组卷网 > 知识点选题 > 语篇范围
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 120 道试题
阅读理解-阅读单选(约340词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇记叙文。主要讲述的是快递员张裕习惯记下客户的习惯,乐于助人,在火灾中奋不顾身救人的故事,弘扬了正能量。

1 . Many people love online shopping. It’s the fastest way to buy the latest trends for food, clothes and games. But a life of convenience is not possible, however, without the combined efforts of the country’s massagers. Zhang Yu, a deliveryman in Wuhan, is one of them. For him, working is not only a means for survival, but also a chance for him to serve others.

After serving in the army for a few years, Zhang joined the SF Express Tangjiadun station in Wuhan in 2019. When Zhang distributes packages, he often carefully records the daily habits of the recipients. For example, he knows which clients have babies and need a longer afternoon rest, the households with only seniors, and the time that the office workers are available. He considers all of these factors when arranging for deliveries.

But what has put Zhang into the spotlight is his heroic acts, which led to him winning the China Youth May Fourth Medal in 2022. In December 2021, Zhang encountered a fire in a residential building while on his way to collect some deliveries. After squeezing into the crowd, Zhang found two adults and a crying child standing helplessly on a third-floor balcony, waiting desperately for rescue. At that moment, Zhang called on his military experience to climb up to the second floor. From there, he was able to save the family, bringing each member of the family down one by one.

When onlookers cheered for him, he simply rode off on his motorbike without any word. It was only after the video of his good deed went viral on Douyin that people knew it was Zhang Yu. Many people have since called him a hero. But talking about the event, Zhang simply said, “I’m not a hero. I just did what a kind man would do.”

1. What is special about Zhang Yu as a deliveryman?
A.He delivers packages very quickly.
B.He delivers only to certain households.
C.He avoids delivering during working hours.
D.He pays attention to his clients’ daily habits.
2. What led to Zhang Yu winning the China Youth May Fourth Medal in 2022?
A.His brave deed.B.His efficient delivery.
C.His wonderful memory.D.His strong determination.
3. How did Zhang Yu rescue the family trapped in the fire?
A.By calling the fire rescue service.
B.By asking other people for help.
C.By drawing on his military experience.
D.By offering them tools to escape.
4. Which of the following best describes the personality of Zhang Yu?
A.Fearless and considerate.B.Ambitious and humorous.
C.Modest and outgoing.D.Tolerant and reliable.
阅读理解-阅读单选(约270词) | 较易(0.85) |
名校
文章大意:本文是一篇应用文。文章介绍了中国四个古城以及它们的历史、游览时间和门票等信息。

2 . Benefiting from the 5,000 years history, many ancient cities exist in the vast land of China. Here are 4 ancient cities in China and each has their unique features.

Shangqiu Ancient City

●History: 4,000 years

●Opening Hours: 08:00-17:30 in winter; 08:00-18:00 in summer

●Ticket Price: ¥70 per combo ticket (组合票)

Situated in the Yellow River Valley, Shangqiu area is considered the birthplace of Chinese civilization. The best time to visit it is around the Chinese New Year, when the grandest temple fair at Shangqiu is held to worship the God of Fire.

Ancient City of Pingyao

●History: 2,700 years

●Opening Hours: 08: 00-17:30

●Ticket Price: Free entry

It has no charming landscape, green mountains or clear waters. What is unique there is the well-pre served ancient city with a grand City Wall, traditional residences, time-honored shops, and even the previous government office.

Fenghuang Ancient Town

●History: 467 years

●Opening Hours: all day; 08: 00-17:30 for Tuo River day cruise;18:00-22:30 for night cruise

●Ticket Price: Free entry

Constructed in 1556, Fenghuang Ancient Town is another historical city in China known for ethnic diversity. Generations of Miao, Tujia and Han people live here, and it now accommodates28 ethnic groups in total.

Huizhou Ancient City

●History: 2,240 years

●Opening Hours: 08:00-17:00

●Ticket Price: ¥95 for one adult; ¥140 for one adult and one child; ¥230 for two adults and one child.

Huizhou Ancient City is famous for its unique architectural style since the old days. The Huizhou-style building is one of the most important architectural schools in China, using bricks, wood, and stones as the raw materials.

1. Which of the four towns has the longest history?
A.Shangqiu Ancient City.B.Ancient City of Pingyao.
C.Huizhou Ancient City.D.Fenghuang Ancient Town.
2. What do Ancient City of Pingyao and Fenghuang Ancient Town have in common?
A.Various ethnic minorities.B.Free Admission.
C.Abundant natural beauty.D.The same opening hours.
3. How much will a family of a couple and a child pay for Huizhou Ancient City?
A.¥95.B.¥140.C.¥230.D.¥235.
阅读理解-阅读单选(约300词) | 适中(0.65) |
文章大意:这是一篇说明文。本文主要介绍了介绍一种中国传统艺术形式——中国结,介绍了其起源、传播、样式和文化内涵。

3 . Chinese fancy knots (中国结), also called Chinese knots, are very important in Chinese culture. They began as a form of traditional art in the Tang and Song Dynasties (朝代) in China, and became popular in the Ming Dynasty. Long ago, they found their way to Japan and other Southeast Asian countries, and were well received there. Now they are regarded as one of the symbols of Chinese culture.

As for the name itself, it is surely meaningful. The Chinese word for “knot”, jie, means “connection”. And the pronunciation of the Chinese word jie is very close to that of ji, “good luck”. As a result, Chinese knots are used as a way to express people’s strong wishes for marvellous things like happiness, love and good luck.

The knots are used widely in everyday life. They come in different sizes. Small ones are connected to jewellery (珠宝), clothes and gifts in order to draw people’s attention, while large ones are used to make a living room or study more beautiful. Whether large or small, they are named after their shapes and usages. For example, Double Coin Knots are called Shuangqian Jie because they are in the shape of two ancient Chinese coins, meaning “good things come in pairs”. Besides, Chinese knots are famous for their bright colors. Different colors have different traditional cultural meanings. Red means good luck and happiness, green means health, and yellow means wealth.

All in all, the famous Chinese fancy knots fully show the Chinese culture. These brightly colored knots with their endless chains (链条) of knots mean that life on earth will continue forever.

1. What did the writer want to express in this passage?
A.Ask people to buy Chinese fancy knots.
B.Introduce a traditional Chinese art form.
C.Teach people how to make a Chinese knot.
D.Describe the usages of Chinese fancy knots.
2. Double Coin Knots are called Shuangqian Jie because of its         .
A.pronunciationB.sizeC.shape and meaningD.color
3. Which is right according to the passage?
A.The Chinese word for “knot” means “luck”.
B.Chinese knots became popular in the Song Dynasty.
C.All of the Chinese knots have the same sizes and colors.
D.Chinese knots mean that life on earth will continue forever.
4. What is the best title for this passage?
A.Chinese CultureB.Chinese KnotsC.Chinese ColorsD.Chinese Life
2023-09-30更新 | 103次组卷 | 3卷引用:冀教版2019选择性必修三Unit 3 Confucius and Today's Society Section 2 Learning Through Practice 单元测试
阅读理解-阅读单选(约370词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇说明文。主要介绍了一种全尺寸的自动驾驶巴士服务已经在苏格兰投入使用。这些巴士于2023年5月开始运行,在费里托尔公园和爱丁堡公园的火车和电车交换站之间运送乘客。这条长达14英里的路线是英国首条此类路线。

4 . With new advances in AI and autonomous driverless cars and trains, it makes sense that this mode of transportation could be expanded to buses, too. Now a full-sized autonomous bus service is up and running in Scotland. The buses began running in May, 2023, and are carrying passengers between Ferrytoll Park and the Edinburgh Park train and tram exchange. This 14-mile route is the first of its kind in the UK.

The autonomous buses are being operated by Stagecoach, the largest coach operator in the UK. While the buses are autonomous, fully self-driving vehicles are not currently permitted in the UK so a driver has to be onboard at all times.

The vehicles are required to have a safety driver to monitor the technology and a bus captain that will help passengers board and purchase tickets. The driver can take control in case of an emergency situation. And the vehicles use sensors to travel on specific routes and can reach the top speed of 50 miles per hour.

It took almost 10 years of research and development to reach this milestone, which is considered the first full-size use of autonomous buses in Europe. Scottish transport minister, Kevin Stewart, said in a press release, “It’s really exciting to see the innovative and ambitious CAVForth project take to the roads after all the hard work of the partner organizations involved in bringing this world first to Scotland.” This project was one of six to receive funding from a joint UK government and industries undertaking to speed up the commercialization of self-driving technology, reported The Guardian. The government hopes the autonomous buses will be faster and more reliable to use than conventional buses since 88% of road accidents are caused by drivers’ errors.

Other countries in Europe are exploring using driverless buses. There have already been short trials in several cities in Italy, Finland and France and there’re plans for driverless electric minibuses to be introduced in Switzerland, Germany and Norway. An autonomous bus may be just around the corner in a city near you.

1. A driver is needed in an autonomous bus to ________.
A.monitor the routeB.deal with emergencies
C.direct the busD.help passengers buy tickets
2. What does the author indicate in paragraph 4?
A.It is very easy to develop the driverless buses.B.The autonomous buses won’t cause accidents.
C.Scotland becomes popular for the driverless buses.D.The UK government values the autonomous buses.
3. Which of the following can best describe the future of autonomous buses?
A.Promising.B.Hopeless.C.Worrying.D.Uncertain.
4. What could be a suitable title for the text?
A.Autonomous Buses Are Widely Used in the UKB.Self-driving Technology Has Been a Hit
C.Autonomous Buses Hit the Road in the UKD.Conventional Buses Are Much Safer
阅读理解-阅读单选(约360词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇说明文。主要介绍了当微塑料最终进入农田时,污染会损害植物生长。然而,两位年轻的研究人员现在报告说,将真菌与某些农场废物结合起来可以部分克服这个问题。

5 . When micro-plastics end up in farm fields, the pollution can damage plant growth. But two young researchers now report that combining fungi (真菌) with certain farm wastes can partly overcome that problem.

May Shin, 20, and Jiwon Choi, 18, met in a research design class at the Fryeburg Academy, a high school in Maine. May had desired to explore how micro-plastics might affect the ecosystem. Jiwon was crazy about plants and fungi. The young scientists cooperated to test how long-lived plastics might affect farm crops.

Scientists have shown certain fungi can aid root growth and a plant’s nutrient uptake. Those organisms are named arbuscular mycorrhizal fungi (AMF). Certain farm wastes, like straw, can provide nutrients to plants and help stabilize their roots. Such wastes are also known as mushroom substrate (基质) and people often grow mushrooms in them.

May and Jiwon planted over 2,000 scallion (大葱) seeds in pots of soil. Half the seeds got soil polluted with micro-plastics. The rest grew in plastic-free soil. The plants then were further divided into four groups. The young scientists added AMF to the soil in one group. Another group had a top layer of mushroom substrate. A third group got both treatments. The last group got none. For three weeks, the pair tracked how many scallions sprouted (发芽) in each group and measured the plants’ height once each week.

About twice as many scallions sprouted in clean soil compared to that containing plastic bits. But among plants surviving in the polluted soil, a combination of AMF and mushroom substrate helped them out. Those getting both treatments grew 5.4 centimeters per week. That was faster than either of the treatments alone or those getting none.

Jiwon and May then looked at the plant roots with a microscope. Where AMF had been added, it grew into those roots. That increased the scallion roots’ surface area, May said, which should promote their uptake of nutrients. So “I see this project as coming up with a sustainable solution for plant growth in polluted soils,” said May.

1. Why did May and Jiwon work together?
A.To see the effects of long-lived plastics on farm crops.
B.To find the relationship between plants and fungi.
C.To design a research on the growth of plants.
D.To explore the way that the ecosystem works.
2. What is the author’s purpose in writing paragraph 3?
A.To prove the existence of micro-plastics.B.To compare fungi with farm wastes.
C.To tell the advantages of farm wastes.D.To provide some related information.
3. What aspect of the study is the fourth paragraph mainly about?
A.Its purpose.B.Its design.C.Its findings.D.Its reasons.
4. How can AMF and mushroom substrate make plants grow faster?
A.By keeping the plants more resistant to pollution.B.By allowing the plants’ deep area more freedom.
C.By making nutrients more available to the plants.D.By exposing the roots to a larger surface area.
2023-09-28更新 | 203次组卷 | 8卷引用:冀教版2019选择性必修三 Unit 1 What's Being Gifted 单元复习与测试单元测试
阅读理解-阅读单选(约310词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇说明文。主要介绍了几个艺术博物馆的展出内容以及相关的信息。

6 . What’s On

Master’s teens

Forceful Cuts, now running at the Art Museum of China Profiles, through to Sept 17, shows the late artist Huang Yongyu’s efforts in woodcut art. His woodcuts show a good assessment of human nature, with wisdom and humor. Huang once said he lived every day in the same serious way as he worked on wood, “paying great attention to every cut”.

9 am-5 pm, closed on Mondays.

66 Shapowei, Daxue Road, Siming district, Xiamen, Fujian province.

Art into soul

Two artists Xu Li and Andrey Kovalchuk are presenting an exhibition at Shanghai’s New Art Museum, through to July 30. Xu is showing dozens of his oil paintings. Kovalchuk, who chairs the Russian artists association, brings 24 sculptures. The show compares the cultural traditions and individual concerns of the two cultures.

9 am-5 pm, closed on Mondays.

1528 Gumei Road, Shanghai.

Eternal glare

The use of raw lacquer (生漆) to better preserve objects, such as bowls, and meanwhile decorate life can date back to the Neolithic culture in China. Throughout centuries, lacquer art has been viewed as an important part of Hubei’s cultural heritage (遗产). Dozens of fine examples of this art from the collection of the Hubei Museum of Art are now on show at World of Lacquer, an exhibition running through to July 30, at the Anhui Art Museum.

9 am-5 pm, closed on Mondays.

1 Chengdu Road, Binhu New District, Hefei, Anhui province.

Academy work

Over 240 paintings, prints, sculptures and seal engravings (篆刻) are on show at the gallery of the China National Academy of Painting until July 8, offering a look of the works of academy artists all over the country. The exhibition shows works done in the traditional style and new explorations.

9 am-4:30 pm, closed on Mondays.

54 Xisanhuan Beilu, Haidian district, Beijing.

1. What can you enjoy at the Art Museum of China Profiles?
A.Lacquer art.B.Oil paintings.C.Woodcuts.D.Seal engravings.
2. In which museum can you learn about an ancient art of preserving objects?
A.The Anhui Art Museum.B.Shanghai’s New Art Museum.
C.The Art Museum of China Profiles.D.The China National Academy of Painting.
3. What is special about the exhibition held in Beijing?
A.It is not open to the public on Mondays.B.It compares two different cultural traditions.
C.It tells the story of a late artist.D.It shows works of academy artists across the country.
阅读理解-阅读单选(约370词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述青少年和父母之间发生的冲突及解决方案。

7 . Conflict (冲突) between teenagers and parents happens for a lot of reasons. Sometimes conflict happens between teenagers and parents just because conflict happens between human beings anyway. Humans have different needs, different feelings, different opinions about what they want, and the relationship with people can be really difficult. However, teenagers can cause further conflict because of the hormonal (生理的) changes that are happening and the stage of life that they're in.

Teenagers and parents have different understanding about rules and at times they find it difficult to look into the future. So parents and teenagers will often experience conflict about many things, do chores, homework, whether teenagers speak respectfully or not and about what they're allowed to do.

Before we think about rule boundaries (界线) for teenagers, we need to make sure that we have a really good relationship base. There's no point saying “From now on, you have to listen to me”: if you don't have a positive relationship with your teenager. We need to go back and make sure there is some degree of shared respect, and some degree of positive communication and enjoyment being together. you do that first, it means that rule boundaries are a lot easier to set up.

Often we're dealing with conflict on the fly. This is not the right time to be dealing with it. We really want parents and teenagers to sit down and think about the kinds of things that may happen in the house before the problems come. The more detailed your rule boundaries are for teenagers, the more likely it is that they are going to follow them. So this means we don't have rule boundaries like “Have the bathroom cleaned”. It needs to be “The floors mopped, nothing on the countertop and the mirrors cleaned by ten o'clock every Saturday”: Rule boundaries need to be written down, and set out ahead of time so the teenager knows exactly what's expected.

1. What's important to set up a rule boundary easily for teenagers?
A.Being strict from the start.B.Developing a good relationship with them first.
C.Saying"No" to their requirements.D.Avoiding close talks with them.
2. Which of the following rules are teenagers most likely to follow?
A.Doing some housework.B.Having a good reading habit.
C.Cleaning the bathroom.D.Finishing your homework by five.
3. What do the underlined words "on the fly" in the last paragraph probably mean?
A.In a hurry.B.On the plane.C.By oneself.D.Another day.
4. What's the best title for the text?
A.Growing PainsB.Teenage Problems
C.Parent-Child Conflict and SolutionsD.Knowing the Conflict
阅读理解-阅读单选(约330词) | 较易(0.85) |
名校
文章大意:本文是记叙文。文章讲述了八年级学生布伦南照顾84岁的安女士的故事,两人互相影响成了忘年交。

8 . In a world where acts of kindness often go unnoticed, a good story that has been discovered reminds us of the power of care and the effect it can have on someone’s life.

It all started with a “Kindness Week Challenge” given to Brennan by his 8th-grade teacher, Ms. Watkins. Little did he know that this challenge would lead to a wonderful friendship with 84-year-old Ms. Ann.

Brennan’s promise to send his little attractive things every day for a week developed a habit of checking up on Ms. Ann and sending gifts regularly(定期地), long after the challenge was over.

Their friendship has now lasted for over five years, and Brennan still visits Ms. Ann every month with flowers, cakes, chocolates, cards and more.

They talk about everything from his high school life to his college goals. The pair has found that they share a common love of chocolates. Ms. Ann always hopes to hear about what he’s doing and loves to share her own stories from a different time. They have become the best friends, with Brennan treating her as his great-grandmother.

Brennan’s mom, Traci, takes pride in her son. She said, “The best thing a teenager can do is to take care of the elderly. I’m so glad my son has added more sunshine to Ms. Ann’s life. I hope he always remembers the joy he’s brought her, and his fun talks with her, keeps his kind heart, and thinks of others.”

Ms. Ann’s daughter Emma, with her husband Gould, has a 2-year-old son. They are thankful for Brennan’s friendship as they cannot always be with Ms. Ann. Brennan’s kind heart has brought more sunshine into Ms. Ann’s life, and her encouraging words have helped to inspire(启发)him in return.

1. How did the task “Kindness Week Challenge” affect Brennan?
A.He discovered his love of chocolates.
B.He became a good friend of Ms. Ann.
C.He developed a habit of receiving gifts.
D.He learned how to choose attractive things.
2. What do Brennan and Ms. Ann both like?
A.Flowers.B.Cakes.C.Chocolates.D.Cards.
3. What makes Traci feel proud of Brennan?
A.His kindness to others.
B.His talent for telling stories.
C.His good performances at school.
D.His ability to earn money for the gifts.
4. How do Ms. Ann’s family feel about Brennan?
A.Worried.B.Sorry.C.Thankful.D.Surprised.
2023-09-27更新 | 340次组卷 | 16卷引用:冀教版2019选择性必修四Unit 1 Caring for Each Other Section 4 Expanding Our Horizons单元测试
阅读理解-阅读单选(约340词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇应用文。本文介绍了四本中国主题的文学作品。

9 . If you want to understand China but can’t afford an expensive international flight, these four books can give you a complete overview of the country.

River Town

River Town: Two Years on the Yangtze by Peter Hessler-This book is a journal of the author’s two years spent teaching English in a small town called Fuling, situated on the banks of the Yangtze River. Hessler writes about his experiences living in a foreign culture and observing the lives of the town’s residents. The book was published in 2001 and has won several awards, including the Kiriyama Prize.

Deng Xiaoping and the Transformation of China

It is a book that tells the story of China’s modernization. It was written by Ezra Vogel and published in 2011. The author describes how Deng Xiaoping’s policies led to significant changes in China’s economy and society. The book has received critical honors and won the Lionel Gelber Prize In 2012.

The Search for Modern China by Jonathan Spence

This book is a comprehensive history of China from the Ming dynasty to the present day. The author, a prominent scholar of Chinese history, provides a detailed analysis of the social, cultural, and political changes that have taken place in China over the past 500 years. The book was first put out in 1990 and has since been revised and updated several times. This book was the top bestseller for years.

Factory Girls: From Village to City in a Changing China

Written by Leslie T. Chang, this book, published in 2008, is reportage on the lives of young women who leave their rural homes to work in factories in China’s cities. Chang, a former New York Times correspondent (someone who is employed by a newspaper or a television station etc. to report news from a particular area or on a particular subject), interviewed hundreds of factory girls to provide insight into the social and economic changes in China.

1. What kind of book is River Town?
A.Science fiction.B.Nonfiction.
C.A travel guide of Fuling.D.A reference book.
2. What is TRUE about The Search for Modern China by Jonathan Spence?
A.It was published 500 years ago.B.It was written by a history teacher.
C.It was very popular.D.It has remained the same since its first publication.
3. Which book is written by a reporter?
A.River Town.
B.Deng Xiaoping and the Transformation of China.
C.The Search for Modern China.
D.Factory Girls: From Village to City in a Changing China.
阅读理解-阅读单选(约300词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要介绍了中国的《七步诗》的来历和Elon Musk把这首诗发布在推特上的事情引起了网友关注。
10 . Beanstalks (豆萁) are burned to cook beans
The beans cry in the pot
We grow from the same root ()
Why should we boil each other with such impatience?

The poem is thought to be written by Cao Zhi, one of Cao Cao’s sons, Cao, who lived between 192 and 232 during the Three Kingdoms period.

It is said that after Cao Cao’s death, his oldest son Cao Pi became the emperor. Cao Pi was jealous (嫉妒的) of his younger brother Cao Zhi’s talent, so he wanted to find an excuse to kill him. One day, Cao Pi ordered Cao Zhi to make a poem about their relationship within seven steps, and was determined (决定) to have the younger brother killed if he failed. Cao Zhi then made the poem in front of him, which showed Cao Pi’s cruel idea to kill his own brother. Cao Pi, feeling ashamed, let Cao Zhi go in the end.

In China, the poem is taught to primary school students and is often used by people to describe unnecessary competitions or fighting between people, businesses, or organizations who are in the same area or want the same things.

The poem was posted on Tweeter by the CEO of Tesla and Space X Elon Musk, and it was given a title Humankind on purpose by Musk. The post drew tons of attention on both Western and Chinese social media, and internet users have been guessing what it was used for. People thought it could be an answer to the director of UN food organization, who mentioned that world hunger could be stopped if Elon Musk could give away 2% of his wealth.

1. The poem is said to be written by ________.
A.Cao CaoB.Cao ZhiC.Cao PiD.Elon Musk
2. Cao Pi wanted to kill Cao Zhi because ________.
A.Cao Zhi was one of his brothers
B.Cao Pi was jealous of Cao Zhi’s talent
C.Cao Zhi refused to follow Cao Pi’s orders
D.Cao Pi wanted to become the only son of Cao Cao
3. By writing the poem, the poet wanted to show that ________.
A.his brother was cruel to himB.he was not afraid of his brother
C.the beans were close to its stalksD.the beanstalk should die for its beans
4. Which one is TRUE according to the last paragraph?
A.Elon Musk posted the poem on Tweeter for fun.
B.Only Western internet users noticed the poem.
C.The purpose of the poem became a hot topic.
D.Elon Musk is mean and doesn’t care about others.
首页4 5 6 7 8 9 10 11 末页
跳转: 确定
共计 平均难度:一般