组卷网 > 知识点选题 > 天体与宇宙
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 161 道试题
阅读理解-单选(约130词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文讲述了中国“天问一号”探测器在火星危险着陆的事情。

1 . On May 15, 2021, China’s Tianwen Ⅰ probe (探测器) successfully landed on Mars (火星)! This was a very difficult job. Only the US has done it before Tianwen I’s long journey began in July 2020. It went into the orbit (轨道) of Mars in February. After lying around Mars for 3 months, it finally touched down on Mars.

The final landing was very dangerous. People call it the “nine minutes of terror (恐怖)”. The probe had to do everything by itself because the control room on Earth had no way to help it. It had to slow down from 20,000 km per hour to zero. How did Tianwen I do it?

1. What’s the best title of the text?
A.Flying around MarsB.Making a hard landingC.On MarsD.On Earth
2. When did Tianwen I’s journey start?
A.On May 15, 2021.B.On August 15, 2021.C.In July, 2020.D.In February, 2020.
3. How did Tianwen I land on Mars finally?
A.With the help of humans.B.Through the control room.
C.On its own.D.By making itself faster.
4. From the text, we know that Tianwen I’s final landing is ________.
A.dangerousB.easyC.boringD.interesting
2022-12-11更新 | 79次组卷 | 1卷引用:辽宁省沈阳市皇姑区2021-2022学年七年级上学期期末英语试题
文章大意:本文是一篇说明文,文章讲述了太空是神奇却危险的,宇航员在太空中要遭受辐射和太空垃圾的危险,但科学家们正在为解决这些问题而工作。
2 . 根据短文内容,从方框中选择适当的词填空,使短文意思完整,并将答案填写在答题卡对应的横线上。每个单词限用一次,每空一词。
with   amazing   Although   spaceships   piece   rubbish   causes   spacemen   possible   found

As space science develops, man has learned more and more about space. Space is not only     1     but also dangerous. While working in space, spacemen are facing danger as well as success.

Scientists have     2     out that the radiation (辐射) is the greatest danger to spacemen. When     3     are working in space, they are in danger of the radiation from the sun and other stars, which is bad for their health.

Space     4     is also thought to be a great danger to spacemen. It’s reported that there were 9,000 man-made things flying in space. About 30% of these are satellites, 10% are     5     , and the rest are space rubbish. A small     6     of rubbish even knocks a spaceship window and     7     some damage (损坏).

Scientist are watching and reporting any possible danger all the time. They are working to deal     8     space rubbish.     9     space is really dangerous, it interests many people on the earth. In the near future, it may become     10     for people to spend a few days in a space hotel. We may even choose to leave the earth and live in space in a few years. So we should do something to help improve the space environment.

2022-12-07更新 | 43次组卷 | 1卷引用:广西崇左市2021-2022学年九年级上学期期末考试英语试题
阅读理解-单选(约250词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文主要讲述了中国科学家在月球样品中发现了第六种新的月球矿物,并作了详细介绍。

3 . Chinese scientists found Changesite-(Y)—the sixth new lunar mineral in moon samples (样品) brought back by the Chang’e 5 lunar probe (探测器) in December 2020. It has become the first lunar mineral found by Chinese scientists, making China the third nation in the world, after the United States and Russia, to have achieved such a success, reported China Daily.

Changesite-(Y) looks crystal clear like a diamond (钻石). But its chemical content (化学组成) is different from any other known mineral. It has a high level of rare earth, reported China Science Daily. Li Ziying, chief scientist of the lunar sample research, said that the finding of this new mineral will help researchers study the history and physical traits (特征) of the moon. The value of the rare earth in it will also be studied.

Besides the new mineral, scientists also measured the content of helium-3 (氦-3) from the Chang’e 5 samples. Helium-3 is a valuable fuel (燃料) that can provide safer nuclear energy (核能). It is not radioactive (放射性的) and would not produce dangerous waste. On Earth, we have only 15 to 20 tons of helium-3 that can be used. But after studying the moon’s soil, scientists said there could be at least 1 million tons of helium-3 on the moon. That’s enough for all people on Earth to have clean energy for 10,000 years!

1. How many kinds of lunar minerals have scientists found so far?
A.One.B.Three.C.Six.D.Seven.
2. According to the article, what still waits to be studied by scientists about the moon?
A.Its shape.B.Its history.C.Its looks.D.Its size.
3. What does the discovery of Helium-3 from the Chang’e 5 samples tell us?
A.Helium-3 will not produce any waste.B.Helium-3 on the moon may be radioactive.
C.The moon can provide us with enough clean energy.D.There is enough nuclear energy on the moon for humans.
文章大意:本文是一篇说明文。文章介绍了中国的传统节日中秋节人们的庆祝活动以及从古至今中国人民对月亮的探索。
4 . 短文填空,从下面方框中选出10个单词,用它们的适当形式填入短文空格内,使短文意思正确、通顺(每词限用一次)
admire between carry connect from full
interesting lay lifelong someone while whom

In the minds of the Chinese, they always    1    the moon with gentleness and brightness, expressing their best wishes. On August 15 of the lunar calendar each year, the moon is full and it’s time to celebrate the Mid-Autumn Festival.

In Chinese traditional culture, the moon is a    2    of human’s feelings. In ancient times, from royalty to the ordinary family, it was an important custom    3    the full moon during the festival. Adults usually enjoyed delicious mooncakes with a cup of hot tea,    4    children ran around with bright lanterns. After nightfall, whole families went out for a walk under the stars, looking up at the full moon and thinking of their relatives or friends, as well as    5    was far from home. A line from a poem “The moon seen at home is brighter” expresses those feelings.

Besides, with respect to the history of Chinese civilization(文明), China is the first nation to have the dream of flying to the sky.    6    the story of Chang’e to Dunhuang flying apsaras, all express Chinese ancestors’ desire to explore(探索)outer space. Many ancient Chinese poets also showed their great    7    in the moon through wonderful words. For example, the poet Li Bai, a    8    lover of the moon, wrote hundreds of poems about it.

The Chinese exploring moon project, named after Chang’e,    9    expresses this pursuit(追求)of the Chinese. The successful launch of Chang’e 1 not only    10    the groundwork(基础)for future exploration of the moon, but also made a long-held dream of the Chinese people come true.

2022-11-24更新 | 204次组卷 | 1卷引用:四川省成都市树德实验中学2022-2023学年九年级上学期期中英语试题
阅读理解-单选(约300词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇说明文。这篇短文主要讲述了外星人是否存在以及不同的人对外星人的看法。

5 . We have seen lots of science fiction movies about aliens. People travel to stars and even fight with aliens in the movies. But are there real aliens in the universe(宇宙)? Most of us think it is impossible, just like fairy tales. But the answer of some scientists is yes. So they have been searching for aliens in outer space for many years. They hope to find life signs of aliens.

Some scientists are used to using radio telescopes(望远镜)to search for aliens in space. In order to find aliens, they have worked hard for over half a century, but so far they have found nothing. Then some scientists guessed aliens might not want to connect us, but aliens could answer our messages. So some scientists sent radio signals into the universe. They hope one day they would be picked up by alien technology. These scientists want to prove(证明)that we are not alone in the universe.

But what should we do if the “alien phone” rings one day? Should we answer it? Stephen Hawking, the famous physicist, thought it could be dangerous to connect aliens. He said that the main purpose of aliens’ visiting to the earth could be searching for our resources(资源). But other scientists think we have no need to worry. David Morrison, a NASA scientist, said, “If an alien radio signal reaches the earth from a planet thousands of light-years away, then they almost surely have solved all the problems we still have including the short of resources. Maybe they are much smarter than us, but why do they want to hurt us? I think we can try to connect them.”


根据短文内容,选择最佳答案。
1. ________ scientists believe there are aliens.
A.FewB.AllC.MostD.Some
2. Scientists have worked hard to find aliens for ________.
A.50 yearsB.more than 50 years
C.40 yearsD.more than 100 years
3. What is Stephen Hawking’s opinion? ________
A.Aliens are friendly.B.Aliens are dangerous.
C.Aliens can’t be found.D.Aliens have been on the earth.
4. Why does David Morrison think we want to connect aliens?________
A.Because we want to find aliens.
B.Because aliens have many skills.
C.Because we want to help aliens.
D.Because aliens are much smarter than us.
5. What’s the best title for the passage? ________
A.Are We Alone?B.Stephen Hawking’s Idea
C.Protect Our EarthD.How to find aliens
2022-11-21更新 | 92次组卷 | 2卷引用:河南省许昌市长葛市2021-2022学年九年级上学期期末英语试题
阅读理解-五选五(约190词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了中国两大天文学博物馆中的上海天文学博物馆。

6 . There are only two big astronomy (天文学) Museums in our country. One is in Beijing, the other is in Shanghai. The Shanghai Astronomy Museum opened to the public several months ago. The museum is in the Pudong New Area.     1     The size makes it the world’s largest astronomy museum. It is a section of the Shanghai Science and Technology Museum. It’s a good place to open your eyes and make your life more colorful. The museum includes a main building and other facilities (设施), such as a research center for young visitors. There are about 12,500 square meters for people to visit. There is a star experience hall in the museum.     2    

The museum has collected 70 stones from space including those from the moon, Mars and so on.     3     It has over 120 collections now. Among them are works from Newton, Galileo and other great people.

    4     Different high technologies will be experienced by visitors. They can learn a lot about astronomy by communicating with the things on show in the museum.

    5     You can get the chance to try out what you have learned in class. It will be a useful way to make you become more interested in what you have learned about astronomy.


根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺,内容完整。
A.High technologies make the exhibitions lively.
B.The museum also collects handmade art works.
C.It covers an area of about 38,164 square meters.
D.Visitors can watch the stars on a large screen clearly.
E.If you visit the museum, you will have a truly educational trip.
2022-11-21更新 | 36次组卷 | 1卷引用:河南省周口市沈丘县2021-2022学年九年级上学期期末考试英语试题
阅读理解-单选(约310词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了一款用于火星探测的新型机器人——火星狗,在未来投入使用后将能更好地完成火星探索使命。

7 . Mars is a neighboring planet in our solar system. Scientists study Mars because it could hold clues that could help us learn more about life on Earth. For decades, scientists have used robot technology to better understand Mars. In December 2020, scientists introduced a group of robots named Mars Dogs at a yearly meeting.

The Mars Dog is a four-legged robot created by the company Boston Dynamics. It, along with other similar robots, can move around in ways the wheeled rovers (探测器) that explored the planet never could. Traditional Mars rovers are limited mostly to flat surfaces. However, many scientifically interesting Martian regions are only reachable by crossing very rough (崎岖的) ground or going below ground. Walking Mars Dogs are well-suited for such challenges—even if they fall down, they can get back up again. These robots can also explore underground by walking around rocks and lowering themselves into caves. They are even capable of selecting which path to take. While they do this, they collect measurements to build a map of what they see.

A Mars Dog would also be about 12 times lighter than present rovers. It would be able to travel much faster, reaching normal walking speeds of 5 kilometers per hour during tests. Compare that to the Curiosity rover that is presently exploring Mars. Curiosity rolls along the Martian surface at about 0.14 kilometers per hour.

Before going to Mars, the team members are testing the robot. They even take the robot to outdoor locations similar to Martian landscapes. Those tests show that the robots, without any help, can walk around rocks and map deep caves. “These behaviors could one day enable significant scientific missions to take place on the Martian surface and subsurface,” the scientists said at the yearly meeting.

1. What is the text mainly about?
A.Ways robot dogs walk on the Martian surface.
B.Robot dogs newly created for Mars exploration.
C.Differences between the Mars Dog and Curiosity.
D.Studies of Mars with the help of robot technology.
2. What advantage do Mars Dogs have according to paragraph 2?
A.They are much lighter.B.They travel much faster.
C.They are better at seeking shelter (避难所).D.They move around more flexibly (灵活) .
3. What is scientists’ attitude to the future of Mars Dogs?
A.Concerned.B.Doubtful.C.Hopeful.D.Uncertain.
2022-11-20更新 | 45次组卷 | 1卷引用:浙江省义乌市稠州中学教育集团2021-2022学年九年级上学期期末考英语试题(含听力)
阅读理解-五选五(约130词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了地球的兄弟星金星上没有生命存活的原因是温度太高,并解释了温度高的原因,呼吁我们保护地球生态,减少二氧化碳的排放,避免地球成为像金星一样温度高的星球。

8 . Venus, the evening star, is a brother planet of our earth.     1     It’s covered with air and clouds. Scientists once thought that there might be some kinds of life under the clouds. Recently, they have found that it’s too hot—400℃.     2     Why is it so hot then?     3     CO2 allows the heat of the sun to go to the ground. At the same time, it prevents the heat from going out.     4     Thus(因此)most of the heat from the sun is kept in the air forever. The temperature goes up every year, and it’s 400%℃ now.

The United Nations suggested that all leaders in the world should meet to discuss cutbacks(缩减)of CO2. Other people in Europe have started a battle called “Green Peace Movement”.     5     No one would like to change our green earth into a red hot planet like Venus.

A.This is called “the greenhouse effect”.
B.It moves around the sun, just as the earth does.
C.They try to keep the earth green.
D.So no living things can live there.
E.The answer is very simple—because the air has much CO2 in it.
2022-10-30更新 | 68次组卷 | 1卷引用:仁爱版英语九年级上册Unit 4 Topic 3 综合检测卷
阅读理解-单选(约170词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了一些关于月球和太阳的事实。

9 . When you look at the sky at night, the Moon looks bigger than the stars. Actually (实际上), the Moon is much smaller than the stars and the Sun. But the Moon is much closer to us than any star. That is why it looks so big.

The Moon moves around the Earth. It makes one trip in about four weeks. The Moon looks flat (平坦的) to us. But it is a round (圆形的) ball, like the Earth.

People once thought the Moon had fire on it. They thought the fire made it bright. Now we know the Moon is like a mirror. It gets its light from the Sun.

The sunlight comes from the Sun too. The Sun gives us light and warmth (温暖). It makes plants grow and turns leaves green. It makes life possible on the Earth. It is a life-giving star.

1. How long does it take the Moon to travel once (一次) around the Earth?
A.Less than a week.B.Nearly a month.
C.Half a year.D.More than a year.
2. Why is the Moon so bright?
A.Because there is some fire on it.B.Because it is near the Sun.
C.Because there is a big mirror on it.D.Because it gets light from the Sun.
3. Which of the following is TRUE?
A.The Moon is much smaller than the stars and the Sun.
B.The Moon is much bigger than the stars and the Sun.
C.The Moon had fire on it.
D.The sunlight comes from the Moon.
4. Why do we call the Sun “a life-giving star”?
A.Because it gives us water.
B.Because there are some living things on it.
C.Because plants and animals can’t live without it.
D.Because people have to live in the dark without it.
5. What’s the best title (标题) for this passage?
A.Interesting facts about the MoonB.The Moon and the Sun
C.Light from the SunD.The Earth
2022-10-28更新 | 57次组卷 | 1卷引用:牛津深圳版(广州沈阳通用)英语七年级上册Unit 5 第1课时Reading I分层作业
选词填空-短文 | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文科普了有关地球和太阳的一些科学知识。
10 . 下列素材选自于现行牛津英语教材。阅读短文,然后根据其内容从方框中选出可以填入文中空白处的词语。
turn away        have day       from the sun     towards the sun     larger than

Our earth gets its warmth and light     1    . The sun is a huge blazing(酷热的)ball, a million times     2     the earth. And it is millions of miles away. The earth spins(旋转) round once every 24 hours. It turns to face the sun and spins away every 24 hours.

When our part of the earth looks on to the sun, we see sunlight and we     3    . When our part turns away from the light, we have night.

When our part begins to turn     4     and we see the first sunlight, we call it morning.

When we are facing the sun most directly, it is noon. Then the sun is closest to begin straight(直接地)above us. When we begin to     5     from the sun, we have afternoon, evening and night.

2022-10-27更新 | 39次组卷 | 1卷引用:辽宁省沈阳市第一二六中学2021-2022学年七年级上学期牛津深圳版(广州沈阳通用)Unit 3 随堂测验
首页6 7 8 9 10 11 12 13 末页
跳转: 确定
共计 平均难度:一般