组卷网 > 知识点选题 > 人与社会
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 471 道试题
阅读理解-阅读单选(约380词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇议论文,主要探讨了人们在人际关系中扮演“给予者”或“接受者”角色的现象。文章通过引用研究和个人经历,分析了性别因素如何影响人们在请求薪酬提升时的态度差异,并讨论了长期给予带来的潜在回报。

1 . What makes a person a giver or taker? The idea of “give vs. take” take shape in all interactions and relationships of our lives. We’re either giving advice, making time for people, or we’re on the receiving end. We keep changing between the two based on different situations on a daily basis, if not a hourly one.

According to Adam Grant, a professor at the University of Pennsylvania, most people are matchers. They make careful observations on takers and make it a point for them to pay something back. They hate to see people who act so generously towards others not receive any rewards. Actually, most matchers will try hard to promote and support givers so that they can get the good they should get.

Is there a gender factor (性别因素) that plays a part in this?

A study led by Hannah Riley Bowles, a professor at Harvard University, focused on this question. She asked 200 senior managers to sit down in pairs where one person would act as the boss and the other as a worker to discuss salary promotions. Male “workers” asked for an average salary of $146k while the females asked for only $141k. But why did they not bargain as hard as the men? Simply because they were more likely to be givers.

As a woman, I do enjoy the act of giving up my time, my knowledge, and my care and attention to others. I don’t expect anything in return, but I do tend to pull myself away when I feel like I’m being taken for granted (理所当然). I also tend to get upset when I see a loved one’s continuous actions of kindness go unnoticed. So, it’s safe to say I’m 50% giver, 35% matcher and 15% taker.

I do know someone, however, who is 99% giver. They’re constantly giving their time, sharing valuable ideas and going our of their way for everyone who crosses their path. Although they’re changed the lives of many people , they rarely see any of it returned. But the universe is slowly repaying them; they’re now extremely successful, well known for what they do.

1. What can we learn from the first paragraph?
A.Most people think they are givers.
B.People are not always givers or takers.
C.An individual is born to be a giver or a taker.
D.Few differences exist between givers and takers.
2. Why do matchers want takers to pay something back?
A.They hate themselves for being givers.
B.They see no point in giving generously.
C.They do not like being treated unfairly.
D.They want to balance giving and taking.
3. What did Hannah’s study focus on?
A.The role of giving and taking in jobs.
B.The gender difference in giving and taking
C.The role of men and women in society.
D.The salary difference between women and men.
4. What can be inferred from the last paragraph?
A.Giving is the shortest path to success.
B.Sharing is the greatest human quality.
C.No good deed goes undone.
D.Givers are worth respecting.
2024-06-13更新 | 15次组卷 | 1卷引用:广东省中山市桂山中学2022-2023学年高一下学期阶段考二英语试题
文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了佛罗里达州一群中学生建立起名为“We Dine Together”的俱乐部,帮助那些独自吃午餐的同学走出孤独。

2 . A club called We Dine Together was formed at Boca High School in Florida last autumn. During each lunch period, ________ make their way around the school courtyard looking for students who are eating ________. They then introduce themselves and get to know the students.

Estimon, who came to the US from Haiti in the first grade, is one of four students who ________ We Dine Together. He said having been the ________ kid before, he knew how it felt to be ________. And he didn’t want any other kid to have ________ problems.

“When I first arrived, I had a great feeling of loneliness, which was more ________ during my lunch break,” said Estimon. “If we don’t try to make that ________, who’s going to do it?”

Allie, who also helped organize the club, got emotional while ________ what it was like to sit alone at lunch.

“It’s not a good feeling — you’re ________. And that’s something I don’t want anybody to ________.” said Allie. “Meeting someone who actually ________ and listens to what you have to say really makes a difference.”

Since the club was founded, dozens of ________ and friendship have already been formed between teens who may not have met ________. Estimon and his friends are planning to ________ the success. “We’ll open clubs in schools across the country — no matter where anyone lives, they have the chance to make friends.”

1.
A.membersB.researchersC.teachersD.graduates
2.
A.politelyB.silentlyC.aloneD.slowly
3.
A.supportedB.choseC.improvedD.created
4.
A.specialB.weakC.smartD.new
5.
A.ignoredB.rejectedC.separatedD.misunderstood
6.
A.seriousB.academicC.similarD.usual
7.
A.terribleB.familiarC.importantD.dangerous
8.
A.showB.formC.startD.change
9.
A.imaginingB.rememberingC.recognizingD.understanding
10.
A.on the topB.by yourselfC.at riskD.around the corner
11.
A.learnB.mentionC.knowD.experience
12.
A.praisesB.caresC.followsD.admits
13.
A.ideasB.connectionsC.circlesD.greetings
14.
A.anywayB.thereforeC.otherwiseD.meanwhile
15.
A.celebrateB.gainC.shareD.continue
2024-06-12更新 | 15次组卷 | 1卷引用:广东省中山市桂山中学2022-2023学年高一下学期阶段考二英语试题
阅读理解-阅读单选(约210词) | 容易(0.94) |
文章大意:本文是一篇应用文。文章主要介绍了奇尔顿青年无伴奏歌唱比赛的相关事项。

3 . A Cappella Competition

Do you love to sing?

Come and show off your talents at the Chilton Youth A Cappella Competition

October 20th, 11:00-17:00

Edward Greatcoat Theater, Sealey Road, Chilton

Rules

Please remember that this is a cappella (清唱) competition!

No instruments or recorded music will be allowed.

Competitors may sing published or original songs in any style.

Competitors must be between 8 and 15 years old.

There are four categories (类):

Solo (8 — 11 years old)

Solo (12 — 15 years old)

Group (8 — 11 years old)

Group (12 — 15 years old)

Competitors under 2 years old must stay with a parent or other adult at all times.

Each competitor must pay an entry fee of $10.

Winners will receive $500 and a course of 20 lessons with famous voice teacher Vickie Leonard.

Winners will be decided by three judges from the Chilton School of Music. Their decision is final.

Additional information

Please arrive at the Edward Greatcoat Theater between 9:00 and 10:00 to register, as the competition will start at 11:00. The parking lot has limited spaces so you are advised to come as early as possible.

Shared dressing rooms with showers will be provided for all competitors.

Tickets for the competition are available at the theater from October 1st. There is no charge for these, but again, spaces are limited.

1. What is the purpose of this text?
A.To invite people to a concert.
B.To attract more visitors to the theater.
C.To offer free singing lessons.
D.To tell about a singing competition.
2. What does the underlined word “these” in the last sentence mean?
A.Showers.
B.Tickets.
C.Instruments.
D.Music lessons
3. What do we know about the event?
A.Competitors shouldn’t be more than 15 years old.
B.Competitors can’t park their car at the theater.
C.Competitors shouldn’t go into the theater dressing rooms.
D.Competitors can’t sing a song written by themselves.
2024-06-11更新 | 16次组卷 | 1卷引用:广东省中山市桂山中学2022-2023学年高一下学期阶段考二英语试题
阅读理解-阅读单选(约360词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇说明文。文章主要讲述了科学家通过综合运用卫星和轮船上的声波探测设备,成功制作了全新的海底地图,这对科研、地震预测、海底油田探测等将起到积极的作用。

4 . We know more about the surface of the planet Mars than we know about what is at the bottom of Earth’s oceans. Until recently, scientists had mapped only about 20 percent of the sea floor. But our knowledge of the deep sea is changing because of information from satellites. Scientists have produced a new map that provides a detailed picture of the oceans.

The new map is twice as detailed as the map made 20 years ago. David Sandwell is a geophysics professor at the Scripps Institution of Oceangraphy at the University of California. He and other scientists worked on the mapping project. He says they turned to space to look deeper into the ocean.

“The way we’re doing that is to use a satellite altimeter (测高仪) a radar (雷达) to map the topography (地形) of the ocean surface.”

The scientists collected and studied information from two satellites. One was the European Space Agency’s Cryo-2 satellite that was placed in Earth’s orbit to watch sea ice. The other satellite is the American space agancy’s Jason-1, studying the surface of the oceans. Scientists combined the satellite data with images gathered by equipment on ships. The equipment works by sending sound waves through the water. When the sound waves hit something, its existence is confirmed.

The new map shows the sea floor as it has never been seen before. In one place ,three mountain ridges (山脊) join at the same area. “It’s called the Indian Ocean Triple Junction. It’s one of my favorite spots in the ocean. You have three plates — the African plate, and the Indo-Asutralian plate and the Antarctic plate — all connected at this one point in the center of the Indian Ocean,” says David Sandwel.

The map is powerful tool for those interested in protecting the environment and for oil exploration. It also can help ships travel safely and improve scientific projects worldwide. Of course, scientists will make many more discoveries as they examine the new map and the information it provides.

1. What makes the production of the new ocean map possible?
A.The need for more knowledge of the earth.B.Europe’s working together with America.
C.Scientists’ measuring work under the sea.D.They changed over to outer space research.
2. What does the underline part in paragraph 2 mean?
A.They used space technology to map the oceans.B.They wanted the satellite to produce the map.
C.They went into space to explore the oceans.D.They changed over to outer space research.
3. What does paragraph 4 mainly talk about?
A.The function of sound waves.B.The differences of two satellites.
C.The difficulties of mapping the oceans.D.The process of mapping the ocean floor.
4. What would be the best title for the text?
A.How to Explore the Deep Sea.B.How to Get Pictures of the Ocean.
C.Scientists Create New Maps of Ocean Floor.D.Much of the Sea Floor Waits for Exploration.
2024-06-11更新 | 11次组卷 | 1卷引用:广东省中山市桂山中学2022-2023学年高一下学期阶段考二英语试题
阅读理解-阅读单选(约330词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇记叙文,讲述了万维网发明人蒂姆·伯纳斯·李获得千年技术奖的情况。

5 . The inventor of the World Wide Web, Tim Bemers-Lee, has won an important award which comes with a prize bag of one million Euros (₤671,000). The “Father of the Web” was named as the first winner of the Millennium Technology Prize by the Finnish Technology Award Foundation. He said he had just been “in the right place at the right time” and did not want his photo taken.

In 1991, he came up with a system to organize, connect and browser (浏览) Net pages which completely changed the internet. The British scientist was knighted (封爵士) for his pioneering work in 2003.

Sir Tim created his program while he was at the particle physics institute (粒子物理研究院), Cem, in Geneva. The computer code he came up with let scientists easily share research findings across a computer network. In the early 1990s, it was called the “World Wide Web”, and is still the basis of the web as we know it.

The famous man never went on to commercialize his work. Instead he worked on spreading the use of the Net as a channel for free expression and cooperation.

“The web is encouraging new types of social networks and opening up new ways for information management and business development. The web has obviously improved many people’s ability to obtain information central to their lives,” said Pekka Tarjanne, chairman of the Millennuim Technology Prize award committee.

Just under 80 people from 22 countries were nominated (提名) for the prize for their work in the areas of health, communication, new materials and the environment.

The Millennuim Technology Prize was set up by the Finnish Technology Award Foundation, an independent body backed by the public and private money which aims to recognize outstanding creations.

Sir Tim currently heads up the World Wide Web Consortium (W3C) at the Massachusetts Institute of Technology in Boston, where he is now based as an academic.

1. What can be learned from the first paragraph?
A.Bemers-Lee was the first to receive the Prize.
B.Bemers-Lee’s sense of timing led to his success.
C.Bemers-Lee was the one who invented the internet.
D.Bemers-Lee was awarded one million pounds.
2. Which of the following best describes Bemers-Lee?
A.Optimistic.B.Modest.C.Humorous.D.Careful.
3. What is Bemers-Lee’s purpose in inventing the World Wide Web?
A.To enable more people to use the Net.B.To win more honors and prizes.
C.To earn more money to better his life.D.To set up a company himself.
4. What would be the best title for the text?
A.The Millennium Technology PrizeB.The History of the Internet
C.The World Wide WebD.An Honor for the Web’s Inventor
2024-06-11更新 | 10次组卷 | 1卷引用:广东省中山市桂山中学2022-2023学年高一下学期阶段考二英语试题
阅读理解-阅读单选(约380词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者的孩子Rob被一些大孩子在公交车站欺负了,而妻子Bev通过对话消除了误解,孩子们也道歉了,由此作者意识到武力可以平息局势,但是理解带来和平。

6 . When my son was eleven years old, he came home from school in tears one day. A couple of the older kids bullied (欺负) him at the bus stop. Rob wanted to stay home from school, so he wouldn’t have to meet the boys.

We called the school. “We’ll be happy to call the boys’ parents,” We were told, “And you should call the police.” “We don’t know what we will do yet.” I said. I felt that calling the police was a choice to be used when everything else failed, and I wanted first to consider other ways of dealing with the situation, I asked him to hold off calling the boys’ parents.

The next day was Saturday. Rob happened to look our of the window and said in fer, “There are the boys who beat me up!” Two older boys were standing in front of our house, as if they were waiting for Rob to step outside.

My wife Bev opened the door and said with a smile, “Hi guys. Would you like some ice cream?” They looked at each other in puzzlement. But they were teenagers, after all, so one of them said, “Sure. Why not?”

Bev quickly introduced herself, Rob’s younger brothers and me. She even introduced Rusty, the dog. “And I think you already know Rob,” She said. Her idea was to help them to see that Rob was a person, not a target. He had a family and even owned a family pet.

Bev drew the boys into chat while we ate ice cream. After a few minutes, she said, “I know there’s been some trouble at the bus stop. I think there may be a misunderstanding.” They nodded that there had indeed been trouble at the bus stop. She continued, “Maybe we can talk about the misunderstanding, so you can be friends.” We talked until the ice cream was finished. Finally the boys apologized.

Understanding is a difficult task. It may be easier to control conflict by force than to find a way to cooperate. Force can calm a situation. But understanding leads to peace.

1. Why didn’t the writer call the police?
A.He feared his son would be bullied again.
B.He meant to try some other ways to solve it first.
C.The police wouldn’t take the bullying seriously.
D.The school promised to call the boys’ parents.
2. What does “But they were teenagers, after all” in Paragraph 4 mean?
A.They couldn’t refuse the attraction of ice cream.
B.They could be cheated into telling the truth.
C.They dared to face any challenges bravely.
D.They were too young to understand the invitation.
3. Why did Bev introduce her family and their dog?
A.To give the dog to the boys as a gift.
B.To advise the boys to have a family pet.
C.To expect the boys to treat Rob kindly.
D.To show off the wealth of the family.
4. From the text we can infer Bev was ________.
A.fond of children
B.angry with the boys
C.skilled at making ice cream
D.good at making peace
2024-05-18更新 | 22次组卷 | 1卷引用:广东省中山市第二中学2022-2023学年高一下学期第二次段考英语试题
书面表达-图表作文 | 适中(0.65) |
名校
7 . 人们对于学生网上交友持不同的意见。 请你用英语写一篇关于学生网上交友的短文,介绍人们的不同观点,并表达自己的看法。

赞成的理由

反对的理由

你的看法

1. 广交朋友;
2. 可自由表达思想;
3. 利用外语学习。
1. 浪费时间;
2. 影响学习;
3. 可能上当受骗。

……

注意:
1. 标题不计入总词数
2. 适当增加相关细节,以使行文连贯;
3. 词数120左右。
参考词汇: 网络朋友friends on line     上当受骗 to be cheated

Whether middle school students should make friends on line

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2024-05-18更新 | 27次组卷 | 1卷引用:广东省中山市第二中学2022-2023学年高一下学期第二次段考英语试题
书面表达-读后续写 | 适中(0.65) |
名校
8 . 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一片完整的短文。

“Wow, these trees are so tall!” William shouted excitedly, while walking with his classmates in a forest near his school. They were on a field trip to the forest as part of a science lesson.

Over there, they met the forester (护林人), Victor. When William learned Victor lived in a simple wooden house there for years, he laughed at him with his friends.

Then, they passed by an entrance to a cave. William wanted to explore inside the cave, but his teacher didn’t allow it. “I’ll come back here,” he thought. On the way back to school, he remembered the exact location of the cave.

The next day, William asked his four friends to the cave together. They told their parents they would go to the library and return home in the evening. None of the teenagers told their parents about their plan to visit the cave.

When the teenagers reached the cave, they left their school bags outside to reduce the burden. One by one, they entered the cave. Just when they took a few steps inside, some rocks from the cave wall fell and blocked the entrance.

“How are we going to get out now?” one of the teenagers Sarah shouted. William had an idea and said, “Maybe we can try digging through the fallen rocks with our hands to reach the entrance.” But realizing getting out of the cave only by their hands was impossible, they had great fear. The sun was about to go down. The teenagers started calling for help, but nobody could hear them. The teenagers were losing hope.

Victor happened to pass by the entrance to the cave, and five school bags caught his attention. He also heard some sounds coming from inside the cave. “Who’s in there?” Victor shouted.

“I’m William! We came here yesterday with our teacher!” William replied instantly.

“Help us, please! We are stuck! Sarah can’t breathe here because of fear.”

“Okay, calm down, children!” Victor said. “I’ll help you get out!”

注意:

1.续写词数应为150左右;

2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。

Paragraph 1:

Victor immediately called the first-aid center and rushed home.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:

Soon, the teenagers walked outside the cave and took a deep breath in the fresh air.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 . 假设你是明启中学高三学生李华,你的英国朋友Michael来信说他打算参加所在城市伦敦举办的中国文化节活动,并在活动中用汉语介绍中国文化,但他似乎信心不足,且就主题的选择犹豫不决。请你从下列主题中推荐一项:中国传统节日、中国文字发展、中国民族音乐。请你给他回信,内容需包括:

1. 帮助他树立信心;

2. 你的推荐及理由。

注意:写作词数应为80左右,可以适当增加细节,使行文连贯。

Dear Michael,

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Yours,

Li Hua

阅读理解-七选五(约260词) | 较易(0.85) |
文章大意:本文为一篇说明文,提供了一些和朋友一起旅行的准备方法,包括选择朋友,决定日期,讨论预算和挑选目的地等方面。

10 . How to Travel with Your Friends Without Hating Them

The only thing better than a vacation with friends is a well-planned vacation with friends.     1     Choose your friends, destination and activities wisely and your group will enjoy a fun and memorable holiday-and start getting ready to plan the next one.

Not sure how to plan a trip with friends?

Choose friends you get along well with. You’ll be spending a lot of time with your travel companions, so think of people who have similar general travel habits and are flexible and relaxed.     2     Also consider how much you’ll be willing to compromise.

Decide on a date. Ask your friends when they can take time off from school or work.     3     The larger your group is, the harder it will be to find a time that works for all of you. Be patient and flexible and make a deal when you can.

Discuss a budget early on. Ask your friends to be open about how much you’re each willing to pay for the trip between travel, accommodation, food and entertainment costs.     4     For example, you could say, “I know it’s awkward, bat we should talk about a budget before we start planning everything.”

Pick a destination wisely. A key step in planning a fun trip with friends is picking the perfect destination. Big cities are an excellent pick, as there will likely be activities to suit everyone’s interests.     5     Consider the activities you want to do, sites you want to see and the amount of time you have to travel, as these factors will decide your destination.

A.Make your reservations for flights and accommodations.
B.All trips are meant for adventure, relaxation, and enjoyment.
C.Who you choose to travel with can, make or break your holiday.
D.Decide in advance how you will share expenses with your travel mate.
E.With careful preparation, your group will stay energized through the whole trip.
F.Narrow down preferences to a date and duration that works for the most people.
G.However, if you’re hoping to see nature, you may need to travel to more remote locations.
首页4 5 6 7 8 9 10 11 末页
跳转: 确定
共计 平均难度:一般