组卷网 > 知识点选题 > 语篇范围
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 191 道试题
阅读理解-阅读单选(约330词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文一篇应用文。文章是作者写给笔友的一封信。作者在信中介绍了自己和家人的情况,包括自己的居住环境、家庭成员、学校和兴趣爱好等。

1 . You don’t know me. I have chosen you to be my pen friend. Our English teacher said it would be a good thing if we all chose a pen friend, as it would help with our writing. I chose you from a list of people wanting a pen friends in last Sunday’s paper. I hope you haven’t had so many letters that you can’t reply to me.

I chose you for two reasons. I like the sound of your name, and you live in the country. I’ve only been to the country once. We live in high buildings — our flat is on the tenth floor. But that doesn’t mean people can’t look in. I mean in the city planes go past all the time, and you never know who could be in them. And, anyway, at night when the lights are on, people from other flats can look in, and who would want that?

I’ll tell you a bit about myself. I’ve worked hard at being interesting, because I’m not much to good at. My name is Maria. I hate it. There are five Marias in our class. I am by far the most exciting of the five.

I live in Richmond, in Melbourne, with my beautiful mother and boring father, and a brother who is best ignored. I go to South Richmond High School, and I’m fourteen, just.

My mother works with a cosmetic company (化妆品公司). My father is a public servant and does nothing. Actually, he is a clerk in the railways but I prefer to call him a public servant. It makes him sound cleverer than he is.

I think you are the only one called Emily in your class. Please answer soon and tell me about yourself and your family and everything.

1. Why did Maria choose Emily as her pen friend?
A.The girl was good at writing.B.The girl was different from her.
C.The girl loved reading newspapers.D.The girl wanted to be her pen friend.
2. What does the underlined word “that” in Paragraph 2 refer to?
A.Being seen by others.B.Seeing planes flying by.
C.Living in high buildings.D.Having unfriendly neighbors.
3. What does Maria think of herself?
A.Clever.B.Boring.C.Interesting.D.Good-looking.
4. What does Maria expect Emily to do?
A.Serve the public.B.Reply to her letter.
C.Work hard at school.D.Teach her how to write.
2023-11-30更新 | 20次组卷 | 1卷引用:青海省西宁北外附属新华联外国语高级中学2022-2023学年高二上学期期中考试英语试题
阅读理解-阅读单选(约360词) | 适中(0.65) |
文章大意:这是一篇记叙文。文章讲述了一名女士花4美元买到的一幅画作,最终被认为是画家的真迹。

2 . When a woman bought a painting that appeared to bear the signature (签名) of N. C. Wyeth at a store in 2017, she joked that the 4-dollar item might actually be a real work by the Maine painter. Her joke was no laughing matter, and the painting is now estimated to fetch as much as $250,000 at auction (拍卖会) in September.

According to experts at Bonhams Skinner auction house, the seller unknowingly bought the work at a Savers store in Manchester, New Hampshire, while searching for frames to reuse. At that time, the Wyeth painting had been put against a wall along with mostly damaged posters and prints.

The woman took the piece home, and then made a quick Internet search but could not find any information about the work. After hanging the painting in her bedroom for several years, she eventually stored it in her study.

She rediscovered the painting this past May while doing cleaning, and this time posted images of the work on an online page titled “Things Found in Walls”, which is devoted to “stories of things you have found in walls, dug up in your backyard, or in that spare house across the street from your grandma’s”, according to the group’s description.

Comments on the post led her to contact Lauren Lewis, a former curator who worked with paintings by three generations of the Wyeths: N. C. Wyeth, his son Andrew Wyeth and his grandson Jamie Wyeth. So she did.

“After seeing the piece in person, Lewis was 99% certain it was authentic instead of a copy,” she told The Boston Globe. “While it certainly had some small scratches (划痕), it was in remarkable condition considering none of us had any idea of its journey over the last 80 years.”

Wyeth often produced cover art for publishers of periodicals and novels. The painting up for sale in September is one of four he completed for a 1939 edition of Helen Hunt Jackson’s book Ramona, originally published in 1884. In it, Wyeth painted the young title character facing her elderly mother.

1. What was the woman’s joke?
A.The storekeeper was lazy and foolish.
B.The painting she bought might be valuable.
C.The signature of N. C. Wyeth was wrong.
D.The Maine painter would appear at auction.
2. How did the woman deal with the painting shortly after she got home?
A.She put it in her study.B.She sold it to Lauren Lewis.
C.She sent it to her friend.D.She searched online about it.
3. What does the underlined word “authentic” in paragraph 6 mean?
A.Real.B.Damaged.C.Famous.D.Stolen.
4. What is the text mainly about?
A.A world-famous artist in the US.B.A novel by Helen Hunt Jackson.
C.A painting getting its recognition.D.An expert going on a treasure hunt.
阅读理解-阅读单选(约370词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文是一篇说明文,主要讲的是研究人员说,人们对自然的热爱是高度个人化的,应该会影响我们如何规划城市。

3 . Humans have a positive view of nature. But is this due to an approach we have learned while growing up, or is it something we are born with? The answer is “Both”, according to researchers at the University of Gothenburg and the Swedish University of Agricultural Sciences. Our love of nature is highly individual and should influence how we plan our cities, say the researchers.

It is well known that nature has a positive effect on people. In cities in particular, studies have shown that trees and other greenery contribute to people’s wellbeing. However, experts do not agree on the reasons behind this phenomenon.

Researchers from the University of Gothenburg and the Swedish University of Agricultural Sciences have reviewed several studies within this field that examine both innate factors and what individuals experience during their lives, primarily as children.

In a Japanese study, subjects were asked to walk in a forest and in a city while their heartbeat was measured. This showed that positive emotions increased in 65% of people while they are walking in a forest. Thus, far from everyone had a positive view of nature.


Another environmental psychology study found that research subjects are unconsciously (无意识地) drawn to nature instead of cities, and that this attraction was strengthened in those whose childhood was rich in nature.

An additional study on identical and non-identical twins showed that a genetic (遗传的) component influences an individual’s positive or negative relationship with nature. But the study also highlighted the importance of environment in terms of attitudes towards nature.

Moreover, nature can mean completely different things to different people. Some enjoy parks with lawns and planted trees, while others prefer being in the wilderness. The researchers believe that this variation is also determined by both genetics and environment.

“So it’s important that we don’t standardise nature when planning greenery in our towns and cities,” adds Marcus Hedblom, a researcher at the Swedish University of Agricultural Sciences and co-author of the article. “We shouldn’t replace wild greenery with a park and assume that it will be good for everyone.”

1. How did the author introduce the topic?
A.By bringing up an argument.B.By listing a series of facts.
C.By referring to different opinions.D.By asking and answering questions.
2. What does the underlined word “innate” in paragraph 3 mean?
A.Social.B.Inborn.C.Extra.D.Unique.
3. What did the Japanese study indicate?
A.People had a negative experience in nature.
B.People were unconsciously drawn to nature.
C.All people didn’t respond to nature positively.
D.The feeling toward nature was related to childhood.
4. What is a suitable title for the text?
A.Why Do We Love Nature?B.How Do People Feel in Nature?
C.What Makes Nature So Powerful?D.Why Is Nature Important to Humans?
2023-11-25更新 | 16次组卷 | 1卷引用:青海省海南州高级中学、共和县高级中学2023-2024学年高二第一学期期中联考英语试题
阅读理解-阅读单选(约350词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇说明文,一项研究表明,多参加学校体育活动有助于提高学生的学业表现。

4 . A study led by the University of Eastern Finland suggests that teenagers who engage in active school transport (walking/cycling to or from school at least once per week) and leisure-time physical activity perform better at secondary school than their inactive peers (同龄人). Regular leisure-time physical activity was also associated with lower possibilities of school burnout (倦怠). The findings were published in the European Journal of Public Health.

The relationship of physical activity and academic achievement is complex. However, previous studies have found that especially school-based physical activity, such as physical education, can improve classroom performance — particularly in mathematics. Despite this, few studies have examined the association between active school transport and educational outcomes.

In the recently published study of over 34, 000 teenagers, researchers observed that active school transport was associated with higher chances of high perceived academic performance and self-reported competence in academic skills. Being physically active before school could, for example, enhance concentration in class. The association was even stronger for leisure-time physical activity. Similar to previous studies, the relationship between leisure-time physical activity and mathematical skills stood out.

Leisure-time physical activity was also inversely associated (负相关的) with school burnout. As little as 30 minutes of weekly activity was associated with 24% lower possibilities of school burnout. Teenagers who engaged in leisure-time physical activity for 4 to 6 hours a week had 46% lower possibilities of school burnout compared to their physically inactive peers. Both leisure-time physical activity and active school transport were also positively


associated with school enjoyment.

“To the best of my knowledge, this was the first large-scale study to examine the association between physical activity and school burnout among teenagers. Leisure-time physical activity can be an effective way to disconnect from schoolwork and the potential stress related to it. If schools can increase the amount of leisure-time physical activity among youth, both learning and wellbeing benefits can be significant,” said Juuso Jussila, a Doctoral Researcher at the University of Eastern Finland.

1. Which aspect of the study does paragraph 1 focus on?
A.Its purpose.B.Its subjects.C.Its result.D.Its process.
2. According to the text, the relationship between workout and academic performance is ________.
A.complexB.clearC.meaninglessD.simple
3. How may a student cycling to school perform?
A.Feel tired in class.B.Pay more attention in class.
C.Be afraid of learning mathematics.D.Be eager to do physical activity.
4. What’s Jussila’s suggestion for schools?
A.Asking students to respect teachers.B.Teaching students how to be happy.
C.Focusing on improving students’ scores.D.Increasing students’ time for physical activity.
2023-11-25更新 | 38次组卷 | 1卷引用:青海省海南州高级中学、共和县高级中学2023-2024学年高二第一学期期中联考英语试题
文章大意:这是一篇夹叙夹议的文章。文章通过作者自己的故事,介绍了女足与男足的差异。但也表明,如果有足够的投资,也许女足也能被广大家庭认可,为一些小女孩插上成为女足运动员的梦想的翅膀。

5 . I have grown up in a football-loving family. My dad played until injury _________ him out. My elder sister Stevie _________ with Crewe Alexandra Girls for a year or two as a left back (后卫), just like our hero Jamie Carragher.

I remember the exact moment when I told my dad I was _________ in doing what my big sister did. I was watching the game with him in the living room and it just came out: “It makes me _________ that I can’t be a footballer.” He asked why not, and I answered, “Because I’m not a boy.”

He _________ responded by telling me that women’s football was “great” and that I could play if I wanted to. “Yeah, I suppose so,” I responded, “but no one _________ women’s football.” Looking back, I can see exactly why I felt like that.

At school, there was an unwritten _________ that sports like rugby and football were for the boys. I’d never seen a women’s football match on TV and the only _________ athletes I’d heard of were in the Olympics.

Today, the England Lionesses (母狮队) will _________ Scotland in the World Cup, and people across the world will watch it. __________ women’s football has turned out to be one of FIFA’s investments, the majority of female players in top tiers are earning under what anyone would consider a fair __________, and only £24 million prize money was awarded to the women’s World Cup victors in __________ with £315 million to the men’s. That’s a vast __________.

Maybe, the truth is: Investment is needed for female football to become more visible and become a(n) __________ respected game. It’ll mean talented, skillful female footballers being __________ by millions of homes and maybe, just maybe, a little girl believing that she can also be a Lioness one day.

1.
A.allowedB.admittedC.followedD.forced
2.
A.talkedB.trainedC.livedD.stood
3.
A.toughB.richC.interestedD.concerned
4.
A.sadB.surprisedC.scaredD.satisfied
5.
A.apparentlyB.completelyC.immediatelyD.temporarily
6.
A.playsB.knowsC.likesD.watches
7.
A.plotB.wordC.taleD.rule
8.
A.foreignB.femaleC.youngD.top
9.
A.take onB.turn onC.pick upD.hold up
10.
A.AsB.AlthoughC.OnceD.Until
11.
A.dealB.chargeC.shareD.income
12.
A.comparisonB.lineC.cooperationD.competition
13.
A.difficultyB.differenceC.varietyD.category
14.
A.equallyB.merelyC.potentiallyD.financially
15.
A.exploredB.transportedC.recognizedD.permitted
阅读理解-阅读单选(约390词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇说明文。这篇文章主要讲述了人工智能(AI)的定义和发展,以及人们对其带来的影响的担忧。

6 . Artificial Intelligence (AI) is a technology that lets machines do things that require “thinking”. It is a hard term to define (下定义) because AI isn’t actually one thing. Rather, it’s a group of technologies that help machines acquire, understand and use information to perform tasks. The range of technologies is one of the reasons people use so many different terms when mentioning AI.

Recent developments of AI have received a lot of media attention. Although some have welcomed the technology because of things that AI makes possible, the attention has also produced a lot of fear and caution. In particular, many are concerned about the effects AI could have on people’s jobs.

Unfortunately, the media excitement is often a distraction (令人分心的事物) that causes people to miss an important point. Since AI isn’t just one thing, we aren’t waiting for it to be invented. Rather, the technology is experiencing a long development process. AI isn’t coming. It’s already here. We aren’t living in a world controlled by computers-yet. But we are living in a world that relies more and more on AI for better efficiency.

Newspapers, design companies and film studios are all making use of the technology. Often the technology is used to do the heavy lifting of repetitive tasks so that professionals can work more productively. Admittedly, the tasks AI does are often the things done by low or entry-level employees. But that hasn’t necessarily spelled the end for human workers.

In recent years, for example, AI-driven translation has dramatically increased the amount of   material a human translator can process each day. But the easy availability of translation has also led to an increased need for translators. As a result, the industry and its human translators often struggle to keep up with demand.

There is no doubt that AI is changing how we live and work in very complex ways. That makes AI an important trend to watch, but not to panic about yet.

1. What can we learn about AI?
A.Various names can be used to refer to it.
B.Media are concerned about its efficiency.
C.Machines can’t do anything without AI.
D.Media mostly hold a negative view on it.
2. How does the author feel about the media excitement?
A.Approving.B.Ambiguous.C.UncaringD.Misleading.
3. Why does the author mention AI-driven translation?
A.To prove that AI will replace humans in the end.
B.To stress that AI is far better than human translation.
C.To claim that AI pushes human to be better than before.
D.To state that AI has developed dramatically in recent years.
4. What is the most reasonable structure for the passage?
I=introduction       P=point       Sp=subpoint       C=conclusion
A. B.
C. D.
2023-11-24更新 | 33次组卷 | 1卷引用:青海省西宁北外附属新华联外国语高级中学2023-2024学年高二上学期第一次月考英语试题
阅读理解-阅读单选(约310词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:这是一篇新闻报道。文章介绍了作者在甘肃武威所经历的先进温室技术带来的惊人变化和方方面面的益处。

7 . From July 19 to 24, I travelled to the Shiyanghe Basin in Wuwei, located in the heart of a desert in Northwest China’s Gansu province. Looking down from the plane on the way to the destination, all I saw was endless ranges of desert mountains and sands, which made it a breathtaking transformation when I saw green gardens and fruit farms upon arrival.

A local farmer in this landscape shared his success story of enlarging his farm through greenhouse crop production with me. Thanks to the greenhouse technology, his farm has grown from 10 workers, to around 100 within 10 years. The key role of women in agriculture is also praised, as their contributions increase the energy of the landscape.

We also visited a greenhouse with vertical (垂直的) watermelon farming. It was a well-aired, strategically positioned structure with shade cloth, vertical supports, drip irrigation (滴灌), good lighting, and insect management. It was amazing how technology can transform limited space into a great agricultural powerhouse, which not only increases outputs but also reduces environmental impact. What’s even more impressive is that it’s a great approach: It doesn’t stop at farming but can be used in food processing industries. This ensures that the journey from seed to consumers is seamless (无缝的), maintaining product quality and reducing waste.

I learned that Wuwei, although located in a region famous for its dryness, has attempted to become a major supplier of fruits and vegetables, competing with other regions in southern China which have sufficient water resources and good weather conditions. Through advanced irrigation techniques like drip systems, controlled environments, and effective resource management, they show the power of sustainable agriculture and the untiring spirit of those who transform deserts into fruitful landscapes.

1. What can we learn about the local farmer from paragraph 2?
A.He has more than 100 workers on his farm.
B.He is a new-type farmer who likes to share stories.
C.He is successful in adopting greenhouse technology.
D.He doesn’t admit women’s contribution to agriculture.
2. What is the third paragraph mainly about?
A.A pleasant visiting experience.B.Benefits of watermelon farming.
C.Traditional agricultural approaches.D.A greenhouse with advanced techniques.
3. According to the author, what is special about Wuwei?
A.It has enough water resources.B.It experiences drought most often.
C.It has the same conditions with southern regions.D.It establishes fruitful landscapes in the desert area.
4. Where is the text most probably taken from?
A.A newspaper.B.A guidebook.C.A research paper.D.A book review.
文章大意:这是一篇记叙文。文章主要讲述了Mirzan拯救一只受伤的天鹅并把天鹅留在自己农场喂养了37年的故事。

8 . Most people who keep animals choose to have dogs, cats or fish. But Recep Mirzan keeps a _________ animal on his farm in Western Turkey. The 63-year-old retired worker has a swan ( 天 鹅 ) which he _________ many years ago. Mirzan was driving in his car when he _________ an injured swan with a _________ wing. Mirzan immediately _________ and took the swan with him to _________ her from predators (捕食者).

“Since I love _________,I said to myself that I should take her home instead of _________ her as prey (猎物),”Mirzan told The Associated Press.

He named the swan Garip. It means “strange” in the Turkish language but is also used to _________ a person who has had difficulties in his/her life. After Garip’s broken wing recovered, she __________ with Mirzan. Mirzan is not married and has no __________, so the swan is like a child to him. Garip has been living on Mirzan’s farm for the past 37 years, __________ Mirzan wherever he goes and never trying to __________ the farm.

According to the group Swan Sanctuary, in Britain, swans live in the __________ for only about 12 years. But thanks to the __________ environment, Garip can live up to nearly 40 years old.

1.
A.lovelyB.differentC.smartD.normal
2.
A.savedB.boughtC.caughtD.raised
3.
A.hitB.pickedC.touchedD.saw
4.
A.beautifulB.brokenC.strongD.annoyed
5.
A.shoutedB.shotC.stoppedD.defended
6.
A.leaveB.careC.protectD.observe
7.
A.natureB.huntingC.animalsD.recovery
8.
A.leavingB.regardingC.thinkingD.serving
9.
A.describeB.helpC.introduceD.comfort
10.
A.playedB.performedC.flewD.remained
11.
A.moneyB.houseC.familyD.children
12.
A.missingB.understandingC.followingD.supporting
13.
A.leaveB.get intoC.return toD.get across
14.
A.lakeB.wildC.historyD.world
15.
A.pollutedB.quietC.energeticD.protected
2023-11-05更新 | 31次组卷 | 1卷引用:青海省西宁市海湖中学2023-2024学年高二上学期第一次阶段考试英语试题
阅读理解-阅读单选(约350词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文为一篇记叙文。讲述了重庆的一位92岁的爱读书的孙仕权收集了7000多本书,为当地人提供了一个免费的图书馆。

9 . The story of a 92-year-old book lover in a village of Chongqing has touched many recently. Sun Shiquan has collected more than 7,000 books over the decades and has offered a free local library for residents for years.

He was born in Pipa village in Xiuqi township of Chongqing’s Chengkou county. Being a bookworm as a child, he read all kinds of ancient books including the Four Books and the Five Classics. In the 1950s, he became one of only a handful of local college graduates and later served as a primary and middle school teacher in the county.

Sun said he started to collect books in 1983 and gradually built a diverse collection over more than 40 years. Among his holdings is a precious set known as the Complete Works of Chinese Classics, published during the Ming Dynasty (1368-1644) and Qing Dynasty (1644-1911). It is one of only seven copies in the country.

Wearing glasses and using a magnifying glass, Sun reads for more than three hours every day. Now he has finished reading most of his collection.

Speaking of her father, Sun Ziyu said, “My father has a habit of making notes on each book. He makes a mark whenever he stops reading so that he can carry on reading from where he left off.” Village official Liu Jiao said, “Many children in the village love to visit Sun and listen to his stories.” She said the elderly man has earned respect from the whole village. People call him “Teacher Sun” and children call him “great-grandfather”.

Sun Ziyu said her father also writes poems and prose in his spare time and enjoys reading his works to the family. She said under her father’s influence, family members take the time to read together and exchange views. That’s their favorite part. “My father has loved reading for a lifetime,” Sun Ziyu said. “Reading is his meat and drink.”

1. What do we know about Sun Shiquan?
A.He was once a college teacher in Chongqing.
B.Reading wasn’t his preference when he was a child.
C.The Complete Works of Chinese Classics is his treasure.
D.He has just bought the Four Books and the Five Classics.
2. What does the underlined word “magnifying” in paragraph 4 mean?
A.Costing less money than usual.
B.Shaped like a circle or a ball.
C.Greater in size than usual or average.
D.Making sth. look bigger than it really is.
3. How does Sun Shiquan read every book, according to his daughter?
A.He likes to take notes.
B.He loves to read quite quickly.
C.He is only fond of reading novels.
D.He doesn’t like to discuss them with others.
4. What can serve as the best title for the news report?
A.Sun Shiquan collects more than 7,000 books
B.Chongqing man, 92, gives gift of literature
C.Elderly man earns respect from whole village
D.Elderly man’s stories attract children in village
2023-11-05更新 | 13次组卷 | 1卷引用:青海省海东市乐都区海东市第三中学2022-2023学年高二上学期12月期中英语试题
文章大意:本文是一篇记叙文,讲述了作者退休后才开始练习跑步并参加马拉松比赛,作者的切身经历证明了只要你有信念,并让信念指引你,展现自己的新形象永远不会太迟。

10 . One can never find his/her potential until he/she has a try. When I retired five years ago, I started running. I was not a natural _________. I wanted to lose weight and it seemed that running was a_________way. At first it was very_________ — I was mainly walking more than running when I started — but I didn’t _________.When I started training running, I was just trying to build up stamina (耐力), and just the idea of even going two miles, but even walking was a_________. In the beginning, I just walked as much as I could and then as time went on, I_________began running. Later I kept on adding more and more _________

I_________ my coach, Albert, in my running club, and he’d been running for over 25 years. He had a lot of knowledge and often sent various quotes to_________ and encourage us. Running the Los Angeles Marathon for the first time was probably the greatest__________of my life. I was really prepared, __________ Albert. I learned a lot of life lessons during the__________ : you have to believe in yourself   __________nobody else will. When I crossed the finishing line, I was so excited. I remembered just getting to the__________and realizing, “Oh, my God, I’m going to do this! ” I heard them say, “Welcome to the finishing line,” and I thought, “Wow, I was actually going to__________this!”

I could never have imagined myself doing the Los Angeles Marathon, and here I am and I made it. I was a true example that it’s never too late to present yourself with a new image, as long as you have faith and let that faith direct you.

1.
A.coachB.athleteC.teacherD.student
2.
A.easyB.funnyC.goodD.traditional
3.
A.hardB.helpfulC.popularD.interesting
4.
A.show upB.come backC.give upD.hold back
5.
A.chanceB.reasonC.weaknessD.challenge
6.
A.hopefullyB.secretlyC.suddenlyD.gradually
7.
A.walkingB.hikingC.runningD.wandering
8.
A.metB.supportedC.attendedD.considered
9.
A.warB.inspireC.entertainD.confuse
10.
A.adventureB.experienceC.honorD.opportunity
11.
A.thanks toB.out ofC.apart fromD.except for
12.
A.graduationB.constructionC.separationD.preparation
13.
A.whenB.whatC.unlessD.which
14.
A.topB.siteC.endD.point
15.
A.listen toB.get throughC.hang onD.take over
2023-10-29更新 | 44次组卷 | 1卷引用:青海省西宁北外附属新华联外国语高级中学2023-2024学年高二上学期第一次月考英语试题
共计 平均难度:一般