组卷网 > 知识点选题 > 说明文
更多: | 只看新题 精选材料新、考法新、题型新的试题
解析
| 共计 1583 道试题
阅读理解-单选(约250词) | 较易(0.85) |
文章大意:本文主要讲述了薄荷在我们的日常生活中起着重要的作用,薄荷对我们有很多好处。然而吃太多也是有害的,此外薄荷油不应该用在儿童脸上,这可能导致呼吸问题。
1 .

Do you know mint(薄荷)? It may be added into summer drinks to let us feel cool. Mint plays an important role in our daily life. It keeps our breath fresh and gives food and drinks a kind of fresh smell. But why is this little plant so popular with people?

Mint is found almost everywhere in the world, except in South America and Antarctica. There are 600 varieties of the plant, but a lot of them are so similar that even scientists have trouble telling the differences among them. What we have known for thousands of years, however, is that eating mint is good for our body health.

For starters, if people’s stomachs are not very comfortable, mint can be used to relieve(缓解) that uncomfortable feeling in people’s stomachs. That’s because of the acid(酸) that it contains. What’s more, if you have a common cold, drinking mint tea can reduce your sore throat.

While mint is safe to eat and used to treat people, it has its disadvantages. First of all, eating too much mint can be harmful. If you’re taking it for any health condition, don’t use it too much. Also, mint oil should not be used on the faces of children. This could cause breathing problems.

1. The writer starts the passage by ________.
A.listing numbersB.asking a questionC.giving an exampleD.comparing things
2. Scientists have trouble telling the different kinds of mint because of their ________.
A.special smellB.long historyC.similar lookD.strange taste
3. Why does mint can relieve the uncomfortable feeling in people’s stomachs?
A.Because it contains acid.B.Because it has a long history.
C.Because it is easy to find.D.Because it keeps our breath fresh.
4. What is the writer trying to do in the text?
A.To encourage people to use mint more.B.To explain how to rightly plant mint.
C.To tell us where to find mint easily.D.To introduce why to be popular and how to use mint.
任务型阅读-阅读表达(约220词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文介绍了宇航员在太空中的进食方式。
2 . 阅读短文,然后根据内容回答问题。

Have you ever imagined how people eat in space? It’s not easy. In a word, it is different from that on Earth. The food that astronauts carry with them doesn’t look like the food you eat.

Some food is carried in closed bags. It is cooked and frozen before the astronauts get it. All the water is removed (去掉) from the food. In the space capsule (太空舱), the astronaut puts the water back. He “shoots” hot or cold water into the food bag with a special gun (枪). He eats the food through a small hole in the bag.

Other foods come in bite-size (一口大小的). The astronaut puts a whole piece in his mouth each time. There can’t be crumbs (食物碎屑). Crumbs would float around the capsule and get in the way. Meat, cakes and cereal (麦片) often come in bite-size pieces.

Astronauts can’t drink water from open cups. The water would float in drops in the air. The water is put in the special gun. The astronaut shoots the water into his month.

Do you think it difficult to eat in space? Astronauts must learn to eat this way.

1. What is the food the astronauts get like?
______________________________________
2. Why do some foods come in bite-size?
______________________________________
3. What will happen if crumbs float around the capsule?
______________________________________
4. If you are in space, how will you eat or drink? (Write 30 words or more)
______________________________________
阅读理解-单选(约260词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍与气候变化相关的健康问题越来越严重,并通过例子来证明了这一观点。

3 . Health problems which are related to climate change are getting worse, say two research reports.

The reports followed 44 health problems that are related to climate change around the world. They include heat deaths, infectious diseases (传染病) and hunger. “All of them are getting worse,” said Marina Remanello. She is research director of the Lancet Countdown project. “With globalwarming getting worse, doing nothing on climate and health will cost more than acting now,” one of the reports says.

The reports are called “code red for a healthy future”. One report is centred (集中) on the US and the other is centred on the whole world. The reports found some dangerous facts. At-risk populationslike older people and the very young are more easily influenced by high temperatures. For people over 65, the researchers found they stayed living in warm places where it is easier for some diseases to spread. For example, coast areas are warm enough for dangerous bacteria (细菌) to grow. In some poor nations the season for disease-spreading mosquitoes (蚊子) has got longer since the 1950s.

The research also found that 72 percent of countries saw an increase in wildfires. And in 2020, up to 10 percent of the world’s land surface was influenced by extreme(极端的) drought. In the US, the heat, fire and drought caused the biggest problems. The Pacific Northwest and Canada saw extreme heatwaves. An earlier study found that the heatwaves would not have happened if there were no human-caused climate change.

1. The underlined word “related” in Paragraph 1 probably means “________”.
A.connectedB.spreadC.acceptedD.considered
2. What do the reports find according to Paragraph 3?
A.A 15-year-old boy is more easily influenced by high temperatures.
B.Climate change doesn't influence people who are under 65.
C.It’s easier for some diseases to spread in warm places.
D.In the US, the season for mosquitoes becomes longer.
3. What is the text mainly about?
A.The results of climate change.
B.The reasons why climate changes.
C.Health problems caused by climate change.
D.Deaths caused by human-caused climate change.
4. How is the text organized?
( ①=Paragraph 1,   ②=Paragraph 2, …)
A.B.C.D.
阅读理解-单选(约330词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了太阳风暴及其影响。

4 . Imagine a perfect day: the weather is good and everything seems fine. When, suddenly, your mobile phone loses its signal, the television has no programmes, and you can’t get online with your computer.

What has happened? These are just the types of problems a solar storm (太阳风暴) might cause. You may not think of storms as putting our society in danger. But today, a solar storm is as serious as other bad events, such as earthquakes.

A solar storm is caused by solar flares (太阳耀斑): large explosions (爆炸) near the Sun that can give off lots of energy. The strong energy can stop the satellite systems (卫星系统) that control our computers, telecom networks and so on. These storms can even cause the power to go out for weeks or months.

Scientists have recorded some of the strongest sun flares in years. One happened around Valentine’s Day, 2011. It caused radio and satellite signals to go down in some northern cities in China.

“Solar flare activity is going to be much worse than what we’ve seen in the past. We’re not talking about a few cities losing power, it could be half of the country, may be more,” SolarStormWarning.com, a US website about space weather, warned.

Scientists say that little can be done to predict such a storm. Governments around the world are trying to work together before the next storm, although they are not sure when that may happen.

1. From the first two paragraphs we can know solar storms are ________ our society.
A.good forB.far fromC.seldom inD.harmful to
2. Which is the right order of the following things?
a. Solar flares give off lots of energy.   b. People cannot get online with their computers.
c. Solar storms happen.                         d. Satellite systems are stopped.
A.a-b-c-dB.a-c-d-bC.c-a-b-dD.c-b-a-d
3. The radio and satellite signals went down in some northern cities in China, 2011, because ________.
A.a solar storm stoppedB.an earthquake happened
C.a strong sun flare happenedD.the satellite systems didn’t work
4. What is the writer’s main purpose in writing the text?
A.To introduce what solar storms are to people.
B.To ask people to prevent the solar storm from happening.
C.To tell people how to solve the problems caused by solar storms.
D.To call for scientists to predict when the next solar storm will happen.
任务型阅读-阅读表达(约330词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要讲述了体育明星在国际比赛后回国遭遇粉丝追随的困扰,表达了对偶像过度崇拜这类现象的担忧,并建议人们不要过度崇拜偶像,应该理性看待偶像。
5 . 阅读短文,然后根据内容回答问题。

Imagine you are a great basketball player. You are returning home after a big game. As you enter the airport, you are suddenly stopped by many strangers. Some of them are taking pictures of you. “We’re your fans!” one shouts. “We love you!” How do you feel now?

Chinese basketball player Yang Shuyu (杨舒予) recently found herself in this situation (处境). So did table tennis player Wang Chuqin (王楚钦) and some other athletes. None of them welcomed the sudden attention. “Don’t meet me at the airport. I don’t like that. Meet me at the stadium. Thank you,” Yang said.

Many of us have favorite athletes. We get excited when they have a great performance. But some people have gone too far. These “superfans” think about their heroes all the time: What are they doing now? Where are they going next? Why do they look tired today?

Are you one of these “superfans”? If so, you may ask yourself two questions. First, why do you love this person? Some so-called “fans” only care about the looks of their heroes. They know little about their careers (职业). In a recent diving (跳水) competition, Quan Hongchan (全红婵) won the silver (银牌). During the interview, one of her fans shouted angrily from the stands (看台), “The judges were unfair! They gave Quan a low score on purpose (故意地)!” In sports, nobody can win them all. But that person didn’t seem to know that.

The other question is: How do your heroes influence you? A middle school student once wrote to us about his hero, Kobe Bryant. The boy decided to work harder in school after learning how hard the basketball player had worked. If you love your heroes, do not wait for them at the airport. Instead, try to make improvements along with them.

1. What problem did Wang Chuqin and Yang Shuyu have at the airport?
__________________________________________________
2. What does the writer think of the “superfans”?
__________________________________________________
3. Why did the writer mention Kobe Bryant?
__________________________________________________
4. How do you support your sport hero? (Write 30 words or more)
__________________________________________________
2024-04-04更新 | 129次组卷 | 1卷引用:2024年辽宁省大连市中山区中考一模英语试题
阅读理解-单选(约250词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文介绍整理床铺这个习惯对身心健康有好处。介绍了整理床铺的好处及如何做。

6 . Do you make your bed every morning? It may seem like a small act, but don’t look down on the benefits of making it a habit. This is good for both your physical and mental health.

First of all, making your bed can be your first step towards having a successful day. Tidying up your bedding may only take a few minutes. But this can be your first task of the day. Completing it will give you a small, simple sense of pride. And this will encourage you to move on to other tasks.

Besides, your sleep environment plays an important role in the quality of your sleep. Poor “sleep hygiene (卫生)” includes not only noise and light, but also clutter (杂乱). In other words, an untidy bed will distract (分散注意力) you and keep you from falling asleep. On the other hand, keeping your bedroom clean and comfortable will help you sleep better at night.

How can you make bed-making a daily habit then? Well, connect it to a morning routine (惯例) you already follow. You can try making your bed after brushing your teeth, for example. Some people also set alarms on their phones to remind them to make their beds.

Whatever way you want to take, it won’t be difficult if you decide to get into this habit. It can get your day off to a great start and give it a better finish!

1. The underlined word “it” in Paragraph 1 refers to ________.
A.a small actB.physical health
C.making your bedD.looking down the benefits
2. How do you feel after making your bed?
A.Excited.B.Proud.C.Surprised.D.Tired.
3. What does the writer suggest people do?
A.Go to bed early at night.B.Set an alarm clock to wake up.
C.Look after their mental health.D.Develop the habit of making their bed.
4. How is the text organized?(①=Paragraph 1…)
A.B.C.D.
2024-04-04更新 | 117次组卷 | 1卷引用:2024年辽宁省大连市中山区中考一模英语试题
阅读理解-单选(约240词) | 较难(0.4) |
文章大意:本文介绍了2024年1月9日,中国向太空发射了一颗新的X射线天文卫星“爱因斯坦探测器”。该探测器有望发现超新星爆炸发出的第一缕光,将监测宇宙中的高能瞬态物体。该卫星计划是中国科学院空间科学项目的一部分,受到了世界各地的关注。
7 .

China sent a new X-ray astronomical satellite in space, Einstein Probe, on Jan. 9, 2024.

According to Yuan Weimin, a researcher of the satellite project, the satellite is expected to find the first light from supernova explosions (超新星爆炸) in the universe, monitor high-energy transient (瞬态) objects in the universe, which are now poorly understood by scientists.

When developing the satellite, a new generation of detection equipment (探测设备) with large fields of view and high sensitivity (灵敏度) was needed. But the important question was how to make such equipment.

Lobsters (龙虾) are a kind of sea animal which can be found around the world. Scientists discovered early on that lobsters’ eyes are different from other animals’. Lobsters’ eyes are made up of lots of tiny square tubes, pointing to the same center, which allows light from all directions to reflect in the tubes and meet on the retina (视网膜), which gives lobsters a large field of view. Scientists then simulated (模仿) the lobsters’ eyes to create a telescope to catch X-rays in space.

Through working together with other organizations, the X-ray Imaging Laboratory began the research and development work on lobster-eye X-ray imaging technology in 2010 and finally made a breakthrough.

“Thanks to the lobster-eye telescope technology, the Einstein Probe is able to monitor the poorly known soft X-ray band with a large field of view and high sensitivity,” Yuan said.

1. What is Einstein Probe?
A.A newly-found planet.B.A newly-built space station.
C.A new X-ray astronomical satellite.D.A new telescope technology.
2. Why was Einstein Probe sent in space?
A.To enlarge the field of view.B.To catch the supernova explosion.
C.To monitor the sensitivity of objects.D.To improve the detection equipment.
3. How did scientists create the telescope technology?
A.By simulating the lobsters’ eyes.B.By observing lobsters’ movement.
C.By doing experiments on sea animals.D.By comparing lobsters with other sea animals.
4. What can we infer from the passage?
A.The new detection equipment looked like a lobster.
B.Scientists knew nothing about supernova explosion.
C.China is the first country to send Einstein Probe into space.
D.The lobster-eye telescope technology leads to Einstein Probe’s success.
2024-04-04更新 | 157次组卷 | 1卷引用:2024年辽宁省大连市中山区中考一模英语试题
任务型阅读-阅读表达(约290词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文介绍了一个名为“阅读俱乐部2000”的项目,这个项目帮助了很多人阅读,并鼓励学生捐赠图书。
8 . 阅读短文,然后根据内容回答问题。

The Library With No Rules

When you walk by Eric’s home on Balgis Street, downtown Bangkok (曼谷), you will see thousands of books on shelves and on the stairs. Each book is free to anyone who wants it.

“People can borrow, take home, bring back or keep,” says Eric. “Or they can share and pass on to another. But they should just take, take!” He thinks books need to live, and they’re only alive if they are being read. “The act of giving books makes your life meaningful,” says Eric.

The Reading Club 2000, as the project shows, began more than twenty years ago. “My parents gave me my love of reading,” he says. “I started the club to honour them and to do some kind of community service. So I put my old books and my brothers’ and sisters’, maybe 100 in all—outside, to see if anyone was interested.”

It took a while for people to work out this was a library. It never closed and there were no rules. But the project, offering everything from paperbacks to fashion magazines, technical books and school textbooks, is becoming popular.

The success of the project is helped by the fact that the country, with a small population, has fewer than 700 public libraries, and many people cannot afford to buy books. Luckily, the project is spreading. Eric takes boxes of books into Bangkok community himself. He has also helped friends set up similar projects in ten other places around the country, and encouraged students to donate books.

1. What is Eric’s opinion about books?
_____________________________________________________________
2. Why did Eric start the Reading Club 2000?
_____________________________________________________________
3. What was special about Eric’s library?
_____________________________________________________________
4. What do you think of the Reading Club 2000? Why do you think so? Please list at least two reasons. (Write 30 words or more.)
____________________________________________________________
2024-04-02更新 | 33次组卷 | 1卷引用:2024年辽宁省大连市经济开发区中考模拟英语试题
阅读理解-单选(约250词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文主要介绍了随着科技的飞速发展,智能眼镜可能会很快进入到我们的生活。

9 . Smartphones are getting boring. The new models either have higher speed or have nicer cameras, but they are not quite different from the ones already in our pockets. This is why scientists are hoping for something new that will change our lives as greatly as smartphones do. The next invention might be smart glasses.

Instead of picking up your smartphone and looking at the screen, all the information you need appears just in front of you, in your glasses. Satellite navigation (卫星导航) directions could appear right on the road. Your smart glasses could guide you to the right shelf in the supermarket!

Smart glasses could also be used in industry. They could show engineers with glasses the instructions about fixing things more quickly. A doctor with glasses could do a difficult operation, guided by someone on the other side of the world. Most technologies are already on the way. For example, one technology called AR, can make digital 3D objects appear as if they are part of the real world. This technology has been widely used in our daily life.

Why can’t we all wear smart glasses yet? So far, no one has invented a good way to send images (映像) of our world onto glasses. However, with the fast development of technology, smart glasses could arrive much sooner than we think.

1. What is the writer’s purpose of mentioning smartphones in Paragraph 1?
A.To start a story.B.To introduce a topic.C.To explain a fact.D.To discuss a problem.
2. What are Paragraphs 2 and 3 mainly about?
A.When smart glasses might be made.B.Why smart glasses should be changed.
C.Where smart glasses could be used.D.How smart glasses would give directions.
3. How is the text organized? (①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2, …)
A.B.C.D.
4. How does the writer feel about the future of smart glasses?
A.Worried.B.Satisfied.C.Negative.D.Positive.
2024-04-02更新 | 20次组卷 | 1卷引用:2024年辽宁省大连市经济开发区中考模拟英语试题
阅读理解-五选四(约230词) | 适中(0.65) |
文章大意:本文是一篇说明文。介绍了一些高中生不要过于依赖别人的建议。
10 . 阅读短文,从下面所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余的选项。

You have been familiar with the learning environment in your middle school, and it feels like home. So it is not always easy to say “bye-bye”to middle school. After entering high school, you may face some new challenges. The schoolwork may become more difficult and require greater skills. Most students need support. Teachers and parents may give you a hand.     1     What can you do? Here are some suggestions.

Understand what kind of learners you are. Do you need silence to focus? Then make sure the TV is not on when you are studying.     2     Some students focus better in the morning; others at night. Find the right time so that your efforts will work well.

    3     It might be helpful when you get used to making a to-do list of all your schoolwork, and checking each item off when it is completed. Try to divide your work. This will create smaller, more manageable tasks out of the larger ones. Big projects seem less difficult if they are done step by step.

Form good reading habits. Read something every day—the more, the better. It doesn’t matter what you read.     4     Newspapers provide plenty of details and background. In addition, information you get from newspapers is usually official and true.

High school life can be enjoyable. Old friendships might come undone and new ones will develop. Hope you will feel confident and perform well in high school!

A.Learn to be better organized.
B.Middle school life is difficult.
C.Reading newspapers regularly is a good choice.
D.However, you can’t depend on others all the time.
E.Provide yourself with a quiet learning environment at home.
2024-04-02更新 | 126次组卷 | 1卷引用:2024年辽宁省抚顺市望花区中考三模英语试题
共计 平均难度:一般