组卷网 > 知识点选题 > 自然遗产
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 36 道试题
阅读理解-七选五 | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇议论文。文章探讨了世界上的自然和文化遗产对于我们的重要意义,指出它们很多都面临着危险,呼吁我们采取行动,共同努力,保护这些惊人的遗址。

1 . The world is a vast and beautiful place, full of natural wonders and man-made marvels. From the ancient ruins of Rome to the Great Wall of China, there are countless places that make us proud of our ancestors.     1     They are also essential for future generations.

Heritage is our legacy. It is what we pass down to our children and grandchildren. Heritage helps us to understand the past. It can teach us about our ancestors and their culture. Heritage can inspire us.     2     Heritage can unite us. It can bring people together from different backgrounds and cultures.

    3     The Great Barrier Reef is the world’s largest coral reef system, and it is at risk from natural forces, including climate change and pollution. The Amazon rainforest is the world’s largest tropical rainforest, regulating the Earth’s climate. It is at risk from human activities, like deforestation, mining, and agriculture.

We can all do our part to help preserve these sites. Learn more about the sites that are on the List of World Heritage in Danger.     4     Support organizations that are working to protect these sites. You can donate money, volunteer your time, or spread the word about their work.

Together, we can make a difference.     5    

A.It can give us hope for the future.
B.Choose sustainable lifestyles every day.
C.Future generations can be more responsible.
D.Unfortunately, many of them are under threat.
E.Let’s work together to preserve these incredible sites.
F.The more you know, the better you do in the preservation.
G.But these places are not just important for our own enjoyment.
2024-04-17更新 | 44次组卷 | 1卷引用:江苏省南通市2023-2024学年高二下学期3月月考英语试题
阅读理解-阅读单选 | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇应用文。文章介绍了中国的九寨沟风景名胜区、津巴布韦的卡米遗址国家纪念物、太平洋东南部的亨德森岛和以色列的耶路撒冷古城四个世界遗产保护地。

2 . If you’d like to go sightseeing, the following World Heritage sites (世界遗产保护地) may be your best choices.

Jiuzhaigou Valley Scenic and Historic Interest Area

Jiuzhaigou Valley, which lies in the northern part of Sichuan Province, China, reaches a height of more than 4,800m, with a series of different forest ecosystems (生态系统). It’s particularly famous for its narrow landforms and excellent waterfalls. Some 140 kinds of birds also live in the valley, as well as a number of endangered plants and animals, including the giant panda. Jiuzhaigou Valley was recognized as a World Heritage site by UNESCO in 1992.

Khami Ruins National Monument

The city of Khami, which developed after the capital of Great Zimbabwe had been given up in the mid-16th century, is of great archaeological (考古的) interest. The discovery of objects from Europe and China shows that Khami was a major centre for trade over a long period of time. It joined the World Heritage List in 1986.

Henderson Island

Henderson Island, which lies in the eastern South Pacific, is one of the few atolls (环礁) in the world whose ecology (生态) has been untouched by humans. It is particularly famous for the 10 plants and 4 birds that can only be seen on the island. It was recorded in the World Heritage List in 1988.

Old City of Jerusalem

As a holy (神圣的) city for three different religions in the Middle East, Jerusalem has always been of great religious importance. It was given a World Heritage Status in 1981 and placed on the “World Heritage in Danger List” the following year.

1. Which of the following is TRUE about Jiuzhaigou Valley?
A.Wonderful waterfalls can be seen there.
B.It is famous for many ancient objects.
C.It has been untouched by human beings.
D.It lies in the southern part of Sichuan Province.
2. From the passage, we can learn that Jerusalem ________.
A.was ruined in the mid-16th century
B.was once business center for trade
C.has over 140 kinds of birds living there
D.is a holy city for three major religions
3. According to the passage, which World Heritage site was most recently set?
A.Henderson Island.B.Khami Ruins National Monument.
C.Old City of Jerusalem.D.Jiuzhaigou Valley Scenic and Historic Interest Area.
语法填空-短文语填 | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇说明文。文章介绍了哈萨克斯坦的自然资源、文化以及旅游资源等情况。
3 . 阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

Though once secluded (与世隔绝的), even inaccessible, Kazakhstan today welcomes intrepid travelers with open arms.

Kazakhstan is the world’s largest landlocked (内陆的) country, and the     1     (nine) largest in the world. The country is one of the most economically advanced in Central Asia, thanks to     2     (it) abundant oil reserves and other valuable minerals.

Even for some     3     (experience) travelers, Kazakhstan is still     4     unfamiliar state. While home to the raw beauty of the steppe (草原) and mountain scenery, there are no yurts (蒙古包) like in Kyrgyzstan     5     Mongolia. The country also has a fascinating history of medieval (中世纪的) Islamic architecture.

But for those     6     have stepped foot in the country, its most     7     (attract) features are its unique landscapes and freedom.

Panfilov Park in the eastern-center of Almaty has plenty     8     places of interest that offer a whistle-stop tour of the city’s history. Not far behind the     9     (large) of them is the yellow, green and red Tsaristera Ascension Cathedral (大教堂), a visually attractive structure that is claimed to be one of the tallest wooden     10     (build) in the world.

文章大意:这是一篇说明文。文章介绍了欧洲大陆上第一个野生河流公园的相关信息。

4 . The Vjosa River, one of the last wild rivers in Europe, has been declared a national park by the Albanian government, making it become the first wild river park on the continent.

Home to more than 1,000 animal and plant species, the river flows for 270 kilometers, from Greece, through Albania and into the Adriatic Sea. Giving the credit to no dams or other artificial barriers, it is rich in aquatic species and supports a large number of wildlife species, including otters, the endangered Egyptian vulture and the critically endangered Balkan lynx.

The wild river national park will include almost 13,000 acres of land, crossing most of the body of the country, with thousands of people living in its surroundings. The decision to establish the park is more important than people may realize. For years, the Vjosa’s fragile ecosystem has been under threat: at one point as many as 45 hydropower plants (水 电 站) were planned to build across the region. But thanks to the campaigning by environmental NGOs, the tiny Balkan nation was placed at the forefront of river protection.

Albania’s prime minister, Edi Rama, described the creation of the national park as a “truly historic moment” for nature as well as social and economic development. “Today we protect the only wild river in Europe once and for all,” he said. “This is about to change a mindset. Protecting an area does not mean that you make it in isolation from the economy.” He said national parks attract 20% more   tourists   compared with non-protected areas.

The park will cover the 118 miles of the Vjosa in Albania, three main tributaries (支流), and some land, including areas at risk of flooding. Phase II will add other tributaries. Unlike the IUCN's Wilderness Protected Areas, which limit the number of visitors, it will allow recreational tourism and some   other activities such as local fishing, particularly for 60,000 residents in the catchment.

“We hope it will inspire others to come together to protect the wild places we have left, in a meaningful way,” said Ryan Gellert, Patagonia’s CEO, adding that the park was proof that the “destruction of nature did not have to be the price of progress”.

1. What makes the Vjosa River rich in wild species?
A.Sufficient water.
B.The government's policies.
C.The large area of fertile land.
D.The absence of human disturbance.
2. Why is the decision to build the park extremely important?
A.It helps to establish hydropower plants.
B.It relieves the power shortage in Albania.
C.It strengthens the protection of Vjosa's ecosystem.
D.It promotes the development of the local wild land.
3. What can we infer from Edi Rama?
A.Building the park is beneficial to the economy.
B.More wild rivers need to be protected in Europe.
C.Non-protected areas will inspire a boom in tourism.
D.Social progress comes at the cost of the natural environment.
4. How is the park different from IUCN's Wilderness Protected Areas?
A.It includes more tributaries.
B.It limits the number of visitors.
C.It covers areas at high risk of flooding.
D.It combines leisure activities with tourism.
2023-11-03更新 | 50次组卷 | 1卷引用:湖南省常德市临澧县第一中学2023-2024学年高三上学期第三次阶段性考试英语试题
智能选题,一键自动生成优质试卷~
完形填空(约290词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇说明文。地球母亲无私给予我们生活居住的地方,为我们提供各种各样的资源,我们不能认为理所当然,应该懂得感恩,并介绍了一种感恩的方法。

5 . Just as we take care of our friends and families, our homes and Mother Earth take care of us. Our homes give us a place of shelter that ________ between us and the rest of the world. The earth is a(n) _________ giver of life and the keeper of our physical and spiritual needs. Her rich ________ bring us up, give us air, and offer us cooling shade. Her waters ________ our thirst. Yet it is easy to take both of these wonderful _________ for granted. ________ the thanks you feel toward your home and Mother Earth for the gifts each   ________   you. It can help you stay   ________ of where many of the gifts in your life come from. Each time you give thanks, you’ll be ________ of the importance of caring for your home and for Mother Earth. There is a simple and beautiful _________ you can find to show your thanks. Begin by finding a ________ place where you can be alone. Sit comfortably and breathe deeply ________ you feel relaxed and then read the following out loud:

“Thank you, home, for allowing me to live ________ your walls. Thank you for allowing me to stay strong and ________ me. Thank you, Mother Earth, for the land I ________ on and farm. Thank you, plants, minerals (矿物质), and animals on the land for allowing me to ________ your beauty and your amazement of life, and for the ________ of living with all of you on this earth. Thank you for the wisdom and       ________ you bring to us.”

You can do so as often as you like and anytime you feel particularly thankful for the many gifts that you have ________. Each time you do this, you’ll strengthen your connection with all that _________ and supports you.

1.
A.bendB.handleC.reactD.stand
2.
A.unselfishB.skillfulC.cheerfulD.amazing
3.
A.animalsB.oceansC.plantsD.waters
4.
A.promoteB.showC.influenceD.satisfy
5.
A.sourcesB.memoriesC.powerD.strength
6.
A.ExpressB.AcceptC.BanD.Deserve
7.
A.attacksB.attractsC.appreciatesD.provides
8.
A.fondB.awareC.informedD.confident
9.
A.accusedB.robbedC.warnedD.reminded
10.
A.roadB.wordC.wayD.place
11.
A.safeB.dullC.quietD.public
12.
A.thoughB.becauseC.unlessD.until
13.
A.besideB.beyondC.withinD.in
14.
A.admittingB.supportingC.challengingD.surviving
15.
A.liveB.callC.focusD.feed
16.
A.examineB.explainC.experienceD.describe
17.
A.adventureB.wisdomC.lossD.honor
18.
A.angerB.worryC.joyD.desire
19.
A.broughtB.purchasedC.exchangedD.received
20.
A.shocksB.monitorsC.protectsD.follows
文章大意:本文是一篇说明文。这篇文章主要介绍了马达加斯加的扎哈米纳国家公园。

6 . Set 40 kilometers northeast of the city of Ambatondrazaka, the Zahamena National Park's landscape consists of (……组成) valleys surrounded by a flowing mountain range.

It has an overall land coverage of 64, 300 hectares, but only 42, 000 hectares is open to the public due to strict conservation (环境保护) reasons. It receives an average yearly rainfall level of about 6 feet and experiences frequent rain showers even during the dry season between April and October.

One really interesting thing about the Zahamena National Park is that the unique territory of its highland has paved the way for the development of several ecosystems that exist at the same time in this park. This is the reason why the types of wildlife living in one area are different in another, which makes it quite exciting to explore.

This protected area is divided into two parts, with a separate piece of land in the middle where many small villages are situated. These villages are inhabited (居住) by the members of the Sihanaka and Betsimisaraka ethnic groups.

The Zahamena National Park gets its name from the local Zahana Mena tree, an uncommon type of hardwood that grows in the lower regions of this protected area. It is characterized by its resilient (坚韧的) wood that can be rather challenging to cut, join, shape and carve even with modern tools.

Established as a strict natural highland reserve in 1927 (and one of the first of its kind in all of Madagascar), the Zahamena National Park was officially given its national park status (地位) in 1997 and was eventually opened to the public. Due to its remarkable territory and unique biodiversity, this national park was later listed as a key part of the collective UNESCO World Heritage Site called the Rainforests of the Atsinanana in 2007.

1. What can we learn about the Zahamena National Park?
A.It is surrounded by the city of Ambatondrazaka.
B.It receives little rainfall during the dry season.
C.It is partially open to the public.
D.It is divided into three parts.
2. What has contributed to several ecosystems in the Zahamena National Park?
A.The strict conservation rules.B.The unique weather conditions.
C.The special territory of its highland.D.The influence of several local villages.
3. What is the Zahamena National Park named after?
A.An ethnic group.B.A type of local tree.
C.A traditional tool.D.A nearby city.
4. What is the text mainly about?
A.A brief introduction to the Zahamena National Park.
B.A complete guide to visiting the Zahamena National Park.
C.Details of Zahamena National Park's great efforts in conservation.
D.Reasons for Zahamena National Park becoming a UNESCO World Heritage Site.
语法填空-短文语填 | 适中(0.65) |
文章大意:这是一篇说明文,文章主要介绍了云南省的澄江化石遗址。
7 . 阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

On the north bank of Fuxian Lake in Chengjiang County, Yunnan Province sits a straw-hat-shaped mountain     1     (call) Maotian Mountain,     2     a 512-hectare site is praised as a “world-class treasure trove of fossils” by the international scientific community. On July 1,1984, young paleontologists in China discovered a fossil of the arthropod (节肢动物化石) with a long tail in Maotian Mountain. “    3     we had studied in China were just shell of fossils. The arthropods, lifelike fossils with legs, which belonged to fossils of soft-bodied animals, are     4     game changer in the research of China’s paleontology (古生物学)”, Hou Xianguang, a paleontologist said.

Scientists have obtained a large number of research results on Chengjiang Fossil Site. The reason why Chengjiang fauna (动物群) is     5     great significance is that it is closely related to the emergence of the animal tree of life.

Up to now, more than 20 phyla and more than 280 species     6     (record)in the Chengjiang Fossil Site, of which, 80% are new species. On July 1, 2012, the Chengjiang Fossil Site     7     (be) inscribed on the World Heritage List by UNESCO,     8     (become) China’ s first World Heritage Site for paleontological fossils.

The UNESCO evaluation says the Chengjiang Fossil Site is one of the     9     (early) records of a complex marine ecosystem of the early Cambrian communities. The property displays excellent quality of fossil     10     (preserve). It presents an exceptional record of the rapid diversification of life on Earth during the early Cambrian period.

阅读理解-阅读单选 | 适中(0.65) |
文章大意:这是一篇说明文。文章讲述了大堡礁正面临大规模白化事件。

8 . The Great Barrier Reef in Queensland has suffered several mass bleaching events due to the impacts of climate change. The Australian government turned down a proposal for a new open-cut coal mine near the Great Barrier Reef, considering environmental laws and the risk of “irreversible damage”. It was the first time the government had used its powers under environmental laws to reject a mine.

In turning down the project, Tanya Plibersek, the minister for the environment and water, cited significant potential environmental dangers to the reef, which is already heavily threatened by climate change.” The risk of pollution is real and the damage to the reef, once done, will never be repaired. “The project would have had unacceptable impacts on freshwater in the area and potentially on fragile seagrass meadows,” Plibersek said in a video posted on social media. She said that during the public consultation period, her department had received 9,000 public comments about the mine in just 10 business days.

The government has been under pressure from UNESCO to better protect the reef and in 2022, it pledged one billion Australian dollars for efforts to protect the fragile ecosystem, including climate adaptation measures and water quality programs. Last year, the Great Barrier Reef, which stretches for more than 2,300 kilometers, experienced its sixth mass bleaching event, due to warming waters caused by climate change.

The government, elected in 2022, came to power promising stronger action on the climate in a country still heavily depending on fossil fuels. But its climate policies are rated “insufficient” by Climate Action Tracker, which found Australia is not on course to meet targets to limit warming to 1. 5 degrees Celsius above pre-industrial levels. The government has rejected calls from the country’s Green Party to turn down all new fossil fuel projects.

1. Which of the following can replace “irreversible” in paragraph 1?
A.Permanent.B.Gradual.C.Severe.D.Significant.
2. Which statement would Plibersek probably agree with?
A.The reef is in good condition now.
B.9,000 people made good comments on the mining project.
C.The mining project has drawn the attention of the public.
D.The mining project has had bad effects on freshwater in the area.
3. What can we infer from the last paragraph?
A.Fossil fuels are not in demand in Australia.
B.The government has made effective climate policies.
C.The government failed to carry out its previous promises.
D.The Green Party reached an agreement with the government.
4. What’s the main idea of the passage?
A.The Great Barrier Reef is faced with mass bleaching events.
B.Australia is on the way to protecting the Great Barrier Reef.
C.The Great Barrier Reef calls for help due to climate change.
D.Australia says “No” to a mine near the Great Barrier Reef.
阅读理解-阅读单选 | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇记叙文,讲述了布朗用自己的一生寻找成百上千的遗失的苹果种类的故事。

9 . Tom Brown’s orchard (果园), known as Heritage Apples, is home to 700 varieties of apples. They are among the 1,200 endangered varieties that Brown has recovered from six southern states. Many of these have not been sold for a century or so. In fact, he cloned some of the apples from the last remaining trees of their kinds.

Before Brown discovered lost apples, he was a chemical engineer who, along with his wife, Merrikay Brown, enjoyed visiting farmers’ markets. It was at one, in 1999, that he became fascinated by baskets full of heritage apples with unfamiliar names such as Kane, Lawver, Rusty Coat, and Rambo. These apples had shapes, colors, and tastes like no apples Brown had ever seen before. The seller Maurice Marshall told him other lost apples might still be found in the area. Interested, Brown went in search of them.

Brown advertised in area newspapers seeking information about old apple trees. The response was exciting, but few brought concrete information. Actually, most of the leads about the whereabouts of these old trees come from people in their 70s, 80s, and 90s, many of whom he met at local businesses and at festivals where he exhibited heritage apples. When Brown finds a tree, he cuts a branch off and returns during fruiting season to identify them. He compares leaves and apples to historical seed catalogs, and uses photos to correspond with experts for further confirmation.

In 1905, there were more than 7,000 apple varieties in the United States. Then people moved to urban areas and grew less of their own food while large agribusinesses preferred selling fewer varieties, ones that were familiar and shipped easily. Saving the long-forgotten fruits is a race against time. Now, the 79-year-old has to drive over 30,000 miles a year and devotes around three days a week to apple-hunting. He hopes to recover another 100 varieties or more in his lifetime.

1. What do we learn about the apples in Brown’s orchard?
A.They are rare species.B.They are mostly clones.
C.They sell well in the market.D.They adapt to different climates.
2. What did Brown decide to do after talking with Marshall?
A.Help him promote fruits.B.Recover the lost apples.
C.Learn to plant fruit trees from him.D.Taste the apples mentioned by him.
3. How did Brown locate most of the lost varieties?
A.By referring to documents.B.By putting advertisements.
C.By consulting the elderly.D.By communicating with experts.
4. What does the author intend to tell us about Brown?
A.His colorful retirement life.
B.His work in protecting fruit trees.
C.His love for popularizing gardening.
D.His contributions to saving lost apple species.
2023-06-02更新 | 77次组卷 | 1卷引用:2023届河南省郑州市高三5月份考前模拟三英语试题
阅读理解-阅读单选 | 适中(0.65) |
文章大意:这是一篇记叙文,文章主要讲述由于自然侵蚀,加拉帕戈斯群岛知名景观“达尔文拱门”已坍塌。

10 . Darwin’s Arch, a famed rock formation in the Galapagos Islands has taken on a new shape.

The top of the Arch collapsed this week into the Pacific Ocean due to natural forces.

“Obviously all the people from the Galapagos felt it was a shame because it’s something we’re familiar with since childhood, and to know that it has changed was a bit of a shock,”

Washington Tapia said, “However, from a scientific point of view, it’s part of the natural process.

It normally happens on our planet.”

Darwin’s Arch,which is made of natural stone, at one point would have been part of the island. Named after famed naturalist Charles Darwin, it is not accessible by land. But the area around the islands is a popular diving spot, particularly to observe sharks and other sea species.

“Unfortunately today, our guests of the Galapagos Aggressor III experienced a once in a lifetime event,” the travel company Agressor Adventures posted on Facebook. The group added, “This morning at 11:20 am local time, the world-famous Darwin’s Arch collapsed in front of their eyes. There are now only two pillars (柱子) remaining. Some in the dive & travel industry are already referring to this now as ‘The Pillars of Evolution (进化)’.”

The post received nearly 200 comments including one person who wrote, “What a shame! Geologic (地质的) time is so much different from human time that we forget that it’s always going on. That’s why I like to spend a lot of time among the arches in Southern Utah. You never know when it could be the last time before geology does its work.”

The Galapagos Islands are a UNESCO World Heritage Site that has been called a “living museum and showcase of evolution”. The islands are situated about 621 miles from the coast of Ecuador. They are home to many interesting animals including giant tortoises, marine iguanas, and many types of finches.

1. What does Tapia think of the collapse of Darwin’s Arch?
A.It is a disastrous memory especially for kids.
B.It is a little bit disappointing but acceptable.
C.It is a rare natural phenomenon in the world.
D.It is such a wonder hard to explain in science.
2. What do people coming to the Galapagos Islands like most?
A.Diving to observe some sea species.
B.Catching sharks around the islands.
C.Climbing Darwin’s Arch carefully.
D.Visiting the office of Charles Darwin.
3. What is the post from the Agressor Adventures on Facebook mainly about?
A.The magical power of the geology.
B.The novel description of the pillars.
C.The witness of the fall of the Arch.
D.The reason for the loss of the Arch.
4. What does the author intend to do in the last paragraph?
A.To advertise for Aggressor Adventures.
B.To introduce the theory of evolution.
C.To praise Darwin for his contribution.
D.To add some background information.
2023-03-18更新 | 112次组卷 | 1卷引用:2023届辽宁省抚顺市普通高中高三第一次模拟考试英语试题
共计 平均难度:一般