组卷网 > 知识点选题 > 社会
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 38 道试题
阅读理解-阅读单选(约370词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇新闻报道。文章主要说明了中国出台新规,限制儿童玩网络游戏的时间,介绍了制定这一新规的原因以及限制孩子使用手机时长仍然面临的问题。

1 . China has set new rules limiting the amount of time children can play online games. The rules limit children to just three hours of online game playing a week. That is one hour between 8 p. m. and 9 p. m. on Friday, Saturday and Sunday most weeks.

Li Zhanguo has two children aged 4 and 8. Even though they do not have smartphones, they enjoy playing online games. Like many other parents. Li is happy with new government rules. But experts say it is unclear if such policies can help prevent addiction to online games. Children might just get addicted to social media instead. In the end, experts say, parents should be the ones to set limits and support good practice.

There has been a growing concern in China about gaming addiction among children. Government reports in 2018 found that about one in ten Chinese children were addicted to the Internet. The new rules are part of an effort to prevent young people from spending too much time on unhealthy entertainment. That includes what officials call the “irrational fan culture”

Under the new rules, the responsibility for making sure children play only three hours a day as largely on Chinese gaming companies like Net Ease and Ten cent. Companies have set up real-name registration systems to prevent young users from going past game time limits. They have used facial recognition technology to check their identities. And they have also set up a program that permits people to report what is against the law. It is unclear what punishments gaming companies may face if they do not carry out the policies. And even if such policies are performed, it is also unclear whether they can prevent online addiction.

A specialist treating Internet addiction expects about 20 percent of children will find ways to break the rules by borrowing accounts of their older relatives and find a way around facial recognition. In his opinion, short-video alps such as Douyin and Kuaishou are also very popular in China. They are not under the same restrictions as games.

1. When can children play games according to the new rules?
A.Between 8 p. m. and 9 p. m. On Friday.B.Between 8 p. m. and 9 p. m. On Tuesday.
C.Between 10 p. m. and 11 p. m. On Saturday.D.Between 10 p. m. and all p. m. On Thursday.
2. According to experts, _________
A.the new rules can stop children’s addiction to social media
B.companies are more responsible for kids ‘ obeying the rules
C.the new rules will help prevent children playing online games
D.parents play a greater part in limiting the time of online games
3. What will children probably do to battle with the new rules?
A.Design an advanced program.B.Use facial recognition systems.
C.Set up real-name registration systems.D.Borrow accounts of their older relatives.
4. Which of the following is a suitable title for the text?
A.Rules Limiting Short-video alpsB.Rules Limiting Video Game Time
C.Rules Banning Irrational Fan CultureD.Rules Breaking Addition to Social Media
阅读理解-阅读单选(约290词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一名36岁的妇女从俄勒冈州最高的山上跌落,被志愿者救出的故事。

2 . Leah Brown aged 36 fell several hundred feet from Oregon’s highest mountain right before the eyes of a group of volunteer rescue workers who rushed to her aid and helped save her life.

The woman was coming down a popular path (小路) on Mt. Hood, about 70 miles east of Portland, on Saturday morning, according to the local police. Mt. Hood is the highest in Oregon, standing at around11.240 feet.

The fall was seen by members of Portland Mountain Rescue (PMR), a volunteer organization focused on helping people in mountainous areas. The group called 911 and rushed to the woman, providing medical care. They helped keep the woman warm for seven hours as the police worked to get her off the mountain safely. Finally, the woman was evacuated (转移) to a parking lot at 9:30 pm and taken to a hospital.

The climber, Leah Brown, said she didn’t know what caused her fall. “I can only guess it was either an ice tool or a crampon (冰爪) that didn’t land and stick like it should have, so I became detached from the mountain,” Brown said. “The thing I’d like to most stress is my appreciation for the members of PMR who evacuated me and took good care of me the whole time,” Brown added. “They saved my life. ”

In a statement after the rescue, PMR warned of the dangerous winter conditions at the mountain. “The short days and lower temperatures mean that the snow tends to be very hard and icy, and the conditions tend to be much steeper. Climbing the mountain in icy conditions is much more difficult,” the group said.

1. What happened to Brown on Saturday morning?
A.She lost her way in a forest.B.She hurt her eye unexpectedly.
C.She failed to call her family.D.She fell down on a downhill path.
2. What does the underlined word “detached” in paragraph 4 mean?
A.Different.B.Hidden.C.Separated.D.Tired.
3. How did Brown feel about the members of PMR?
A.Thankful.B.Regretful.C.Surprised.D.Concerned.
4. What did PMR intend to tell us?
A.Climbing requires teamwork.B.Climbing in winter is too risky.
C.We must remain positive in hard times.D.We can admire the view on sunny days.
文章大意:这是一篇说明文。主要介绍了在城市里散步和在公园里散步很不一样。一项小型心理学研究表明,城市环境会减缓你的步伐,并可能增加你的精神负荷。另一方面,在大自然中散步似乎可以放松你的思想,加快你的步伐。研究结果表明,自然环境可能会潜在地减少认知疲劳,并立即改善反应时间。

3 . Walking in the city is very different from walking in the park. A small psychology study suggests urban(城市的) environments can slow your step and possibly increase your mental load. A walk through nature, on the other hand, appears to ease your mind and quicken your pace. The findings show that natural settings may potentially reduce cognitive (认知的)tiredness and improve reaction times straight away. The study, which includes two experiments with two different approaches, was conducted among 65 university students in the lab.

The first of the two experiments in the new study focused on people’s way of walking and cognitive load. During this trial, participants were fitted with sensors and a dozen motion control cameras were set up to watch them repeatedly walk down a 15-metre room at their natural speed. The wall opposite them showed an image of either a nature scene or a city scene. After each walk, participants were asked to rate their feelings of discomfort in the visual environment. On the whole, when walking in city settings, people reported more discomfort and they walked at a slower pace, indicating a higher cognitive load.

The second experiment dug into some of the higher-level cognitive processes that might be at play. In the trial, participants were asked to distinguish between basic visual shapes on the computer while also in the presence of a natural or urban image(the same ones from the first experiment). Measuring reaction times in both natural and urban settings, the team found results to support their idea. In urban environments, participants were slower in distinguishing between simple shapes. The authors think this is because urban environments are more distracting(令人分心的) for our brains and take longer to process, but more research is needed to prove that idea.

1. How were the experiments conducted mainly?
A.By comparing.B.By giving data.
C.By giving examples.D.By explaining facts.
2. What are the advantages of walking in natural environment over in urban environment?
A.It can make us feel relaxed and react quickly.B.It can activate our thinking and speed up our step.
C.It can make us less tired and improve our memory.D.It can make us become more focused and creative.
3. Why were participants slower in identifying simple shapes in urban environments according to the authors?
A.They had a lower cognitive load.B.They had to slow down their pace.
C.They couldn’t concentrate properly.D.They felt uncomfortable after walking.
4. What can be inferred from the text?
A.Urban environment makes us more concentrated.B.People’s feelings are decided by their pace of walking.
C.The result of the experiments is widely appreciated.D.People tend to get tired more easily walking in the city.
阅读理解-阅读单选(约330词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇议论文。现在的青少年把更多的时间用于网上交友,这样的现象让专家很担忧。专家认为青少年如果不断地关注虚拟世界,他们将几乎没有时间在现实世界建立真正的友谊。

4 . Thirteen-year-old Kaylee has a lot of friends — 532, actually, if you count up her online friends. And she spends a lot of time with them.

But is it possible that Kaylee’s online friendships could be making her lonely? That’s what some experts believe. Connecting online is a great way to stay in touch, they say. However, some experts worry that many kids are so busy connecting online that they might be missing out on true friendships.

Could this be true? During your parents’ childhoods, connecting with friends usually meant spending time with them in the flesh. Kids played Scrabble around a table, not Words With Friends on their phones. When friends missed each other, they picked up the telephone. Friends might even write letters to each other.

Today, most communication takes place online. A typical teen sends 2,000 texts a month and spends more than 44 hours per week in front of a screen. Much of this time is spent on social media platforms (平台).

In fact, in many ways, online communication can make friendships stronger, “There’s definitely a positive influence. Kids can stay in constant contact, which means they can share more of their feelings with each other,” says Katie Davis, co-author of The App Generation.

Other experts, however, warn that too much online communication can get in the way of forming deep friendships. “If we are constantly checking in with our virtual words, we will have little time for our real-world friendships.” says Larry Rosen, a professor at California State University. Rosen also worries that today’s kids might mistake the “friends” on the social media for true friends in life. However, in tough times, you don’t need someone to like your picture or share your blogs. You need someone who will keep your secrets and hold your hand. You would like to talk face to face.

1. What is the purpose of the first paragraph?
A.To summarize the text.B.To tell about true friends.
C.To bring up a discussion.D.To encourage online friendship.
2. What does the underlined part “in the flesh” mean in Paragraph 3?
A.In person.B.In advance.C.In any case.D.In full measure.
3. What is Katie’s attitude towards online communication?
A.Worried.B.Positive.C.Confused.D.Unconcerned.
4. What view does Rosen hold?
A.It’s wise to turn to friends online.
B.It’s easier to develop friendships in reality.
C.Social media help people stay closely connected.
D.Teenagers need focus on real-world friendships.
2023-12-16更新 | 137次组卷 | 22卷引用:安徽省亳州市第二中学2020-2021学年高一下学期期中考试英语试题(含听力)
智能选题,一键自动生成优质试卷~
阅读理解-阅读单选(约340词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇新闻报道。文章主要介绍的是汽车订阅计划的相关情况。

5 . Now, a growing number of companies are offering subscriptions (订购) for something most people are used to owning: cars.

Car subscription plans are mainly aimed at drivers who do not want to have long-term agreements for one single car. Many people using the services say they like being able to use a number of different kinds of vehicles depending on their needs.

Steve Barnes uses a car subscription service in Atlanta, Georgia. He says that every time he orders a new car “it feels like New Year’s morning”. Barnes signed up for the service in 2018 to be able to use many kinds of vehicles for different purposes. He says for some activities with his children, he chooses a large SUV. But when he wants to have fun or go out at night, he chooses a Tesla or some other kinds of sports car. But the comfort of such services can come at a high cost. Barnes pays $1,400 a month for his subscription. This is much higher than the $ 900 a month he used to pay to hire an SUV with insurance. Sill, he has no desire to own or hire a car again. He says his subscription has allowed him to drive many different vehicles which would have cost more than $1 million to own.

Some of the world’s biggest automakers are currently offering subscription plans for vehicles. One of them is Ford Motor Company. The company signed a deal last year with the San Francisco-based Monthly subscription service-Canvas. Canvas offers several models, including used vehicles. Monthly subscriptions start at $379 for small cars and go up to $1,125 for large SUVs. But these plans limit drivers to 800 kilometers per month. For another $100, users can get unlimited travel.

Adela Spulber works at the U.S. -based Center for Automotive Research in Michigan. She said that the effects of vehicle subscription services remain unknown.

1. What is the main purpose of car subscription plans?
A.To get people to buy cars more actively.
B.To encourage people to own their own cars.
C.To meet some people’s needs to drive different cars.
D.To reach an agreement with people having a single car.
2. What do we know about Steve Barnes from the text?
A.He is satisfied with the car subscription service.
B.He always likes to use different types of sports cars.
C.He hopes to own another car some day.
D.The cost of a month for his subscription is lower.
3. Which of the following can be inferred from Paragraph 4?
A.Canvas doesn’t provide second-hand cars.
B.There are different monthly subscriptions to choose from.
C.A driver may drive Canvas cars without limitation.
D.Now the subscription services are welcome in San Francisco.
4. What is Adela Spulber’s attitude to the subscription services?
A.Hopeless.B.Pessimistic.C.Optimistic.D.Uncertain.
阅读理解-阅读单选(约270词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇议论文。短文中作者以手机为例,介绍了科技的飞速发展给人们的生活带来的影响并分析了其利弊。

6 . New technology rules the whole world now. But I still remember when I was a child, I did not have a cell phone or a computer because it was not necessary at all in those days. The internet was not popular, and the touch screen technology was unknown.

At this time here in the US smartphone are really a need, especially for young and business people. There are many applications really useful like maps, dictionaries, e-mails and games.

For me, I use my smartphone to check the weather and to look for something on the internet and of course to keep communicating through calls and texts. Besides, I like music applications, GPS and Facebook.

Many tests have discovered that cell phones cause damages to us because they send out radioactive(具有放射性的) waves to our bodies and this could cause cancer.

Psychologists say that these devices can affect behavior and I believe everyone knows it is harmful to the eyes if we are sitting for a long time in front of computer. However, it seems to be difficult for us to give up, even if we know how bad it is for our health. The use of technology becomes more and more important in our lives.

I think the use of technology has brought us unimaginable things. If we use technology correctly, I am sure it would be possible to decrease the damage to our bodies.

Keep in mind that it is important not to focus only on technology, but to spend time with our families and people close to us.

1. What can we know from the passage?
A.The author is a businessman working for a cell phone company.
B.The author has suffered a lot from the use of electrical devices.
C.The author knows little about the functions of modern cellphones.
D.The author is quite pleased with the various functions of cell phones.
2. Which of the following does the author agree with?
A.It’s not necessary to add more applications to the cell phone.
B.Cell phones have made our world a boring place to live in.
C.New technology has done people more harm than good.
D.New technology makes people separated from each other.
3. What does the underlined word “decrease” in paragraph 6 mean?
A.keepB.causeC.reduceD.add
阅读理解-阅读单选(约370词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述青少年和父母之间发生的冲突及解决方案。

7 . Conflict (冲突) between teenagers and parents happens for a lot of reasons. Sometimes conflict happens between teenagers and parents just because conflict happens between human beings anyway. Humans have different needs, different feelings, different opinions about what they want, and the relationship with people can be really difficult. However, teenagers can cause further conflict because of the hormonal (生理的) changes that are happening and the stage of life that they're in.

Teenagers and parents have different understanding about rules and at times they find it difficult to look into the future. So parents and teenagers will often experience conflict about many things, do chores, homework, whether teenagers speak respectfully or not and about what they're allowed to do.

Before we think about rule boundaries (界线) for teenagers, we need to make sure that we have a really good relationship base. There's no point saying “From now on, you have to listen to me”: if you don't have a positive relationship with your teenager. We need to go back and make sure there is some degree of shared respect, and some degree of positive communication and enjoyment being together. you do that first, it means that rule boundaries are a lot easier to set up.

Often we're dealing with conflict on the fly. This is not the right time to be dealing with it. We really want parents and teenagers to sit down and think about the kinds of things that may happen in the house before the problems come. The more detailed your rule boundaries are for teenagers, the more likely it is that they are going to follow them. So this means we don't have rule boundaries like “Have the bathroom cleaned”. It needs to be “The floors mopped, nothing on the countertop and the mirrors cleaned by ten o'clock every Saturday”: Rule boundaries need to be written down, and set out ahead of time so the teenager knows exactly what's expected.

1. What's important to set up a rule boundary easily for teenagers?
A.Being strict from the start.B.Developing a good relationship with them first.
C.Saying"No" to their requirements.D.Avoiding close talks with them.
2. Which of the following rules are teenagers most likely to follow?
A.Doing some housework.B.Having a good reading habit.
C.Cleaning the bathroom.D.Finishing your homework by five.
3. What do the underlined words "on the fly" in the last paragraph probably mean?
A.In a hurry.B.On the plane.C.By oneself.D.Another day.
4. What's the best title for the text?
A.Growing PainsB.Teenage Problems
C.Parent-Child Conflict and SolutionsD.Knowing the Conflict
阅读理解-阅读单选(约320词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是说明文。如今人们花在欣赏一件艺术品上的时间很短,所以博物馆正在努力改变这种行为。全世界170多家博物馆正在庆祝“慢艺术日”,他们要求参观者至少花5-10分钟的时间来欣赏一件艺术品

8 . In today’s world of fast-paced games and short videos, people are spending less and less time on things. For example, research has shown that the average visitor spends just 15 seconds on a website before moving on to other things. But the Internet is a huge and busy place, with millions of sites to choose from. You might expect people to slow down a bit more when they’re in museums full of great works of art. But you’d be wrong.

Several studies have shown that the amount of time for people to spend looking at a piece of art is ten seconds. Many people may spend more time, but not much more — the average is about 28 seconds. At the Tate Modern Museum in London, it’s even worse. People there spend an average of just eight seconds on each artwork. And in that short period of time, the visitors are also managing to do another important thing — take selfies !

In recent years museums have been working to change this behavior. Today, over 170 museums around the world are celebrating “Slow Art Day”. They are asking their visitors to spend at least 5-10 minutes looking at just one work of art. Slow Art supporters believe that when visitors spend more time looking at and studying the work of art, they admire it more. Studying a work of art for more time can also help people get a better understanding of the artist’s ideas and what the artist went through to create the work.

Most of the museums taking part in Slow Art Day are choosing just a few works for their visitors to see. Some of the museums are offering chances for visitors to talk about the artworks and share their ideas.

1. Generally speaking, people spend ______ on each piece of art in a museum.
A.8 secondsB.10 secondsC.15 secondsD.28 seconds
2. What do the underlined words “this behavior” refer to?
A.Admiring each artwork thoroughly.B.Taking selfies in museums busily.
C.Celebrating “Slow Art Day” widely.D.Looking at each artwork hurriedly.
3. Why is “Slow Art Day” created?
A.To attract more people to visit the museums
B.To stop visitors from taking selfies inside
C.To make people spend more time on each artwork
D.To give visitors an opportunity to relax themselves
4. Which of the following can be the best title of this passage?
A.Museums on the Rocks: Please Advise!
B.Museums: Slow down to Admire more!
C.Slow Art Day: a Fruit of Museums!
D.Museums: an Escape from the Fast-paced Life!
阅读理解-阅读单选(约340词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇说明文。文章主要介绍路上的礼仪变得越来越糟糕,路上的礼貌对于减少争吵和打架是必要的。

9 . It is quite reasonable to blame traffic jams, the cost of gas and the great speed of modern life, but manners on the road are becoming horrible. Everybody knows that the nicest men would become fierce tigers behind the wheel. It is all right to have a tiger in a cage, but to have one in the driver’s seat is another matter.

Road politeness is not only good manners, but a good sense. It takes the most cool-headed drivers great patience to give up the desire to beat back when forced to face rude driving. On the other hand, a little politeness goes a long way towards reducing the possibility of quarrelling and fighting. A friendly nod or a wave of thanks in answer to an act of politeness helps to create an atmosphere of good will and becomes so necessary in modern traffic conditions. But such behaviors of politeness are by no means enough. Many drivers nowadays don’t even seem able to recognize politeness when they see it.

However, misplaced politeness can also be dangerous. A typical example is the driver who waves to a child crossing the street at a wrong place into the path of oncoming cars that may not be able to stop in time. The same goes for encouraging old ladies to cross the road wherever and whenever they want to.

An experienced driver, whose manners are faultless, told me it would help if drivers learnt to correctly join in traffic stream without causing total blockages that give rise to unpleasant feelings. Unfortunately, modern drivers can’t even learn to drive, let alone master the roadmanship (公路驾车技能). Years ago, experts warned us that the fast increase of the car ownership would demand more give-and-take from all road users. It is high time for all of us to take this message to heart.

1. Which of the following can be the best title for this passage?
A.Traffic Jams.B.Good Manners.
C.Road Politeness.D.Modem Drivers.
2. What often cause(s) troubles on the road?
A.Traffic jams.B.The behaviour of the drivers.
C.The great speed of modern life.D.Terrible road conditions.
3. According to the writer, what should a good driver do?
A.Encourage children to cross the road whenever they want to.
B.Beat back when forced to face rude driving.
C.Be able to recognise politeness when he sees it.
D.Join in a traffic stream quickly however other people feel.
4. It is not always right for drivers to _____.
A.master the roadmanship
B.neglect politeness when they see it
C.give a friendly nod in answer to an act of politeness
D.encourage old ladies to cross the road whenever and wherever they want to
阅读理解-阅读单选(约330词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇说明文。本月早些时候,抖音宣布将对18岁以下用户的账户设置屏幕使用时间限制。改善社交媒体使用的新工具的开发无疑将很快展开。

10 . Earlier this month, TikTok announced that it will be introducing screen time limits for the accounts of users aged under 18. Children under 13 will require a parent or guardian to type in a password to continue scrolling (滚屏) through their feed, and those aged 13-17 will be asked to set their own passwords when the viewing time goes beyond the limit.

Studies suggest that 30 minutes may be the sweet spot for social media use, where users are able to stay connected with friends and family and view entertainment. However, many other studies show that overly-heavy social media use can lead to a lot of problems, such as physical issues and depression.

By suggesting 100 minutes as a hard line where a password is required to be created by the user, TikTok is gradually making the standards clear as to what may be regarded as problematic social media habit in young people. Although these passwords for older teenagers can obviously be bypassed, they are a step in the right direction in encouraging children to use social media responsibly.

Also, parents who own their own TikTok accounts will be able to link with their children’s accounts, gaining additional, such as muting notifications (消息免打扰) and customizing time limits for different days in the week.

Algorithms (算法) that could tell parents if the child has been viewing dangerous material could soon be put into use. However, the difficulty in this is the amount of content available on the internet.

Ultimately, apps such as TikTok and Instagram will need to continue introducing more measures to improve online safety for children.

Lawmakers around the world are paying close attention to the effect social media has on the young, meaning that the development of new tools to improve its use will no doubt take place soon if big tech wishes to avoid additional legal issues.

1. Why did TikTok introduce screen time limits for teenagers?
A.To protect their privacy.
B.To develop their self-control.
C.To improve family relationship.
D.To prevent overuse of social media.
2. What’s the author’s attitude towards TikTok’s new policy?
A.Favourable.B.Objective.C.Concerned.D.Disapproving.
3. What can parents do to help children use social media responsibly?
A.Type in a password to stop the use.
B.Send a link to the children’s account.
C.Set time limits through their own account.
D.Use algorithms to remove dangerous content.
4. What does the last paragraph mainly talk about concerning social media?
A.Its effects on the young.B.Legal pressure on its improvement.
C.Its application to lawmaking.D.Solutions to its technological issues.
共计 平均难度:一般