组卷网 > 知识点选题 > 健康饮食
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 355 道试题
阅读理解-单选(约260词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了五颜六色的水果和蔬菜对我们的健康有益。

1 . Colorful fruits and vegetables are good for our health. Their natural colors help protect our bodies from disease. Think about the colors of fruits and vegetables: the red of tomatoes, the orange of carrots, the yellow of bananas and the purple of grapes.

You can enjoy eating fruits and vegetables of all colors: green, yellow, orange, blue, purple and white. After studying different colors of fruits and vegetables, scientists have found how these different colors of fruits and vegetables keep us healthy. Each color is important to our health. These colors work together to protect our bodies. The list below shows the benefits of some colors in fruits and vegetables:

◆Red helps keep our heart strong. It can lessen the risk of heart disease. Apples, strawberries, tomatoes are good choices.

◆Yellow can make our skin better. Lemons can help our skin look white.

◆Orange is good for our eyes. We can eat more carrots, pumpkins and oranges.

◆Green helps our hair and bones grow better. So if you want to grow taller, eat more green fruits and vegetables.

◆Blue is good for our brains. It can help us keep a good memory as we grow old.

So when you are buying or eating fruits and vegetables, remember to try different colors of fruits and vegetables.

1. Where is this passage most probably from?
A.A fashion magazine.B.A science magazine.
C.A guidebook.D.A book report.
2. What does the underlined word “lessen” probably mean?
A.减少B.增加C.记录D.练习
3. Which color of fruits and vegetables is good for our eyes?
A.Red.B.Yellow.C.Orange.D.Green.
4. How does the writer show us the benefits of some colors in fruits and vegetables?
A.By telling stories.B.By asking questions.
C.By listing numbers.D.By giving examples.
5. Which can be the best title for the passage?
A.Ways of Eating Fruits and Vegetables
B.Advantages of Colorful Fruits and Vegetables
C.Different Kinds of Fruits and Vegetables
D.Suggestions of Eating Fruits and Vegetables
2024-05-28更新 | 25次组卷 | 1卷引用:2024年福建省泉州市德化县中考二模英语试题
阅读理解-单选(约270词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了几个人的健康饮食。

2 . Young people know it’s important to have good eating habits and many are trying to eat healthily. Read what these students say.

Porscha Hall

I usually skip (跳过) breakfast. For lunch, I have a hamburger and juice. I buy them from school. I know my mom wants me to eat healthily, but the fact is that I don’t have much time and fast food is often an easy thing to get and eat. So I often have a lot of fruit and vegetables and drink some milk for dinner.

Roy Patel

I am a big fresh fruit eater. It is unusual for a 15-year-old boy. I love apples, nectarines, bananas, and oranges. I never skip breakfast. For me, it’s the most important meal of the day. At school, I only have soup and sometimes an apple. I usually come home at around 3 o’clock and I have a vegetable salad. When I eat out, I also try to choose healthy dishes, but sometimes I can’t resist (抵挡) some delicious cookies (曲奇饼).

Rashida Ross

My mom’s rule for eating is to have salad with every meal. I try to do what my mom does with fruit and vegetables. I know it’s good for me. I’m not a big fried-food (油炸食物) eater and my parents try not to buy cookies and candies. We always have fresh fruit and yogurt in the house, and that helps me to keep good eating habits.

1. What do we know about Porscha Hall’s lunch?
A.It‘s not so healthy.B.It’s similar to his dinner.
C.His mom prepares it for him.D.He sometimes doesn’t have time for it.
2. The underlined word “nectarines” is a kind of _________.
A.fruitB.fishC.candyD.drink
3. Rashida Ross’s mom has _________ with every meal.
A.juiceB.milkC.saladD.fried food
4. What do the three students have in common (相同)?
A.They are all trying to eat healthily.B.They are in the same school.
C.They all love hamburgers.D.They are of the same age.
2024-05-28更新 | 18次组卷 | 1卷引用:辽宁省沈阳市法库县2023-2024学年八年级下学期期中英语试题
阅读理解-单选(约370词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要讲述了当今快餐店提供的大份快餐实际上对消费者来说并不是一件好事,因为这只会让人们摄入更多的卡路里而不是营养。此外,作者还提出了对快餐的看法以及一些建议。

3 . Have you eaten at a fast-food restaurant lately? Many restaurants serve much bigger portions of food than they used to serve. A portion is the amount (量) of food that you get when you order. For example, in the 1950s, a portion of French fries was about 60 grams. Today’s portion can be as high as 200 grams or more. In the 1950s, a regular soda was 240 grams. Today, that size soda is more likely to be 700 grams.

Why does it matter if portion sizes are bigger now? Isn’t that a good thing for customers? Not if you want to eat a healthy diet. Bigger portions have more food in them, and the more food you eat, the more calories (卡路里) your body gets. If you eat a lot of fast food, you may get much more calories than you need, and those calories may not be healthy calories. Here is just one example: A meal with a large burger, fries, and a soda at one major fast-food restaurant has 1,200 calories. That is one-half to three-quarters of the number of calories most kids should eat in one day. That meal has much fat and salt without a lot of the vitamins and minerals that your body needs. So, that meal gives you a lot of calories but not much nutrition (营养).

You can enjoy fast food sometimes without overeating. Most restaurant menus tell you the number of calories in each item. Look for a food choice with a lower number of calories. Chances are you will find something you like. When you order fried foods or other high-fat foods, order a small portion. You will still enjoy the taste! Don’t eat too quickly. It takes your brain up to twenty minutes to realize that your stomach is full, so eat your food more slowly to give your brain time to catch up. Then, you will feel satisfied with less food. And remember that fast food is best if you have it as a treat once in a while—not every day.

1. Which of the following did restaurants in the 1950s serve?
A.A 200 gram French fries.B.A 60 gram French fries.
C.A 540 gram soda. D.A 700 gram soda.
2. Bigger portions are a problem because ________.
A.they don’t taste goodB.they are too expensive
C.they have too many caloriesD.they have too much nutrition
3. What can you infer from the underlined sentences?
A.Brains work very fast to realize the fact.B.Meals should take only twenty minutes.
C.Eating slowly stops you from getting too full.D.Meals should not be longer than twenty minutes.
4. What does the writer advise people to do in the last paragraph?
A.To eat fast food wisely.B.To eat fast food quickly.
C.To learn the fat and salt in fast food.D.To order big portions of fast food.
2024-05-27更新 | 42次组卷 | 1卷引用:2024年浙江省初中名校发展共同体中考二模英语试题(含听力)
阅读理解-五选五(约180词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了几条帮助健康生活的规则。
4 . 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。

What’s the most important thing in your life? I think health comes first.     1     Here, I have some suggestions for you.

At the very beginning, I want you to move your body. Of course, it is comfortable to sit on the sofa and watch TV.     2     It may make you have a backache or become fat. To keep healthy, you’d better walk 5 000 to 10 000 steps a day. You also need enough sleep when you feel tired.     3     If you want to live a healthy life, you should have enough sleep.

As we know, it’s important for us to eat some fresh food like fruit and vegetables. Too much meat may make you become fat.     4     And you must say no to smoking. It’s harmful to your health. It can cause lots of illnesses, even cancer.

    5     So you should smile to your life and make yourself happy. Everyone has difficulties and troubles in life. Don’t keep them in your mind. Try to find something that makes you happy every day.

I hope my advice can make you become healthier and happier.

A.Scientists believe happiness is important for our health.
B.However, it’s unhealthy to sit for a long time.
C.Getting enough sleep can help you feel good during the day.
D.You shouldn’t eat it too much.
E.But do you know how to keep a healthy life?
2024-05-27更新 | 16次组卷 | 1卷引用:福建省泉州市德化县2023-2024学年八年级下学期期中英语试题
阅读理解-六选五(约160词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍健康饮食的相关内容。
5 . 根据短文内容,从文后选出能填入空白处的最佳选项。其中有一项为多余。

In our lives, many people don’t like having breakfast. Breakfast, as the first meal of the day, is important to health, work and study efficiency (效率).     1    

At the same time, many people think that dinner in three meals a day is the least important. However, if you really don’t have dinner at all, it will also have a bad impact (影响) on the human body.     2    

Studies have found that eating only one meal a day is associated with a higher risk of death.     3     Finally, here are two suggestions for you all.

    4    

No matter it’s morning or evening, please give yourself some time to eat. You can eat an egg, or a piece of bread or a glass of milk, which can provide your body with the energy it needs.

    5    

Many people are really busy and don’t have much time to prepare breakfast or dinner, but they can start slowly and try different food types to improve the nutrition level.

A.Therefore, it is suggested that people develop a good eating habit of three meals.
B.Give yourself some time.
C.So, it is necessary to develop the habit of eating breakfast regularly.
D.Gradually improve the nutrition (营养) level.
E.Keep a good attitude.
F.The most direct thing is that you will feel hungry.
2024-05-26更新 | 16次组卷 | 1卷引用:2024年海南省省直辖县级行政单位澄迈县中考一模英语试题
阅读理解-单选(约220词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了维生素D的重要性以及如何获取维生素D。

6 . About 80% of people do not get enough vitamin (维生素) D every day. But this vitamin is very important for your health.

Vitamin D is really important for our bones (骨骼). When we are young, vitamin D builds up our bones and makes them strong. When we are older, we still need vitamin D to keep our bones strong. Our bodies keep the vitamin D in our bones and teeth. Then we lose vitamin D as we work and exercise during the day. But our bodies can’t make vitamin D. So we have to get it from outside of our bodies.

Where can a person get this very important vitamin? Vitamin D is in foods like fish and eggs. Sometimes, vitamin D is added to bread, milk, and orange juice. Food is not the only way our bodies can get vitamin D. The sun also gives us vitamin D. If we want to be healthy, we should spend some time in the sun each day. Too much sun is not good for you, but about 15 minutes a day is usually enough. And we should be sure to eat foods that are rich in vitamin D, too.

1. Why do we have to get vitamin D from outside of our bodies?
A.It makes us popular.B.It helps us eat more food.
C.Our bodies can’t make vitamin.D.The more vitamin D, the better.
2. According to the writer, how do people can get vitamin D?
A.By eating fish.B.By getting older.C.By drinking water.D.By having a sleep.
3. Paragraph 3 mainly tells us ________.
A.what vitamin D isB.where we can get vitamin D
C.how much vitamin D we needD.why people don’t like vitamin D
2024-05-26更新 | 18次组卷 | 1卷引用:2024年黑龙江省大庆市杜尔伯特蒙古族自治县中考二模英语试题
阅读理解-单选(约350词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要讨论了间歇性断食的健康效益,以及每天应该吃几餐的问题。

7 . We are told that breakfast is the most important meal of the day, and are given lunch breaks at school. However, is this the healthiest way to eat? Should we eat three meals a day? Before considering how often we should eat, scientists advise us to consider when we shouldn’t.

Intermittent fasting (间歇性断食), where you stop eating food for many hours, has become a popular area of research. It allows our stomach to rest. It helps our body to clear broken proteins (蛋白质), which protects us against many diseases.

But if intermittent fasting is a healthy way to eat, how many meals does this leave room for? Some experts argue that it is best to have one meal a day. David Levitsky, professor at Cornell University, does this himself. Wouldn’t one meal a day leave us feeling hungry? Not always, because hunger is often a feeling. “When the clock says 12p. m., we may get feelings to eat, but before we had fridges and supermarkets, we ate when there was food.”

Another expert, Manoogan, doesn’t agree with it. He says it can make our blood glucose (血糖) go up. To keep our blood glucose low, we need to eat regularly. Two or three meals a day is the best. And we should eat most of our food earlier in the day. “Then our bodies can use the energy from our food all day, instead of saving it as fat (脂肪).”

Even if intermittent fasting is the healthiest way to eat, it may not be a good idea for everyone. If you want to try it, remember to check with your doctor first.

1. How does the writer introduce the topic?
A.By telling a story.B.By asking questions.
C.By using a saying.D.By making a comparison.
2. Which benefits can intermittent fasting bring?
①Fixing broken proteins.              ②Allowing the stomach to rest.
③Helping scientists do research.        ④Keeping us safe from some illness.
A.①②③B.②③④C.①②④D.①③④
3. Why does Levitsky say that one meal a day might not leave us feeling hungry?
A.Because our bodies can save food as fat.
B.Because we have fridges and supermarkets.
C.Because we can choose to eat whenever we want.
D.Because we often eat out of habit, not true hunger.
4. What does the underlined “it” in Paragraph 4 refer to?
A.One meal a day.B.Three meals a day.
C.Intermittent fasting.D.Eating much at night.
5. What does the author want to tell us in the last paragraph?
A.We can’t do anything until we know more.
B.Doctors suggest we try intermittent fasting.
C.Intermittent fasting doesn’t work for everyone.
D.Seeing the doctor is the best way to become healthy.
2024-05-25更新 | 25次组卷 | 1卷引用:广东省深圳市龙岗区2023-2024学年八年级下学期学科素养期中诊断英语试题
阅读理解-单选(约280词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了摄入过量糖分的危害以及少吃糖能够让人们保持更健康,并针对如何减少吃糖提出了四条建议。

8 .

The sugar industry has one goal. That goal is to sell more sugar. It is also the goal of the companies that make sugar-sweetened products.

As we all know, eating too much sugar can cause a person to get fatter, so you should try to eat less sugar. In order to eat less sugar, you should know about the following tips.

First, sugar is almost everywhere in the modern diet. It is in sandwich, chicken stock, pickles, salad dressing, crackers, and yogurt. And of course, it is in drinks and foods, like soda and desserts.

Second, you do not need to worry about the sugars that are a natural part of fruit, vegetables, and dairy products. Most people do not overeat natural sugars. The fiber, vitamins, and minerals that surround natural sugars fill you up.

Third, come up with a few simple rules and habits that become second nature. One idea is to drop (停止) all added sugars for one month. Then add (添加) back only the ones you miss. It is easier than it sounds.

Fourth, don’t drink too much juice. Real juice does not have added sweeteners (甜味剂). Rather, it has natural sugars. Drinking too much juice can be dangerous because even natural sugars can be too much. You are not eating the fiber of a single orange when you drink a glass of orange juice. Keep your juice portions (量) to no more than six ounces (盎司). Have only one glass per day.

1. How many tips does this passage give us in order to eat less sugar?
A.Two.B.Three.C.Four.D.Five.
2. What do the underlined words “chicken stock, pickles, salad dressing, crackers” belong to?
A.modern dietB.healthy dietC.drinks and foodsD.soda and desserts
3. What is the purpose of the author writing the passage?
A.To tell us the importance of health.
B.To introduce how to eat less sugar.
C.To teach people how to keep healthy.
D.To explain why too much sugar is harmful to health.
4. What is the best title of the passage?
A.Eat less sugar to keep healthy.
B.Sugar is bad for our health.
C.How to make us healthier.
D.Health is the most important thing for us.
5. What is the passage about?
A.Education.B.Technology.C.Healthy diet.D.Culture.
2024-05-25更新 | 7次组卷 | 1卷引用:山东省德州市庆云县2023-2024学年八年级下学期期中考试英语试题
阅读理解-单选(约180词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇说明文,文章主要讲述了吃不吃早餐对人们的工作,学习和身体状况的影响。

9 . Will it matter if you don’t take your breakfast? A short time ago, a test was given in the US. People of different ages, from 12 to 83, were asked to have a test. During the test, these people were given all kinds of breakfasts, and sometimes they got no breakfast at all. Scientists wanted to see how well their bodies worked when they ate different kinds of breakfasts.

The results show that if a person eats a right breakfast, he or she will work better than if he or she has no breakfast. If a student has fruit, egg, bread and milk before going to school, he or she will learn more quickly and listen more carefully in class.

The result is opposite to what some people think. Having no breakfast will not help you lose weight (减轻体重). This is because people become so hungry at noon that they eat too much for lunch. They will put on weight instead of losing it. You will lose more weight if you reduce your other meals.

1. During the test, the people were given ________.
A.no breakfast at allB.different foods or sometimes none
C.very rich breakfastD.little food for breakfast
2. The results show that ________.
A.breakfast has great effect (影响) on work and studies
B.breakfast has little to do with a person’s work
C.a person will work better if he or she only has fruit and milk
D.girl students should have little for breakfast
3. Which of the following is NOT right?
A.It is bad for your health to have no breakfast.
B.Too little for breakfast and too much for lunch may make you fatter.
C.If you don’t eat much for lunch and supper, you may lose weight.
D.The more breakfast you have, the more quickly you’ll learn in class.
2024-05-25更新 | 4次组卷 | 1卷引用:安徽省蚌埠市怀远县2023-2024学年八年级下学期期中英语试题(含听力)
阅读理解-单选(约240词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文列举了一些食品中的含盐量,并给出不同年龄段的人每天应该摄入的盐量,最后给出烹饪时怎样少用盐的建议。

10 .

How much salt do we eat a day?Salt hidden in food             

How much salt can we eat a day?
Age                            2~          4~             7~        11~
Salt intake        2g          3g            4g            5g
How can we reduce the salt we eat?
①When cooking, use vinegar (醋) and lemon juice to reduce the amount of salt and soy sauce (酱油).
②Use low-temperature cooking methods such as steaming (蒸) rather than frying (炒).
③ Eat low-sodium (钠) salt, which can reduce sodium without reducing saltiness.
④ Avoid snacks that are high in salt.
根据材料内容选择最佳答案。
1. A 10-year-old child can eat no more than ________ of salt a day.
A.2gB.3gC.4gD.5g
2. The list of “Salt hidden in food” is put in the reading to show ________.
A.what food is popular with children
B.more salt needs to be added to food
C.we often eat a lot of salt without knowing it
D.how much salt is enough to make food taste good
3. Which of the following is NOT mentioned as a way to reduce salt?
A.Change the way you cook.B.Say no to foods high in salt.
C.Choose low-sodium salt.D.Do not add salt when cooking.
4. What can we learn from the reading?
A.Americans eat more salt every day than Italianis.
B.130g of instant noodles have more salt than 130g of salted duck eggs.
C.It’s okay for middle school students to eat 106g of Latiao a day.
D.The amount of salt Canadians eat every day is within the standard.
5. In which part of a magazine can we read the reading?
A.Food & Health.B.History & Culture.
C.Science & Technology.D.Population & Environment.
2024-05-24更新 | 8次组卷 | 1卷引用:2024年河南省周口市扶沟县中考二模英语试题
共计 平均难度:一般