组卷网 > 知识点选题 > 环境
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 48 道试题
阅读理解-阅读单选(约350词) | 适中(0.65) |
文章大意:这是一篇说明文。文章主要介绍了一些公司正在探索去除CO₂的方法。

1 . As the world struggles to deal with climate change, some companies are working to capture(捕捉) polluting carbon dioxide(CO₂) from the air.

The heavy use of fossil fuels(化石燃料) over the last 150 years has released massive amounts of greenhouse gases, like CO₂, which have caused the Earth to warm up.

Scientists say large amounts of CO₂must be removed from the atmosphere and stored. Plants and trees do this naturally. But there’s so much CO₂in the atmosphere that just planting trees and protecting forests won’t solve the problem. And, when plants and trees die, the carbon they’ve stored gets released again. That means humans need to come up with ways of removing carbon from the air and storing it. This is called Direct Air Capture(DAC).

A company called Heirloom has just opened the first DAC plant in the United States. Heirloom’s process uses limestone, a common rock, to capture CO₂. The company heats up the limestone to separate out the CO₂, which is then locked away in concrete. Heirloom uses renewable electricity to produce the heat, so the process, though expensive, doesn’t produce more CO₂. The new plant can remove 1, 000 tons of CO₂a year. That’s a tiny amount compared to how much carbon needs to be removed from the atmosphere. But the company says it hopes to remove a billion tons per year by 2035. Graphyte, another US company working on DAC, collects unwanted plants and wood products and dries them completely so they can’t break down. Graphyte then smashes them into small bricks and buries them deep underground.

Not everyone is excited about carbon removal. Some experts worry that it will take too long for DAC technology to become powerful enough to make a difference. Others worry that focusing on removing carbon could take attention away from more important climate actions, like switching from fossil fuels to renewable energy.

1. What does the author try to say in paragraph 3?
A.Protecting forests is necessary.B.The climate crisis is unavoidable.
C.Why DAC has come into being.D.Why there’s much CO₂in the air.
2. What’s the weakness of Heirloom’s carbon removal?
A.It’s hard to find proper limestone.B.The process produces more CO₂.
C.It needs an amount of electricity.D.It doesn’t capture enough CO₂ now.
3. Which do some experts agree with about DAC?
A.It promotes renewable energy.B.It has a long way to go.
C.It can beat climate change.D.It is so cost-effective.
4. What is the best title for the text?
A.Exploring Methods of Removing CO₂
B.Building Two Plants to Capture CO₂
C.Planting Trees to Fight Climate Crisis
D.Replacing Fossil Fuels by Using DAC
2024-01-30更新 | 58次组卷 | 2卷引用:四川省遂宁市、巴中市、雅安市和广安等市2023-2024学年高二上学期期末考试英语试题
阅读理解-阅读单选(约350词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇新闻报道。文章讲述了美国一小学发起的厨房垃圾分类活动节约了开支,缓解了气候变化问题并培养了学生的环保意识的故事。

2 . Reducing food waste is easy — just ask the students at a school in Wood bridge, America, who have become experts at sorting their lunchtime trash (垃圾). Since the fall of 2019, they have actively participated in a successful food-waste diversion program that not only saves money but also contributes to reducing the amount of trash that heads to landfills.

Actually, this program plays a crucial role in facing up to the challenges of climate change. By reducing food waste,the school minimizes the amount of trash sent to landfills, thereby reducing harmful methane emissions (沼气排放). The school’s program is making a significant impact. Each month, it moves over 1,300 pounds of food waste, resulting in an estimated reduction of 772 pounds in CO, emissions and the production of 180 kilowatt-hours of energy, according to Blue Earth Compost in America.

At school, when students are done eating lunch, they head to an appointed section — a row of desks, garbage cans and containers — where they sort their trash. Leftover liquids, such as juice or milk,are emptied into a big basin on the floor. The juice containers and plastic water bottles are placed into another container to recycle. Additionally, prepackaged, unopened snacks such as bags of carrots as well as produce such as apples and bananas are “rescued” and placed into a big basket with a handwritten “Donations” sign taped to it to send to the town’s senior center.

The benefits extend beyond environmental awareness. The program reduces trash-carrying costs as less weight goes into the trash bins,making it easier for cleaners to manage. The students also find this planet-friendly practice enjoyable and meaningful, considering it a small game that contributes to a bigger cause. This initiative proves that collective efforts, even on a smaller scale, can lead to significant changes, not only in waste reduction but also in educating a generation committed to preserving our planet.

1. What does the food-waste reduction program focus on at the school in Wood bridge?
A.Saving school food.
B.Donating unopened snacks.
C.Fertilizing the school’s garden.
D.Minimizing harmful gases emissions.
2. What is the impact of reducing methane emissions according to the text?
A.It leads to food cost reducing.
B.It helps with energy production.
C.It improves waste management.
D.It addresses climate change effectively.
3. What does the underlined word “rescued” mean in paragraph 3?
A.Saved.B.Frozen.C.Abandoned.D.Repurposed
4. What message does the text convey about the program?
A.It is costly but highly effective.
B.It is easy to perform and cost-saving.
C.It is expensive and difficult to apply.
D.It is only accessible in large companies.
书信写作-倡议信 | 适中(0.65) |
名校
3 . 假定你是李华。为配合我县正在实施的垃圾分类工作,请你代表学生会写一篇呼吁“Garbage sorting”的倡议书。内容包括:
(1) 垃圾问题的现状;
(2) 垃圾分类的好处(至少2点);
(3) 呼吁全体同学积极参加垃圾分类。
注意:词数:100 左右;
参考词汇:垃圾分类 rubbish classification 可回收物 recyclable waste
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
阅读理解-阅读单选(约320词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇说明文。这篇文章讲述了由于南极洲未受人类干扰而成为最后一片真正的荒野地区,但自1990年以来,越来越多的游客开始前往南极洲旅游。然而,一项新研究表明,游客可能会带来有害细菌,从而影响南极洲的本土鸟类种群。专家认为,唯一的防止鸟类破坏的办法是制定更严格的规定或遵守已有的规定,并且希望官员能够尽快采取措施保护易受伤的鸟类。

4 . Thanks to its cold environment, Antarctica (南极洲) remained largely untouched by humans for thousands of years. However, since the 1990s, the last true wilderness on the planet is becoming an increasingly popular destination for tourists. Now, a new study shows that the visitors may be bringing harmful bacteria (细菌) which could reduce the area’s native bird population.

Researchers believed that the Antarctic creatures were not affected by the danger due to the continent’s extreme weather. However, microbiologist Martà Cerdà-Cuéllar didn’t believe this was true. She and some colleagues decided to examine samples from Antarctic birds for evidence of human bacteria. To ensure the waste was not polluted, the scientists had to collect it from the birds themselves. This was no easy task. If they missed catching a skua at first go, the bird never came close again.

It took the scientists four years, from 2008 to 2011, to collect fecal (粪便) samples of 666 adult birds from 24 local species. The results of their study showed the presence of several types of human bacteria in the bird waste.

“While we should do as much as possible to reduce transmission (传播), it’s hard to believe that we can stop tourism and science at these sites, and so it is hard to believe that humans won’t continue to transmit pathogens (病原体),” said Kyle Elliott.

Experts, including González-Solís, believe the only way to prevent the destruction of the birds, is to introduce stricter regulations or, at least, obey the ones already in place. For example, while the Antarctica Treaty states clearly visitors carry their waste back home to protect the original environment, the regulation is rarely obeyed. Hopefully, officials will take steps to protect the easily injured birds as soon as possible.

1. What can be said about scientists finding the waste from the birds?
A.This was not an easy task.B.This proved their conclusion.
C.Their tempers contributed a lot.D.They found polluted human bacteria.
2. How does Kyle Elliott feel when mentioning reducing tourism?
A.Hopeful.B.Difficult.C.Possible.D.Delighted.
3. What’s author’s suggestions to protect Antarctic birds ?
A.Make new strict rules.B.Take measures as soon as possible.
C.Quit the Antarctic TreatyD.Encourage officials to strengthen cooperation.
4. In which part of a newspaper is this text probably found?
A.Technology.B.Life.C.Art.D.Science.
智能选题,一键自动生成优质试卷~
阅读理解-阅读单选(约330词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇记叙文。文章讲述了主人公图米在假期陪伴父亲回突尼斯东部的出生地后,激发了她要帮助当地人的热情,由此创立了Acacias for All项目,种植金合欢树,保护当地农田免遭撒哈拉沙漠吞噬,实践其可持续农业的理念。

5 . As a young girl growing up in France, Sarah Toumi dreamed of becoming a leader who could make the world a better place. Her passion to help others was awakened when, from the age of nine, she accompanied her Tunisian father to his birthplace in the east of the country during holidays. There she organized homework clubs and activities for children.

Toumi witnessed first-hand the destructive effect of desertification (沙漠化). “Within 10 years rich farmers became worse off, and in 10 years from now they will be poor. I wanted to stop the Sahara Desert in its tracks.” A decrease in average rainfall and an increase in the severity of droughts have led to an estimated 75 percent of Tunisia’s agricultural lands being threatened by desertification.

Toumi recognized that farming practices needed to change. She is confident that small land areas can bring large returns if farmers are able to adapt by planting sustainable crops, using new technologies for water treatment and focusing on natural products and fertilizers rather than chemicals.

In 2012, Toumi consolidated (巩固) her dream of fighting the desert. She moved to Tunisia, and set up a programme named Acacias for All to put her sustainable farming philosophy (理念) into action. “I want to show young people in rural areas that they can create opportunities where they are. Nobody is better able to understand the impact of desertification and climate change than somebody who is living with no access to water.”

By September 2016, more than 130, 000 acacia trees had been planted on 20 pilot farms, with farmers recording a 60 percent survival rate. Toumi estimates that some 3 million acacia trees are needed to protect Tunisia’s farmland. She expects to plant 1 million trees by 2018. In the next couple of years, Toumi hopes to extend the programme to Algeria and Morocco.

1. How did Toumi’s holiday trips to Tunisia influence her?
A.They made her decide to leave the country.
B.They helped her better understand her father.
C.They aroused her enthusiasm for helping others.
D.They destroyed her dream of being a teacher.
2. What is the main cause of the desertification of Tunisia’s farmland?
A.Low rainfall.B.Soil pollution.C.Cold weather.D.Forest damage.
3. Why did Toumi set up Acacias for All in Tunisia?
A.To create job opportunities for young people.
B.To help the children obtain a basic education.
C.To persuade the farmers not to use fertilizers.
D.To promote the protection of their farmland.
4. Which of the following can be the best title for the text?
A.Saving Water in TunisiaB.Holding back the Sahara
C.Planting Trees of Native SpeciesD.Fighting Poverty in North Africa
2023-10-08更新 | 142次组卷 | 26卷引用:四川省射洪中学校2023-2024学年高三下学期开学英语试题
书面表达-开放性作文 | 适中(0.65) |
名校
6 . 节约资源,保护环境,从我们身边的小事做起。假设你是一个注重低碳生活的中学生,请以My Low-carbon Life 为题,写一篇短文,简单描述自己的低碳生活。
提示: 1.每天步行上学;
2.离开教室时关灯,关电扇、空调等;
3.不用水时,记住关水龙头,循环使用水;
4.充分使用纸张;
5.不使用塑料袋......等。
参考词汇: tap水龙头        plastic bags塑料袋
要求:1. 词数:100--120词   2. 文章内容要涉及所给提示,可适当发挥。
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2023-07-28更新 | 87次组卷 | 1卷引用:四川省遂宁市射洪中学校2022-2023学年高一上学期10月月考英语试题
阅读理解-阅读单选(约320词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇说明文。文章主要介绍了地下发生地震时海洋里会发生什么现象。

7 . Have you ever imagined what will happen in the ocean when an earthquake happens underground? If you’ve ever felt a big earthquake or seen one on television, you know that it has the power to shake the ground and move large buildings. When a great earthquake happens under the ocean floor, the earthquake’s large energy is transferred (转移) to the water above it, creating a series of water waves called a tsunami (海啸). The word comes from the Japanese words tsu (harbor) and nami (wave).

Normal ocean waves have an average wavelength (波长) of about 100 meters and an average height of about 2 meters, while a tsunami can have a wavelength of 193 kilometers or more. Travelling at up to about 800 kilometers per hour in the deep ocean, a tsunami might be at a height of as little as 0.9 meters, which makes it almost impossible to be noticed, even for a ship in the area.

As a tsunami approaches (靠近) a coastline, things begin to change greatly. As it approaches shallow (浅的) waters, the wave speed drops below about 80 kilometers per hour. The wavelength also decreases much, but amplitude—the height of the wave—increases greatly, leading to the huge wall of water along coastlines, which causes great damage to coastal areas.

About 80% of tsunamis happen in the Pacific Ocean. Tsunamis cannot be prevented, but areas that experience tsunamis regularly have developed tsunami warning systems to give as much advance warning as possible to people who live along the coastline. For example, there are tsunami warning signs and warning sirens (警报器) on the top of nearby hills along Japanese coastlines. And many Japanese coastal communities have built tsunami walls, floodgates and others to stop or change the direction of water from incoming tsunamis.

1. According to the passage, tsunamis are hard to find mainly because of ________.
A.their low soundB.their low height
C.their fast speedD.their short wavelength
2. What does the underlined word “decreases” in Paragraph 3 probably mean?
A.Changes.B.Develops.C.Reduces.D.Produces.
3. The last paragraph is mainly about ________.
A.how to study tsunamis
B.where tsunamis always happen
C.what tsunami warning systems include
D.how to reduce damages caused by tsunamis
4. Which of the following is TRUE according to the passage?
A.The word “tsunami” comes from Japanese.
B.An earthquake is sure to cause a tsunami.
C.About 80 percent of tsunamis happen in Japan.
D.Tsunamis can be stopped by warning systems.
阅读理解-阅读单选(约290词) | 适中(0.65) |
文章大意:这是一篇说明文。本文主要介绍了防风林的作用,防风林既可以阻止土壤流失,又可以减少风雨对农作物的破坏,同时还能够为户外动物提供乘凉的地方。

8 . Windbreaks are barriers formed by trees and other plants. Farmers plant these barriers around their fields, which help prevent the loss of soil and stop the wind from blowing soil away. They also keep the wind from damaging or destroying crops. Besides, extra trees and plants can be cut down and used or sold for wood.

Windbreaks can be highly valuable for protecting grain crops. For example, in parts of West Africa grain harvests were twenty percent higher in fields protected by windbreaks compared to fields without them.

But here is something interesting about windbreaks. They seem to work best when they allow some wind to pass through the barriers of trees or plants around a field. If not, then the movement of air close to the ground will lift the soil. Then the soil will be blown away. For this reason, a windbreak works best if it contains only 60 to 80 percent of the trees and plants that would be needed to make a solid line. An easy rule to remember is that windbreaks can protect areas up to 10 times the height of the tallest trees in the windbreak.

There should be at least two lines in each windbreak.One line should be large trees. The second line, right next to it, can be shorter trees or other plants with leaves. Locally grown trees and plants are considered the best choices for windbreaks. Trees reduce the damaging effects of wind and rain. Their roots help protect soil from being washed away. And trees can provide animals with shade from the sun.

1. The advantages of building a windbreak are as follows EXCEPT ________ .
A.keeping the wind from destroying grain cropsB.increasing the production of grain harvests
C.providing humans with shade from the sunD.reducing the damaging effects of wind and rain
2. The author thinks windbreaks are interesting because________.
A.the movement of air lifts the soilB.windbreaks allow some wind to pass through
C.large trees are lined with short onesD.windbreaks can stop the wind getting through
3. If the trees grow to a height of 30 feet, the areas the windbreak can protect are________.
A.100 square feetB.151 square feetC.240 square feetD.300 square feet
4. What can be inferred from the text?
A.Extra trees and plants can be cut down for wood.
B.The environment is going from bad to worse.
C.Trees and plants from abroad are the best for windbreaks.
D.Windbreaks can contribute to agriculture harvests.
2023-06-24更新 | 25次组卷 | 1卷引用:四川省遂宁市射洪市太和中学2022-2023学年高二上学期期中学业水平测试英语试题
阅读理解-阅读单选(约330词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文为一篇说明文,主要介绍了光污染的定义、造成的危害及防治建议等。

9 . We all have an idea about the common types of environmental problems. However, light pollution may be a new term to many of us. But, the fact is that it does affect mankind, other living forms and the environment as a whole.

What is light pollution? It presents all forms of misused man-made light. The obvious cause of light pollution is the use of outdoor lighting products improperly. It can be office lighting, car headlights, station lights, streetlights and many more.

Light pollution is harmful to both animals and plants. Upon studies, it is found that obvious effects are observed in the behaviour of animals that are active at night. Needless to mention, bright light at night makes it difficult for these animals to hunt, wander and perform their regular activities. Light pollution is directly or indirectly responsible for causing several diseases. Its effects are related to disturbance in the physical rhythm (节奏). It contributes to risks of developing cancerous cells. So, it’s nothing less than a threat to human health.

You have already seen the negative effects of light pollution on animals and human health. Apart from this, the actual cost of misused light is about millions of dollars every year. It also leads to the release of greenhouse gases and global warming. After all, coal or gas is used for producing electricity.

While outdoor lighting and using man-made lighting products are part of our modern lifestyle, some simple ways will surely help in reducing light pollution. For example, while installing (安装) outdoor lighting, make sure that they are pointed downwards. Also, use only the required lighting equipment for both home and offices. Believe it or not, many people living in the urban areas cannot view clear sky and stars at night. Let’s contribute our part in reducing the pollution.

1. What can we learn about light pollution?
A.It has little effect on plants.
B.It contributes to most cancers.
C.It is a negative fruit of light technology.
D.It affects animals’ behavior during the day.
2. Why does light pollution affect the climate?
A.It increases the temperature at night.
B.It creates clouds in parts of the Earth.
C.It stops the release of greenhouse gases.
D.It is related to the burning of coal and gas.
3. How can we contribute our part in reducing light pollution?
A.Forbid the use of outdoor lighting.
B.Use clean energy to produce electricity.
C.Avoid unnecessary lights at home and offices.
D.Reduce money spent on light in urban areas.
4. What can be inferred from the last paragraph?
A.Citizens should be banned to install outdoor lighting.
B.Only simple ways can help reduce light pollution.
C.There is no clear sky or stars over the urban areas.
D.Light pollution needs to be dealt with urgently.
阅读理解-阅读单选(约330词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇记叙文。文章讲述了Alexander Tsao在攀岩馆攀岩时发现旧的攀岩绳子被当作垃圾丢弃了,所以他计划把用过的攀岩绳子加工成拴狗的绳索来售卖,并把筹得的大量钱款捐给动物收容所。

10 . Alexander Tsao, a keen rock climber for several years, was climbing the walls at a gym near his home in Redmond, Washington, when he noticed that the ropes were frequently being replaced with new ones. Just 16 at the time, Tsao wondered what happened to the old ropes. He asked the gym owners and found out the ropes had to be discarded regularly due to safety regulations. He was surprised to find that so many ropes were sent to landfills (废物填埋地).

This discovery inspired him to find a solution to the environmental issue of climbing rope waste. He considered possible ideas and ways to upcycle the discarded ropes, deciding to turn them into leashes (拴狗带) for dogs.

Once he had made his plan, Tsao contacted all the climbing gyms in Washington State, introducing his idea of recycling old ropes. Some were doubtful at first but many gyms agreed to donate their used ropes. Tsao spent months testing and designing his products and filing documents to become a nonprofit organization which he called Rocks2Dogs.

To make the leashes, Tsao and volunteers first wash and dry the ropes. They cut them into different lengths, ranging from 4 to 10 feet, and then burn the ends to prevent them from fraying (磨损). They add a clip and handle to each end, and cover the leash’s hardware with shrink tape.

Because making the leashes now is a full-time job, Tsao has asked his friends, family and neighbors for help. “We have made and sold over a thousand leashes, which add up to over 10,000 feet of rope being saved from landfills,” says Tsao. The leashes come in various colors. There are also half price leashes made from ropes with slight imperfections. These start at $7.49 while most other leashes start at $14.99. To date, the nonprofit has raised more than $35,000. Much of this money has been donated to animal shelters.

1. The underlined word in paragraph one can be replaced by________.
A.cut offB.checked upC.got rid ofD.taken care of
2. What was Tsao’s plan?
A.To set up an environmental organization.
B.To call on climbing gyms to donate ropes.
C.To transform retired ropes into dog leashes.
D.To upcycle old leashes saved from landfills.
3. What does paragraph 4 mainly talk about?
A.Efforts to promote the ropes.B.Steps for making the leashes.
C.Ways to reuse discarded waste.D.Reasons for starting Rocks2Dogs.
4. What is the last paragraph intended to tell us?
A.Tsao succeeds in the leash business.
B.More people volunteered to help Tsao.
C.Animal protection gains more attention.
D.Leashes are not very popular with pet owners.
共计 平均难度:一般