD.engaged
3.
A.rescueB.raiseC.washD.drive
4.
A.FortunatelyB.SadlyC.ApparentlyD.Quickly
5.
A.awakeB.informedC.calmD.quiet
6.
A.ImmediatelyB.IncrediblyC.SubsequentlyD.Ultimately
7.
A.awkwardB.frightenedC.relievedD.impressed
8.
A.safetyB.normalC.lifeD.justice
9.
A.send outB.pull outC.bring upD.clean up
10.
A.terribleB.urgentC.confusingD.successful
11.
A.crashB.disasterC.incidentD.event
12.
A.breathtakingB.heartbreakingC.awesomeD.troublesome
13.
A.postersB.trapsC.tracksD.signs
14.
A.treatedB.discoveredC.keptD.comforted
15.
A.rescuerB.ownerC.reporterD.fighter
2024-05-25更新 | 84次组卷 | 1卷引用:2024届华大新高考联盟合肥市第一中学等名校高三下学期三模联考英语试题
阅读理解-阅读单选(约360词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了六岁女孩Madeline渴望在后院养一只独角兽,并向洛杉矶郡动物保护和控制部门提出了正式的养独角兽许可申请,该部门的负责人Mayeda回复了玛德琳的信,提出了一些关于照顾独角兽的条件,并送给她一只玩具独角兽作为陪伴。

9 . A six-year-old longing to keep a unicorn (独角兽) in her backyard figured she’d get the hard part out of the way first.

Last November, Madeline wrote a letter to the Los Angeles County Department of Animal Care and Control with a straightforward request. “Dear LA County, I would like your approval if I can have a unicorn in my backyard if I can find one. Please send me a letter in response.”

Director Mayeda replied two weeks later. The department does in fact license unicorns, she said, under certain conditions. Those include polishing the unicorn’s horn at least once a month with a soft cloth, feeding it watermelon at least once a week, covering it with only sparkles and giving it regular access to sunlight, moonbeams and rainbows. And, because unicorns are indeed very rare to find, the department is also giving Madeline a toy unicorn to keep her company during her search, as a token of appreciation.

“It is always rewarding to hear from young people who thoughtfully consider the requirements of providing a loving home for animals,” Mayeda wrote in the letter. “I like your sense of responsible pet ownership to seek permission in advance to keep a unicorn in Los Angeles County.”

Mayeda told the Washington Post that this is the first time the department has received a request for a license for a unicorn or any mythical creature. They were impressed with the first-grader for wanting to ask permission in the first place, and doing her research to work out how to go about that. She and her colleagues deal with a lot of “life-and-death” issues on the job, whether that’s seeing cases of animal abuse or animals hurting people or making decisions about having to put down dangerous or sick animals. So Madeline’s letter has considerably brightened their spirits, and she is due to visit the department this week to discuss her unicorn license application. Safe to say, she’s in for a magical surprise.

1. Why did Madeline write the letter?
A.To apply to visit a unicorn.B.To ask permission to keep a pet.
C.To learn to provide animal care.D.To figure out how to find a unicorn.
2. What can we learn from paragraph 3?
A.Her application was disapproved.B.She was presented with a live unicorn.
C.Requirements should be met for the license.D.Guidance was given for her search.
3. Which of the following best describes Mayeda?
A.Imaginative.B.Convincing.C.Indifferent.D.Understanding.
4. Why does the department think the letter “has brightened their spirits”?
A.Because they are touched with the girl’s deeds.
B.Because animal protection is a life-and-death issue.
C.Because they are worn out with their daily work.
D.Because it is the first application letter for a pet.
2024-05-15更新 | 14次组卷 | 1卷引用:安徽省马鞍山市第二中学2023-2024学年高二上学期阶段检测(10月)英语试题
阅读理解-七选五(约240词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇说明文。文章主要说明了蠕虫虽小,却对地球产生巨大影响,从改善土壤、降解塑料到启发建筑材料创新,它们是鲜为人知的自然英雄。

10 . Are worms the heroes we didn’t know we needed? You might think that worms are only useful to fishermen.     1    

The British naturalist Charles Darwin said that no other animal has “played such an important part in the history of the world as these lowly organized creatures”. They have lived on Earth for 600 million years and have even survived five mass extinctions (大规模灭绝).     2    

Earthworms literally move the earth, and this is why farmers love them. As they travel, they loosen, mix and oxygenate (输氧) the soil, which increases the ground’s capacity to hold and get rid of water.     3     But it’s not just earth worms that deserve praise.

In 2022, a group of scientists at the Margarita Salas Center for Biological Research separated enzymes (酶) found in wax worm spit (蜡虫唾液) which are plastic-eating.     4     It’s hoped that by producing these enzymes on an industry-level scale, we will have a more environmentally friendly way to reduce plastic pollution.

    5     Bloodworms are small sea creatures which dig into the mud of the ocean floor. Scientists at the University of California, Santa Barbara have been studying their jaws, which are made up of 10 percent copper proteins and are so strong that they last the worm’s entire five-year lifespan. Because of this research, engineers may start using the jaws as inspiration for the design and the making of materials like concrete (混凝土).

So, next time you see a worm, show it a little respect. They really are changing the world!

A.So, what do worms do that is so great?
B.And worms are even inspiring the building industry.
C.They are effectively a small but very efficient farming tool.
D.They are undoubtedly unsung heroes of the natural world.
E.Why have these simple creatures been so successful for so long?
F.However, there is more to the humble (卑微的) worm than meets the eye.
G.These can break down some plastics that normally degrade (降解) over many years.
2024-05-09更新 | 30次组卷 | 1卷引用:安徽省马鞍山市第二中学2023-2024学年高一下学期2月月考英语试题
共计 平均难度:一般