组卷网 > 知识点选题 > 教育
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 72 道试题
阅读理解-单选(约340词) | 较难(0.4) |
文章大意:本文论述了什么才是最好的学习方法。老师应该做什么,不应该做什么。让孩子们自己评判他们的学习,让他们自己去发现错误并自己改正错误。作为老师,应该转变以前那种给学生指出错误并监督他们改正的教学观念,注重培养孩子独立思考和判断的能力。

1 . Let children learn to judge(判断) their own work. A child doesn’t learn to talk by being corrected all the time. If he is corrected too much, he will stop talking. He notices a thousand times a day the differences between the language he uses and the language others use. Little by little, he makes the necessary changes to make his language like other people’s.

In the same way, children learn to do all the other things without being taught to walk, run, climb or ride a bicycle. They compare their performances with those of more skilled people, and slowly make the changes. But in school we never give a child a chance to find out his mistakes and correct them himself. We do it all for him. We thought that he would never notice a mistake unless it was pointed out to him, or correct it unless he was made to. Soon he becomes dependent on the teacher. Let him work out with the help of other children if he wants it.

If it is a matter in math or science, give him the answer book. Let him correct his own papers. Why should we teachers waste time on such daily work? Our job should be to help the children when they tell us that he can’t find the way to get the right answer. Let the children learn what all educated persons must learn, how to measure(估量) their own understanding, how to know what they know or do not know.

Let them get on with this job in their ways. School teachers can offer help if they ask for it. Some parents and teachers are worried that the children might fail to learn something that they will need to get in the world. Don’t worry! If it is important, they will go out into the world and learn it.

1. According to the passage, the best way for children to learn things is by ________.
A.being always correctedB.doing as other people do
C.following adults’ adviceD.being corrected by teachers.
2. The writer thinks teachers in school should ________.
A.teach students how to get the answers directly
B.encourage students to learn from each other
C.tell students what is wrong as often as possible
D.teach the students as much as possible.
3. The underlined sentence in the third paragraph means ________.
A.teachers should help students improve their learning ability
B.teachers needn’t waste time teaching students in class
C.teachers can’t correct students’ papers
D.teachers should spend less time on students’ daily life.
4. We can infer(推断) that ________ from the passage.
A.students can face any challenge easily
B.students can grow up without others’ help
C.students can learn a lot in the real life
D.students can’t learn anything from their teachers.
2023-06-29更新 | 22次组卷 | 1卷引用:2023年宁夏吴忠市盐池县五校中考模拟英语试题
阅读理解-单选(约260词) | 较难(0.4) |
文章大意:本文是一篇说明文。本文主要介绍了劳动教育对青少年成长的重要性。学校和家长应该给孩子们提供更多的劳动机会,让孩子们学会一些基本的生活技能来面对未来的生活。

2 . Teenagers will grow up some day, leaving their parents and facing the challenges in life alone, so they should learn basic life skills and form good working habits.

The government has been trying to pay attention to the importance of hardworking spirit education (劳动教育). But this has been overlooked in recent years. Many teens do not value the importance of working hard. There is a teenage girl named Nancy. She never helps out around the house. Once her mother was on vacation for a week, leaving her alone at home. When her mother came home from vacation, she could not find a clean dish or a clean shirt.

Schools play an important role in teaching students about the value of working hard. Primary and middle schools should provide students with hardworking spirit courses every week. To our joy, some schools have provided each class with a piece of field to plant their favorite vegetables. For example, No. 38 Middle School in Hefei, set up a 500 square-meter farm on an open platform(露天平台)of their teaching building. Each class are asked to grow and pick vegetables there.

Parents should also encourage children to learn how to do chores at home. Teens should master one or two life skills every year. These skills can include cooking, washing their own clothes and tidying their rooms. The basic skills may help teens to solve the problems they will meet some day.

1. What does the underlined word “overlooked” mean in Chinese?
A.强调B.忽视C.珍惜D.高估
2. What does the writer want to show us by giving the example of Nancy?
A.Many teens do not value the importance of working hard.
B.Nancy is too busy to help out around the house.
C.Nancy’s parents don’t want her to help with chores at home.
D.Nancy is too lazy.
3. Which of the following is NOT true?
A.Schools should teach students the value of working hard.
B.Parents should encourage their children to do chores at home.
C.The government never pays attention to hardworking spirit education.
D.Teens should master one or two life skills every year.
4. What is the best title of the passage?
A.Family educationB.School education
C.Hardworking spirit educationD.Doing chores at home
2023-06-25更新 | 25次组卷 | 1卷引用:2023年宁夏吴忠市盐池县中考二模英语试题
阅读理解-单选(约250词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文就“学校是否应该提供心理健康日”这个话题,不同的学生给出了不同的观点。

3 . Schools help protect kids’ mental(心理的) health in many ways. Some states in the US let kids take mental health days. Should schools offer mental health days? Here’s what some students have to say.

Bibi Tooren, 11

Schools should give kids days off for mental health, because mental health is an important part of health. If you don’t feel well, it will have a big impact (巨大影响) on your ability to focus(注意力). Kids get stressed with long school days. Plus, kids don’t have much experience dealing with mental health crises(危机).

Hailey Young, 12

The weekend was created to give us time off, and children need to learn to better manage our time. We hardly get our schoolwork done in the five schooldays we get. Plus, schools would need students to make up mental health days. They would probably do so during our real breaks: in summer vacation or winter vacation. Another thing is that, for some kids, school might be safe.

Johnny Gabel, 9

I don’t think schools should give students days off for their mental health. Having too many days off can have a bad influence on grades. And many students' parents have to go to work. If students get too many days off, they might get left home too much. This could make some students’ mental health problems worse.

1. According to Bibi Tooren, kids with mental health problems ________.
A.can’t pay full attention to what they are learning in class
B.are able to deal with their mental health crises
C.shouldn’t make up work which adds stress to their life
D.need to listen to soft music to make themselves feel good
2. The underlined word “so” in the passage refers to (指的是)________.
A.taking advantage of the weekend
B.making up mental health days they have got
C.finishing schoolwork in the five schooldays
D.giving kids a safe place like their school
3. Who thinks kids might have low grades in exams if they get mental health days off?
A.Bibi Tooren.B.Nugg Canales.C.Hailey Young.D.Johnny Gabel.
4. The passage is mainly about ________.
A.several suggestions for improving kids mental health
B.the importance of offering kids mental health days
C.some opinions about whether kids should get mental health days off
D.the discussions about kids’ mental health crises
2023-04-03更新 | 239次组卷 | 2卷引用:2023年宁夏吴忠市盐池县五校中考一模英语试题
短文填空-语法填空(约170词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇说明文。文章介绍了国内外课外补习班的现象。
4 . 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。

These days, Chinese children are sometimes     1     (busy) on weekends than weekdays     2     they have SO many after-school classes. However, this doesn’t only happen in China.

The Taylors are a typical American family. Life for Cathy Taylor’s three children is very busy. They need to take part in all     3     (kind) of activities, like basketball practice, football training or piano classes. She believes these activities are important for     4     (she) children’s future. However, the tired children don’t get home until after 7: 00 p. m. They have dinner     5     (quick), and then it is time for homework.

Linda, a mother of three, knows all about such stress. She says that competition starts very young and     6     (continue) until the kids get older in some families. She thinks it’s unfair that mothers are always     7     (compare) them with other children. People shouldn’t push their kids so hard.

Doctors say too much pressure is not good for a child’s     8     (develop). All these activities can cause a lot of stress     9     children. Kids should have time     10     (relax) and think for themselves.

2023-03-12更新 | 96次组卷 | 1卷引用:宁夏银川市2021-2022学年八年级下学期期中英语试题
阅读理解-单选(约240词) | 适中(0.65) |
名校
文章大意:本文主要讲述了2020年最美教师秀祥的故事。

5 . Liu Xiuxiang was born in a poor family. When he was 4, his father died. His mother developed mental(精神的) health problems. When he was 10, his elder brother and sisters left and never returned. To make a living, Liu collected rubbish, and in high school he worked 18 hours a day during summer vacations. However difficult it was, he never gave up his study.

In 2007, Liu failed the exam to university. He got confused. He wondered if he should continue studying. After working in a bathhouse for about 50 days, he decided to go back to school. In 2008, he finally passed the exam and went to university.

After graduation, he became a history teacher in his hometown. “I want to come back to tell the children, who are as poor and lost as I was, that education has changed my life.” Liu set a good example for them to take control of lives through education.

Now Liu gives speeches around the country. His story inspires(鼓舞) many students and encourages people to help those from poor families. Since 2012, he has helped more than 1,900 students and called on more teachers to work in poor areas to improve the quality(质量) of education.

Liu was titled “the most beautiful teacher” in 2020. His story moves us a lot.

1. How long did Liu Xiuxiang work during summer vacations in high school?
A.4 hours a day.B.12 hours a day.C.10 hours a day.D.18 hours a day.
2. The underlined word “confused” in Paragraph 2 probably means “______”.
A.丢失的B.困惑的C.迷路的D.错过的
3. Which of the following is NOT true in the passage?
A.Liu Xiuxiang decided to go back to school after working in a bathhouse.
B.Liu’s story inspires all the students and encourages people to help those from poor families.
C.Liu Xiuxiang became a history teacher after graduation and set a good example.
D.Liu Xiuxiang called on more teachers to work in poor areas to improve the quality of education.
4. The passage is written in the order of ______.
A.spaceB.opinionsC.personsD.time
2023-02-26更新 | 51次组卷 | 1卷引用:2022年宁夏银川市九中教育集团阅海一校区中考二模英语试题
选词填空-短文 | 适中(0.65) |
文章大意:这篇短文作者讲述了他经历的两种完全不同的教育体系,他原来的学校限制学生们的自由,要求学生们遵守很多的规则,反对学生们尝试新事物;而新学校正好相反。随着时间的推移,作者也意识到没有哪种教育体系是完美的,将不同体系的价值结合在一起,形成自己的体系,作者感到自己很幸运。
6 . 从下面方框中选择恰当的词或短语并用其正确形式填入短文中,使短文通顺正确。(每个词或短语只用一次。)
whether,surprise,get into trouble,go by,require,big,as a result,luck,seem,I

As I entered an international high school, all my friends felt     1     at my short hair. This is because, my old school thinks teenage youths aren’t the time for looking pretty. Then I colored my hair blue. For the first time, I felt free and beautiful. This international school     2     to meet my needs.

I had a very traditional education background. I went to public schools, received normal education and was     3     to follow rules like every other common student. Later, I began to wonder     4     this education was truly suitable for me or not.

However, in the new school my high hopes were not met. For a while, I found myself in a surprising situation as I faced before. It was simply the     5     challenge I faced in my education—the freedom to try new things. In the old system, I was strongly advised against trying new things. But in my new school, it worked the opposite way—we had many chances to try new things. But if I failed, I must be responsible because I put     6     in such risk. Finally, it led me to     7     again.

As time     8    , I started to find my own balance. In fact, none of the education systems are perfect. I am     9     enough to have a chance to bring great value from both systems together.     10    , I’ve built a system for myself.

2023-01-03更新 | 23次组卷 | 1卷引用:2022年宁夏银川市第六中学中考二模英语试题
文章大意:本文是一篇记叙文。文章介绍了阿加伊虽然已经50岁,但是为了提升自己,她仍然选择去上学的故事。
7 . 根据下列短文,写出与各小题所给汉语相对应的英语单词(每空一词)。

Until recently, Ajayi had never gone to school. Now fifty, she attends a school in Ilorin, Nigeria, wearing the same pink dress as two hundred other girls at the school. She studies with the students     1    (几乎)forty years younger than she is.

Ajayi runs her     2    (自己的)business making and selling bags, but in     3    (她的)opinion, it is still necessary for her to learn to read and write.

In class, she answers questions actively. She plays, talks and     4    (讨论)together with her classmates.

She is good at cooking. Children all like the food she makes.They enjoy themselves at school.

Ajayi’s daughter used to feel embarrassed(尴尬的)about their mother’s attending school with children. But now,they choose to support her efforts(努力).

She makes a     5    (决定)to continue her education(教育)for four more years, saying it will help her business.

2022-11-14更新 | 63次组卷 | 1卷引用:宁夏石嘴山市平罗县2021-2022学年九年级上学期期末英语试题
阅读理解-单选(约270词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了VR技术在教育当中的应用。

8 . Schools in China are studying how they can put VR (=virtual reality虚拟现实) lessons into their classroom experience. One such lesson uses VR to teach children fire safety. Instead of pens and paper, students wear VR headsets in the classroom. They are put into a virtual environment where a fire has broken out. They must find their way out and escape carefully.

At the VR medical school under Sichuan University, a virtual system allows medical students to examine human body in different ways. They can even separate the body for closer examination. Students can practice their operation skills without a real body.

Simon Leung, vice-chairman of a VR company, said the company has developed VR classrooms and computers that send students to a 360 degree digital world. Moreover, the VR headsets can tell whether children are focused on the task at hand, Leung said.

Chinese parents, however, have a different opinion on VR lessons. They are suspicious of VR because they are unsure if the technology will have any bad effects. They are worried about their children’s eye sight, too.

Besides, VR equipment comes at a high price. A top VR headset and computer could cost up to 10,000 yuan(1,475 U. S. dollars). “We need to do more to lower the cost and improve the user’s experience,” said Huang Ronghuai, professor at the Smart Learning Institute under Beijing Normal University, “But we are sure that we will change the model of education in the future.”

1. In VR lessons, students need to use ________.
A.pens and paperB.VR headsetsC.a computerD.a real knife
2. The VR medical school allows students to ________.
A.learn fire safety quicklyB.play games in a virtual environment
C.study harder than beforeD.practice skills without a real body
3. The underlined word “suspicious” in Paragraph 4 means ________.
A.怀疑的B.高兴的C.自信D.赞同的
4. What’s the main idea of writing the passage?
A.To tell people how to build VR schools.
B.To teach people how to use VR headsets.
C.To encourage more and more people to buy VR Headsets.
D.To show the development of VR technology in education.
2022-11-12更新 | 78次组卷 | 1卷引用:2022年宁夏吴忠市盐池县中考二模英语试题
选词填空-短文 | 适中(0.65) |
文章大意:本文通过列举爱迪生取得成功的例子,来说明学校教育的真正目的应该是教会学生们学习的方法,也就是教会他们怎么去学习,而不是教给他们公式,要让学生们在实际中能够运用所学的知识。
9 . 从下面方框中选择恰当的词填入短文中,使短文通顺正确。每词只用一次,有些词要用适当的形式。
everything, learn, they, work out, before, invent, thousands of, outside, make a living, even

Many people go to school for education. They learn languages, history, math and some other subjects. Others go to school to learn skills to     1    . School education is very important and useful. Yet, no one can learn     2     from school. Even a very good teacher can’t teach his students everything they want to know. The teacher’s job is to show his students how to     3    . He teaches them how to read and how to think. So, many things will be learned     4     school by the students themselves.

It is always more important to know how to study by students themselves than to remember some formulas (公式). It is very easy to learn a formula in math, but it is hard to use a formula in     5     a math problem. Great scientists     6     us didn’t get everything from school. Their teachers only showed     7     the way. Edison didn’t     8     finish primary school, but he was so successful. He     9     so many things for human beings.

They were successful because they knew how to study. They read books that were not taught at school. They would ask many questions as they read. They did     10     experiments (实验). They worked hard all their lives and never wasted time. The most important thing was that they knew how to use their brain.

2022-11-12更新 | 38次组卷 | 1卷引用:2022年宁夏中卫市沙坡头区中考一模英语试题
短文填空-汉语提示填空(约140词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇说明文。文章主要阐述了孩子们做家务的重要性。
10 . 根据下列短文,写出与各小题所给汉语相对应的英语单词的正确形式(每空一词)。

I think it is important for children to learn how to do chores and help their parents with housework. It is not enough to just get good grades at school. Children these days     1    (依赖)on their parents too much. They are always asking, “Could you get this for me?” or “Could you help me with that?” Doing chores helps to     2    (发展)children’s independence and teaches them how to look after themselves. It also helps them to understand the idea of     3    (公平). Since they live in one house with their parents, they should know that everyone should do their part in keeping it clean and     4    (整洁的). Our neighbors’ son got into a good college but during his first year, he had no idea how to take care of himself. As a result, he often fell ill and his grades dropped. The earlier kids learn to be independent, the better it is for their     5    (未来).

2022-11-12更新 | 27次组卷 | 1卷引用:2022年宁夏中卫市沙坡头区中考一模英语试题
共计 平均难度:一般